Maanden geleden at ik in een restaurant en daar stond ‘Japanse carpaccio’ op de kaart als klein gerechtje. Mijn interesse was natuurlijk direct gewekt want a. ik ben dol op Aziatisch eten en b. als er iets ‘fusion’ wordt gedaan ben ik razend benieuwd.
Helaas bleek het een deceptie te zijn want ik kon werkelijk niets bedenken wat anders was aan de carpaccio dan normaal. Hooguit zat er een mini beetje sojasaus over het vlees, maar zelfs daar moest ik naar zoeken. En zelf denk ik toch niet zo snel aan rucola, Parmezaan en pijnboompitjes bij het lezen van het woord ‘Japan’. Súper zonde want het had echt zoveel meer kunnen zijn.
Mijn hoofd gaat dan direct aan het werk en komt met talloze manieren waarop ik het zelf anders had gedaan. Gelukkig weet ik inmiddels hoe dat gaat, dus ik maakte een notitie in mijn telefoon zodat ik later zelf eens aan de slag kon gaan met Japanse carpaccio. En zie hier het resultaat!
Carpaccio maar dan met échte Japanse toppings en smaakmakers. Hierbij proef je de Aziatische ingrediënten wel echt en is de carpaccio daadwerkelijk anders dan de carpaccio die we allemaal kennen.
Carpaccio recept als voorgerecht
Een carpaccio recept als voorgerecht serveren is nog altijd populair hier in Nederland. Ik schaar carpaccio inmiddels in een rijtje samen met tomatensoep als alternatief voorgerecht, kipsaté of mixed grill als hoofdgerecht en een dame blanche als toetje. Het is zo’n klassieker dat het inmiddels bijna nostalgisch te noemen is.
Lange tijd ben ik weggebleven van het bestellen van carpaccio als voorgerecht, omdat ik het simpelweg te standaard vond. Maar ik ben het echt veel meer gaan waarderen. Bovendien vind ik een carpaccio recept al voorgerecht heel fijn, omdat het niet zo ontzettend vullend is. In tegenstelling tot een soepje bijvoorbeeld, waar ik wel altijd al snel vol van zit. Hartstikke zonde!
Maar eerlijk: er is veel verschil tussen carpaccio’s. Ik heb echt wel eens totaal niet indrukwekkende carpaccio’s geproefd en daarentegen ook een groot aantal goede. Op OMF heb ik ook al meerdere carpaccio recepten gedeeld, want je kunt er hartstikke goed mee variëren. Wat denk je bijvoorbeeld van:
- Carpaccio flammkuchen
- Carpacciorollade
- Carpaccio pasta
- Volkoren Carpacciopizza
- Broodje Carpaccio
- Carpaccio-rolletjes
Je kunt er werkelijk alle kanten mee op en voor vandaag maakte ik een twist op de klassieker: Japanse carpaccio.
Japanse carpaccio als Japans voorgerecht
De Japanse carpaccio is super leuk om als Japans voorgerecht te serveren, voorafgaand aan een uitgebreid Aziatisch etentje. Ook de Japanse variant is namelijk niet al te vullend, maar het serveert wel super feestelijk. Want zeg nou zelf: je wordt toch blij als je dit voorgeschoteld krijgt?
Als basis voor de Japanse carpaccio gebruik ik het ‘normale’ carpaccio vlees: flinterdun gesneden biefstuk. Je kunt echter de slager ook vragen of hij wagyu heeft en dit flinterdun laten snijden. Dat is wel een stukje duurder, maar je komt dan wel nóg in meer in Japanse sferen. Wagyu is namelijk een Japans runderras dat bekend staat om haar exclusieve, bijzondere vlees. Je kunt het herkennen aan de talloze vetadertjes die vaak door het vlees lopen. Ontzettend lekker is het. Maar wel een stuk duurder.
Gelukkig kun je met onze klassieke biefstuk-carpaccio ook een heerlijke Japanse carpaccio maken, met Aziatische smaakmakers.
Aziatische smaakmakers voor de Japanse carpaccio
Als ik denk aan de Japanse keuken dan denk ik vaak aan sojaboontjes, zeewiersalade en Kewpie mayonaise. Dit zijn dan ook precies drie ingrediënten die ik heb gebruikt om de carpaccio mee af te toppen. Samen met een fijngesneden bosuitje en wat geroosterde sesamzaadjes, zorgen die ingrediënten echt voor een heerlijk kleurrijk, Japans voorgerecht.
Maar de dressing voor het vlees is minstens zo belangrijk, daar komen namelijk écht de Aziatische smaakmakers naar voren. Ik maakte een hele simpele dressing van:
- 2 el sojasaus
- 1 el mirin
- 1 el rijstazijn
- 1/2 tl sesamolie
- sap van 1/2 limoen
Vrij voor de hand liggende ingrediënten die de meeste mensen waarschijnlijk wel in huis hebben. Het is een zoutige, ietwat zurige dressing en die gaat perfect samen met de dun gesneden biefstuk en de rest van de toppings. Drizzle een heel klein beetje van de dressing over het vlees, want met een klein beetje kom je al een heel eind!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Japanse carpaccio
Ingrediënten
- 2 porties rundercarpaccio
- 100 g zeewiersalade
- 2 el sojaboontjes
- 1 bosui – in hele dunne ringen
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
- 2 el Kewpie mayonaise
Japanse dressing
- 2 el sojasaus
- 1 el mirin
- 1 el rijstazijn
- 1/2 tl sesamolie
- sap van 1/2 limoen
Instructies
- Verdeel de rundercarpaccio over twee borden.
- Roer alle ingrediënten voor de Japanse dressing door elkaar en sprenkel deze over de carpaccio.
- Schep een beetje zeewiersalade in het midden van de carpaccio en verdeel de sojaboontjes, bosui en geroosterde sesamzaadjes over het vlees.
- Verdeel hier en daar enkele toefjes Kewpie mayonaise over de carpaccio.