Mijn do’s en dont’s voor borrelhapjes bij warm weer

Als de temperatuur stijgt en de zon volop schijnt, is er niets beter dan een gezellige borrel met vrienden en familie. Maar, als het op borrelhapjes aankomt, zijn niet alle gerechten even geschikt voor warme zomerdagen. In deze blog deel ik mijn favoriete borrelhapjes bij warm weer en vertel ik welke snacks ik liever links laat liggen.

We beginnen met borrelhapjes die ik liever niet serveer met warm weer

1. Warme snacks

In de zomer probeer ik warme snacks zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan kroketten, bitterballen en andere gefrituurde lekkernijen. Ze zijn heerlijk, maar passen niet altijd bij het warme weer. Gefrituurde hapjes zijn vaak behoorlijk zwaar en vet en bovendien krijg ik het altijd extra warm als ik warm eten eet in de zomer. Op een warme zomerdag is dat niet prettig; je voelt je snel vol en loom.

2. Pittige borrelhapjes

Als je al last hebt van de warmte, is het verstandig om het niet nóg warmer te maken voor jezelf. Vermijd daarom gerechten met pepers: de capsaïcine in de peper verhoogt je lichaamstemperatuur en zorgt ervoor dat je bloedvaten zich verwijden, wat je wat duizelig kan maken.

3. Ik verkies vis boven vlees

Als het super warm is dan eet ik minder vlees en kies ik sneller voor vis. Bij borrelhapjes zou ik denken aan een garnalenspiesje of een garnalencocktail bijvoorbeeld!

ZalmAvocadoRicottaRolletjes ST

Perfecte borrelhapjes bij warm weer

Nu we weten welke hapjes ik liever niet serveer, laten we het hebben over wat wél werkt bij warm weer. Hier zijn mijn favoriete zomerse borrelhapjes:

1. Lichte en verfrissende salades

Salades zijn een fantastische optie voor zomerse borrels. Ze zijn licht, verfrissend en eenvoudig aan te passen aan de smaak van je gasten. Mijn favorieten zijn bijvoorbeeld een Griekse salade met feta, olijven en komkommer of een frisse watermeloensalade met rucola en frambozen.

2. Fruitige snacks

Fruit is een geweldige keuze als borrelhapje bij warm weer. Het is verfrissend, gezond en lekker zoet. Denk aan een fruitsalsa met gemengd zomerfruit zoals aardbeien, meloen en ananas. Ook fruitspiesjes doen het altijd goed. Ze zijn makkelijk te eten en zien er feestelijk uit.

3. Koele dips met groenten

Hummus, tzatziki en guacamole zijn perfecte dips voor zomerse borrels. Serveer ze met een selectie van verse groenten zoals wortels, komkommer en paprika. Deze dips zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam en licht verteerbaar. Deze hummus dip vind ik echt een aanrader!

4. Koude vleeswaren en kaasplanken

Een plank met een selectie van fijne vleeswaren en kazen is altijd een succes. Kies voor lichte opties zoals prosciutto, kipfilet en zachte kazen zoals mozzarella of geitenkaas. Voeg wat druiven, vijgen en noten toe voor een extra zomers tintje.

5. Bruschetta en crostini

Bruschetta en crostini zijn heerlijke, lichte hapjes die perfect passen bij een zomerse borrel. Beleg ze met tomaat, basilicum en een scheutje olijfolie, of probeer variaties met avocado en gerookte zalm. Ze zijn snel en eenvoudig te maken en zien er ook nog eens prachtig uit.

6. Vis en zeevruchten

Vis en zeevruchten zijn een uitstekende keuze voor warme dagen. Denk aan gerookte zalmrolletjes, garnalencocktails of zelfs een ceviche. Deze hapjes zijn licht, gezond en vaak heerlijk verfrissend.

7. Groene wraps

Wraps gemaakt van sla of koolbladeren zijn een fantastische, koolhydraatarme optie. Vul ze met hummus, avocado, kip of groenten voor een gezonde en verfrissende snack. Ze zijn makkelijk te maken en ook nog eens ontzettend lekker.

Fruitsalsa met kaneelchips

Zelfgemaakte limonades en mocktails

Naast borrelhapjes is het belangrijk om verfrissende drankjes te serveren. Zelfgemaakte limonades, ijsthee en mocktails zijn perfect voor warme zomerdagen. Ze hydrateren, smaken heerlijk en geven je borrel een extra zomers gevoel.

Favoriete combinaties

Een paar van mijn favoriete combinaties zijn:

  • Tequila sunrise mocktail: Niets is fijner dan een verkoelend drankje tijdens zwoele (na)zomeravonden. Deze alcoholvrije variant bootst het prachtige kleurverloop van de originele cocktail na, met een mix van sinaasappelsap en grenadine siroop voor een verfrissende ervaring zonder alcohol.
  • Margarita slush met perzik: Ken je die slushpuppy’s nog van vroeger? Dit recept is een meer volwassen variant, een margarita slush met perzik. En heerlijk verfrissend recept dat ik het liefst meteen zou willen opdrinken. In deze slush gebruik ik wel alcohol.
  • Nog een alcoholvrije favoriet, sangria met nectarine & framboos: deze heerlijke zomerse sangria is perfect voor een diner met kinderen. Mijn kinderen vinden het namelijk altijd heel leuk als ze ook van het fruit uit de sangria mee mogen snoepen. Het fruit voegt een heerlijk frisse smaak toe aan het drankje, en je kunt het dus rustig opeten zonder door de alcohol overvallen te worden. 
Perzik-margarita slush

Samenvatting

Bij het plannen van een zomerse borrel is het belangrijk om na te denken over de hapjes die je serveert. Warme, zware snacks zijn minder geschikt, terwijl lichte, verfrissende opties zoals salades, fruit, koude dips, en vis perfect passen bij warm weer. Vergeet ook de verfrissende drankjes niet!

Hopelijk inspireert dit artikel je om de volgende keer een perfect zomerse borrel te organiseren. Proost op de zomer en geniet van de heerlijke, lichte borrelhapjes!

Op de pagina met ‘Borrelhapjes‘ vind je alle borrelhapjes recepten & op de pagina ‘Drinken‘ vind je nog super veel lekkere zomerse cocktails, mocktails, biertjes & meer! Meer dan genoeg inspiratie om de zomer te vullen met gezellige borrels.

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Deze tosti recepten opslaan zodat je ze altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

borrelhapjes bij warm weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close