Zomerstamppot met ijsbergsla

Een zomerstamppot met ijsbergsla, ik kon me er heel eerlijk niet écht iets bij voorstellen. Maar als de temperaturen stijgen en de dagen weer heerlijk lang duren verlang ik naar lichte en verfrissende maaltijden. En toen bedacht ik me: wacht eens even… Stamppot rauwe andijvie is een stamppot die ook prima zou kunnen in de zomermaanden, juist omdat de andijvie rauw blijft. Dat heeft me aan het denken gezet en gaandeweg kwam ik op het idee voor deze zomerstamppot met ijsbergsla. Het is een beetje een stamppot meets salade geworden denk ik. Met hamblokjes, gekookt ei, frisse bieslook en uiteraard een flinke hoeveelheid rauwe, frisse ijsbergsla. Deze moderne draai aan een klassieker combineert het hartige van stamppot met de frisheid van knapperige ijsbergsla. Lekker joh!

Vervang de boter en melk in deze zomerstamppot met ijsbergsla!

Normaal gesproken maak ik aardappelpuree voor een stamppot met boter en melk, maar om het geheel wat zomerser te maken, besloot ik een andere benadering te proberen. In plaats van de traditionele ingrediënten koos ik voor crème fraîche, die van zichzelf al een wat frissere en zuurdere smaak heeft. Deze toevoeging gaf de zomerstamppot een verrassende en verfrissende twist die perfect samenging met de luchtige textuur van de aardappelpuree. Bovendien voegde ik verse bieslook toe aan de aardappelpuree, waardoor het gerecht nog meer diepte en smaak kreeg. De subtiele uiensmaak van de bieslook complementeerde de romige crème fraîche perfect!

Zomerstamppot bewaren?

Een klein nadeel van deze stamppot is dat je ‘m niet zo goed kunt bewaren. Ik geloof dat dit met stampandijvie ook niet kan, maar ijsbergsla wordt van zichzelf nogal gauw bruin en dat merk je ook aan de stamppot als je deze even in de koelkast weg zet. Ik raad je dus aan om de stamppot zo vers mogelijk te eten. Dan is ‘ie sowieso het lekkerst, mede omdat de ijsbergsla dan nog lekker knapperig is. Als je toch wat over hebt, kun je overwegen de stamppot snel op te warmen in de magnetron of in een pan op het fornuis, maar houd er rekening mee dat de textuur van de ijsbergsla mogelijk niet meer zo knapperig zal zijn als toen het vers was. Voor de beste smaakervaring is het daarom aan te raden om de stamppot direct na bereiding te consumeren.

Veganistische of vegetarische stamppot voor de zomer maken?

Als je het recept voor deze zomerstamppot wil aanpassen om het vegetarisch of veganistisch te maken, zijn er verschillende opties beschikbaar om de vlees-, zuivel- en dierlijke ingrediënten te vervangen. Hier zijn enkele suggesties:

1. Vervanging voor hamblokjes:
– Vegetarische optie: vervang de hamblokjes door vegetarische ham of spekjes op basis van soja, seitan, tempeh of champignons.
– Veganistische optie: kies voor veganistische ham of spekjes gemaakt van soja, seitan, tempeh of champignons. Controleer altijd de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat er geen dierlijke producten zoals gelatine in zitten.

2. Alternatief voor crème fraîche:
– Vegetarische optie: gebruik vegetarische crème fraîche op basis van zuivel, zoals die op basis van gefermenteerde zuivelproducten of noten.
– Veganistische optie: Vervang de crème fraîche door veganistische creme fraiche. In de meeste supermarkten heet dit “haver fraiche”. In dit artikel legt Monique uit wat er in de haver fraiche van de AH zit en dat je hem ook gemakkelijk zelf kunt maken!

3. Vervanging voor eieren:
– Vegetarische optie: Voeg hardgekookte eieren toe aan de stamppot als je vegetarisch bent.
– Veganistische optie: Laat de eieren weg of vervang ze door een veganistisch alternatief zoals tofu, verkruimeld en gebakken met kruiden voor een vergelijkbare textuur.

Door deze eenvoudige aanpassingen kun je toch genieten van een heerlijke veganistische of vegetarische zomerstamppot. De smaken en texturen komen vrij dicht in de buurt! Ik ben geen kenner op het gebied van veganistische producten, dus mocht je nog een tip hebben dan hoor ik het graag!

Conclusie: ik ga vaker een zomerse stamppot maken!

Hoewel ik in eerste instantie me niks kon voorstellen bij een zomerse stamppot, heeft het mij echt verbaasd. Hij was super fris en knapperig, wat ik altijd lekker vind in een gerecht. Het enige minpunt is dat je hem niet zo lang kunt bewaren. De volgende keer dat ik een nieuwe zomerstamppot ga maken, probeer ik een recept te bedenken die je wel goed kunt bewaren. Laten jullie mij weten hoe jullie deze zomerstamppot vonden smaken?

Zomerstamppot met ijsbergsla

4.17 van 12 stemmen

Zomerstamppot met ijsbergsla

Stamppot in de zomer? Kan zéker! Helemaal met deze zomerstamppot met ijsbergsla. Die is lekker fris, knapperig en daarmee ook heel erg lekker op een warme dag.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • aardappelstamper

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen - geschild en in stukken
  • 125 g crème fraîche
  • 2 el bieslook - fijngesneden
  • 400 g ijsbergsla - in reepjes
  • 250 g hamblokjes
  • 2 eieren - hardgekookt
  • peper en zout

Instructies

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de aardappelen in 20 - 25 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Maak de aardappelpuree smeuïg met de crème fraîche en voeg de bieslook en peper en zout naar smaak toe.
  • Voeg de ijsbergsla en hamblokjes aan de aardappelpuree toe. Snijd de hardgekookte eieren grof en schep ook deze door de aardappelpuree.
  • Serveer de zomerstamppot met ijsbergsla direct.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: eenpansgerecht, ijsbergsla, makkelijke maaltijd, stamppot, zomerstamppot

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zomerstamppot met ijsbergsla

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close