How to: mooie taartranden maken

De taarten die wij hier in Nederland maken zien er vaak wat rustiek uit, mijn taarten sowieso. Eigenlijk zijn ze ook altijd vrij standaard: gemaakt met een knapperige bodem en hoog opstaande rand om de vulling binnen te houden. Soms afgedekt met een plak deeg en af en toe een vlechtwerkje hier en daar, maar daar blijft het dan ook wel bij. In Amerika zien de traditionele pies er een stuk mooier uit en daarom vandaag een inspiratie/how to artikel. Over taartranden weliswaar want enkel door een simpel deegrandje aan je taart toe te voegen en er een paar kleine handelingen mee uit te voeren, creëer je al de meest prachtige taarten.

Makkelijk
Laten we beginnen met de makkelijke taartranden. Voor de onderstaande voorbeelden heb je slechts één hulpmiddel nodig of zelfs helemaal niets. Het vergt geen extra deeg, je maakt deze randen gewoon doormiddel van de rand die al aan de taart zit.

Inspiratie: mooie taartranden makenEen lepel is een erg handige tool om de taartrand net wat speelser naar voren te laten komen. Begin bovenaan de taartrand en duw met behulp van de lepel de rand naar buiten. Herhaal dit tot de hele taartrand kleine ‘uitstulpinkjes’ heeft. Vervolgens kun je de rand nog extra decoreren door met behulp van de lepel streepjes te zetten en zo in feite een reliëf in de taartrand te maken.

Inspiratie: mooie taartranden makenEasy peasy maar zie er maar eens op te komen: het gebruik van een schaar. Maak simpelweg een opstaande rand van het deeg en knip deze met behulp van een schaar in. Tijdens het bakken zal de rand nog iets uit gaan zetten waardoor je echt een rafelig randje om de taart krijgt.

Inspiratie: mooie taartranden makenEen manier om een soort touw als taartrand te maken is met behulp van je knokkels. Zet je duim aan de binnenkant van de taart en knip met je duim het deeg tegen de binnenkant van je knokkel.

Inspiratie: mooie taartranden makenEen vrij bekende taartrand is deze geribbelde taartrand die je heel makkelijk met behulp van enkel je vingers maakt. Gebruik de wijsvinger van je ene hand om aan de binnenkant van de taartrand het deeg tussen je duim en wijsvinger van de andere hand te duwen. Een erg simpele methode, maar toch ziet deze rand er wat leuker en speelser uit dan een kaarsrechte taartrand.

Inspiratie: mooie taartranden makenEen vork is natuurlijk een perfect hulpmiddel om je taart wat meer dimensie te geven. Maak simpelweg diagonale streepjes in de taart en varieer een beetje met de richting.

Inspiratie: mooie taartranden makenOok wanneer je wat meer reliëf wilt creëren kan een vork je daar prima bij helpen. Door her en der inkepingen te maken, zorg je ervoor dat sommige delen van de rand wat meer naar boven komen te staan.

Gevorderd
Tijd voor de iets meer gevorderde taarten waar je net wat meer materialen voor nodig hebt en die net wat meer moeite en tijd vergen. Het resultaat mag er naderhand dan ook wel zijn!

Inspiratie: mooie taartranden makenVlechtwerk doet het altijd goed op taarten en het lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Snijd lange, smalle repen uit het deeg en vlecht deze in elkaar. Lijm de vlecht op je taartrand met behulp van een losgeklopt ei.

Inspiratie: mooie taartranden makenWanneer je wel eens koekjes maakt zul je waarschijnlijk wel wat uitstekers in huis hebben. Deze kun je natuurlijk ook prima gebruiken om een taartrand mee te maken. Steek met behulp van de uitstekers leuke figuurtjes uit het deeg en plak deze met behulp van wat losgeklopt ei op de rand van de taart. Leuk is om de figuurtjes iets te laten overlappen zodat het er niet te gemaakt uit ziet.

Inspiratie: mooie taartranden makenNatuurlijk kun je eindeloos variëren zoals bij deze bovenstaande bloemenrand. Met behulp van diverse uitstekers maak je hele bloemen zeeën die je vervolgens op de rand van de taart kunt plakken. Varieer met grote en kleine bloemetjes en plak niet de hele taartrand vol. Het is ook mooi om de taart af te dekken met een laagje deeg en de bloemenrand ook nog een stukje over de top van de taart te laten lopen.

Vergeet je taartrand naderhand niet af te strijken met eigeel (desnoods gemixt met een beetje room) om ervoor te zorgen dat de taart mooi bruin uit de oven komt. 

Bronnen: Better Homes and Gardens | Martha Stewart

Join the Conversation

 1. LaraLaurentia says:

  Dat je met zoiets simpels zulke mooie randen kunt creëren. Jammer genoeg maak ik eigenlijk nooit taarten, maar ik hou dit in gedachten.

 2. Daphna says:

  Leuk en zo makkelijk eigenlijk! :)

 3. Juudith says:

  Oooooh dit ziet er echt leuk uit! maakt een simpele taart direct heel anders!

 4. Monique Prins says:

  Beautiful post! Ik wil het zeker uitproberen!! Ik ben ook benieuwd wat jouw favourite deeg receipt is voor zoete taarten? Monique xx

  1. Sabine says:

   Voor taarten vind ik de biscuitmix van Funcakes heel fijn, gaat eigenlijk altijd goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close