1 jaar Toegepaste Psychologie bij NTI, en nu?

barter

I.s.m. NTI

Het is vandaag iets meer dan een jaar geleden dat ik me heb ingeschreven voor mijn tweede HBO studie. Na een zoektocht van ongeveer 1,5 jaar waarin ik me heb verdiept in banen, vacatures en opleidingen besloot ik de knoop door te hakken om Toegepaste Psychologie bij NTI te gaan studeren. Over het hele waarom erachter schreef ik een jaar geleden het volgende:

Ik ben altijd iemand geweest die leren leuk heeft gevonden. Ik vind het altijd leuk om mezelf te ontwikkelen, ben leergierig en heb ook altijd wel geroepen dat ik best bereid ben nog eens te gaan studeren na het halen van mijn HBO diploma in 2012. Er was echter nooit echt een reden om weer te gaan studeren. Tot pak ‘m beet 1,5 jaar geleden. Er kriebelde iets bij me. Er bekroop me een gevoel: “is dit het nou? Is dit het leven, het werk waar ik écht gelukkig van word? Kan ik met zekerheid zeggen dat ik over 10 jaar nog steeds Ohmyfoodness dagelijks run?” De afgelopen 1,5 jaar heb ik nagedacht over de toekomst, iets minder met de dag geleefd en mijn horizon verbreed. Willekeurige vacatures en business-video’s bekeken om te zien of het een vlammetje zou aanwakkeren. En dat deed het. De hunkering naar compleet iets anders, een ander vakgebied, weer willen studeren om iets nieuws te leren was daar.

Na grondig onderzoek en véél gesprekken met vrienden en familie koos ik ervoor om mijn fulltime baan en gezin te combineren met het Flexibel Studeren van NTI. De opleiding Toegepaste Psychologie is een deeltijd, flexibel studeren HBO-opleiding. Een volledige opleiding welteverstaan, waar je ‘gewoon’ vier jaar voor moet studeren en waarna je een erkend HBO-diploma op zak hebt.

En nu zijn we alweer een jaar verder. Een heel jaar waarin ik me realiseerde dat ik een onwijs goede keuze heb gemaakt, waarin ik ongelofelijk veel kennis buiten mijn eigen vakgebied heb opgedaan en een jaar waarin ik zeker ben gaan weten: dít is wat ik wil.

toegepaste psychologie bij NTI

Even terugblikken

Inhoud van het Propedeuse-jaar

Maar voordat we gaan kijken naar het hoe nu verder, wil ik eerst even terugblikken op het afgelopen jaar. Een jaar geleden stelde ik mezelf als doel om mijn Propedeuse binnen een jaar te halen. Voor de Propedeuse heb je 60 studiepunten nodig en bij NTI wordt dat in het geval van Toegepaste Psychologie verdeeld over 8 verschillende vakken. Voor onderstaande vakken heb ik het afgelopen jaar examen gedaan of een paper ingeleverd:

 • Algemene Psychologie, gericht op de achtergrond van de psychologie, de diverse stromingen en theorieën, vakjargon etc.
 • Organisatiepsychologie, gericht op gedrag in organisaties: waarom doen mensen hoe ze doen en welk effect heeft het management op gedrag? Wat is de invloed van het management? Hoe gedragen mensen zich in groepen en welk effect heeft dat op de organisatiecultuur.
 • Onderzoek & Rapportage, voor dit vak heb ik een klein kwalitatief onderzoek gedaan naar stress onder werkende moeders. Van dit onderzoek schreef ik een onderzoeksrapport.
 • Psychologische Gespreksvoering, gericht op de juiste gesprekstechnieken, hoe moet je écht luisteren naar iemand en hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk informatie uit een cliënt krijgt.
 • Ontwikkelingspsychologie, de psychologische ontwikkeling van kinderen vanaf hun geboorte tot adolescentie. Welke fases doorlopen zij en welk typerende gedrag hoort daarbij?
 • Sociale Psychologie, waarom gedragen mensen zich hoe ze zich gedragen en welk effect heeft hun omgeving op het gedrag? Wat is zelfbeeld en hoe werkt het principe van overtuigen?
 • Professionaliseringsopdracht, een korte paper waarin een ethisch dilemma binnen een bedrijf onder de loep wordt gelegd en een reflectieverslag op basis van persoonlijke leerdoelen.
 • Beroepsopdracht, een paper waarin een vraagstuk uit de beroepspraktijk wordt geanalyseerd.

Met echt enórm veel trots kan ik zeggen dat ik alle vakken hierboven in een keer heb gehaald en dat het me is gelukt om mijn Propedeuse binnen de door mijzelf gestelde termijn te halen. Eind november leverde ik mijn allerlaatste opdracht van jaar 1 in, dus het is me zelfs binnen 10 maanden gelukt om alles af te krijgen. ZO FIJN!

Ik moet eerlijk bekennen dat dit alles te maken heeft met het feit dat ik de studie gewoon méga interessant vind. Bij NTI leer je met behulp van echte studieboeken (de nieuwste!) en een digitale leeromgeving en het studiemateriaal is simpelweg goed en boeiend. Hierdoor heb ik geen moment het gevoel gehad me door stof heen te moeten worstelen en ik heb ook geen moment van verveling gekend. En dat scheelt natuurlijk een hoop.

Het combineren van een studie met een baan en een gezin

De meeste vragen die ik afgelopen jaar heb gekregen hadden te maken met het combineren van mijn studie met mijn werk en gezin. Nu ben ik iemand die altijd heeft geloofd dat waar een wil is, ook een weg te vinden is. Daarnaast ben ik natuurlijk een enórme structuurjunk en is plannen zowat mijn tweede natuur, dus op dat vlak heb ik behoorlijk wat voordelen.

Na een jaar ziet mijn studieschema er nog steeds hetzelfde uit: ik studeer sowieso op maandag- en woensdagavond en ik neem zoveel mogelijk tijd van de vrijdag. In totaal komt dit neer op 15-20 uur studeren per week. Kom ik dichterbij een examen dan wordt dit wel een stuk meer. Sowieso de week voor het examen studeer ik iedere avond. En ja, dat vergt behoorlijk wat tijd en energie maar de kick die je krijgt op het moment dat je een examen hebt gehaald, is het echt allemaal waard.

Door vaste studiemomenten in te lassen heb ik voor mezelf en mijn gezin in een modus gevonden waarop het studeren niemand in de weg zit. Voordat ik me een jaar geleden inschreef las ik overal dat er in het huis meer op de partner aan zal komen wanneer de ander gaat studeren, maar wij ervaren dat bij ons thuis totaal niet zo. Ik studeer als de kinderen op bed liggen of naar school zijn en Tim is aan het werk of zelf aan het hobbyen. We hebben geen reorganisatie van taakverdeling hoeven doorvoeren en niemand heeft ‘last’ van het feit dat ik ben gaan studeren.

En daarbij: ik hoop als moeder op deze manier het voorbeeld te kunnen geven aan mijn kinderen dat het belangrijk is jezelf te blijven ontwikkelen en dat het hebben van kinderen niet betekent dat jouw eigen wensen als persoon niet meer meetellen.

toegepaste psychologie bij NTI

Hoe nu verder?

Het afgelopen jaar bij NTI heeft me doen realiseren dat ik het vakgebied van psychologie echt te gek vind. Ik vind het méga interessant, het boeit me enorm en ik wil er heel graag meer over leren. Dit is waar ik verder in wil en dit is wat ik mezelf tot aan mijn pensioen zie doen.

Met de wensen en doelen die ik heb ontwikkeld in het afgelopen jaar is wel gebleken dat een HBO-studie niet de richting is die ik moet blijven volgen. En daarom heb ik de beslissing genomen om de overstap te maken van HBO naar de Universiteit en dit betekent dat ik helaas ook afscheid moet nemen van NTI. En dat is een beetje bitterzoet, ik heb het namelijk echt enórm naar mijn zin gehad bij ze afgelopen jaar. Als NTI universitaire studies had aangeboden was ik sowieso bij ze blijven plakken, maar helaas is dat geen optie. En daarom start ik officieel vanaf februari (maar stiekem ben ik al begonnen zoals je hebt kunnen zien op Instagram) met de WO Bachelor Psychologie bij de Open Universiteit.

That being said: mocht je er ooit over twijfelen om weer te gaan studeren, een MBO- of HBO-opleiding te willen volgen, een cursus of een kort programma: doe het. Ik weet zéker dat het je heel veel gaat opleveren.

Join the Conversation

 1. Daphne says:

  Wat leuk om te lezen! Ik volg zelf ook een opleiding via NTI en ben er tot nu toe ook erg enthousiast over!

 2. Mevrouw Niekje says:

  Wat ontzettend knap! Ik ben heb in de jaren negentig de lerarenopleiding gedaan. Vier jaar lang twee avonden van 18 – 22 uur naar school en dan thuis ook nog leren. Ik werkte 40 uur per week op een kantoor en had mijn eigen huishouden. Ik woonde samen maar geen kinderen. Omdat ik het zo ontzettend leuk vond allemaal is het me ook in de daarvoor bestemde tijd gelukt, ik nam vakantiedagen op om stage te kunnen lopen! Ik weet dat het wel veel tijd kost, dus nogmaals Petje Af!

 3. René says:

  Ontzettend leuk om te lezen, maar tevens een kater… Ik heb alles van je gelezen als het gaat om je studie, het plannen, je ervaringen met de studie zelf en hoe in te passen in je leven, wat het je brengt, etc. Natuurlijk ook al je andere blogs, Instragramposts. Ik ben (ook) werkzaam in de dienstverlenende voedingsbranche, dus heel wat inspiratie opgedaan op dat vlak van jouw Ohmyfoodness.nl. Wat ik van je heb gelezen is allemaal heel inspirerend, het leest als een goed boek! Mede door jouw verhaal schrijf ik me in voor de Bachelor Toegepaste Psychologie en zeker ook bij het NTI. Helemaal in spanning bovenstaande blog van je aan het lezen en dan opeens die verrassende plotwending…… Met name doordat je ergens geschreven hebt: “Tot slot heb ik ook nog gekeken naar de Open Universiteit van Utrecht. Ik kwam echter al snel tot de conclusie dat ik een universitaire opleiding teveel van het goede vond in combinatie met een baan en gezin. Ook sprak de inhoud van deze studie me een stuk minder aan omdat het meer gericht is op wetenschappelijk onderzoek en ik juist de praktijk in wil.”
  Is het heel onbescheiden om te vragen wat er gebeurd is na het behalen van je propedeuse, wellicht al eerder? Ben zooooo nieuwsgierig! Afijn, je hebt er een trouwe fan bij als het gaat om je posts en blogs! Dank je! Maar eens naar je boeken gaan kijken. ;-)

  1. Sabine Author says:

   Wat een leuke reactie en bedankt ook voor je vraag. Er zijn eigenlijk meerdere dingen gebeurd in het afgelopen jaar die ervoor hebben gezorgd dat ik tóch naar de OU ben gegaan:

   – Het studeren beviel me heel erg goed én het viel me heel erg mee waardoor ik vond dat het wel een stapje omhoog kon;
   – Ik ben me het afgelopen jaar gaan realiseren dat ik het vakgebied psychologie écht héél interessant vind en dat ik daar héél graag in verder wil. Ik heb voor mezelf redelijk helder wat mijn doel is en met een universitaire opleiding is dat doel een stuk reëeler dan met Toegepaste Psychologie.

   Desalniettemin: heel veel plezier met de opleiding TP bij NTI, ik vind het echt een te gekke studie en het was voor mij dan ook een beetje bitterzoet om over te stappen.

 4. Hallo Sabine, wat fijn dat jij je ervaringen wilt delen in de vorm van een blog. Ik, vader van 2 kinderen (5 en 7 jaar), ben naast mijn fulltime baan ook begonnen aan een HBO thuisstudie. Inmiddels ben ik anderhalf jaar verder, maar op papier heb ik de helft van het 1ste jaar nog niet eens gehaald. Ik voel mijzelf als de eeuwige student, omdat ik geen steek verder kom. Soms voelt het wel eens eenzaam aan en Google ik weleens naar lotgenoten. Helaas wordt er niet veel over geschreven, maar gelukkig kwam ik jou blogs tegen. Wat fijn om een keer ervaringen van een ander hard werkende ouder te lezen, jou blogs hebben mij weer wat motivatie en nieuwe inzichten gegeven. Jammer dat je er niet meer over schrijft, had er graag meer over willen lezen.

  1. Sabine Author says:

   Hoi DJ, wat knap dat je bent begonnen met een HBO thuisstudie! Ik ben begin dit jaar geswitcht van NTI naar de Open Universiteit en het is inderdaad al een poosje geleden dat ik erover heb geschreven. Ik zal weer eens een update plaatsen. Het is zo’n onderdeel van mijn weekritme geworden dat ik simpelweg vergeet om erover te schrijven.

 5. Melissa says:

  Hoi Sabine,
  Hoe zat het met de kosten betalen van de hele studie ivm het stoppen na de propedeuse? Want dit zou ik ook graag willen. Ik ben op zoek naar een school thuis of op locatie waar je alleen je propedeuse kan behalen (behalve Capabel)
  Groetjes Melissa

  1. Je kunt na een jaar gewoon stoppen zonder extra kosten :)

 6. Melissa says:

  Ok fijn bedankt! Nog 1 vraag: Mocht jij bij de WO Bachelor instromen bij jaar 2 of opnieuw beginnen bij jaar 1?

  1. Het werkt bij de OU een beetje anders, dus je volgt niet per se jaar voor jaar. Maar met de Propedeuse van NTI kreeg ik wel behoorlijk wat vrijstellingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close