Op zoek naar een lekker koud gerecht voor de zomer? Search no more, deze zalmtartaar met avocado & komkommer is het perfecte frisse voorgerecht voor ieder zomerdiner. Ooofff, als je met name trek hebt in een lichte, gezonde maaltijd dan kun je de zalmtartaar natuurlijk ook heel goed eten bij een salade. Of met een lekker versgebakken brood, zo heb ik het aangepakt.
Ik maakte al eens eerder Gerookte zalmtartaar, dat is nog altijd iedere kerstperiode een van de populairste recepten op OMF, maar deze variant is gemaakt met verse zalm. Mocht je dat niet willen, om welke reden dan ook, dan kun je ook gerookte zalm nemen voor dit recept.
Voorgerecht met zalm, avocado & komkommer
Perfect, zo’n voorgerecht met zalm, avocado en komkommer als je het mij vraagt. De avocado heb ik door de blokjes verse zalm gemengd zodat je echt wat meer een smeuïg tartaartje krijgt. De komkommer heb ik in lange repen om de zalmtartaar gewikkeld. Ziet er niet alleen leuk uit, het frist de hele boel ook een beetje op.
Zo’n perfect tartaartje krijg ik overigens niet voor elkaar zonder een bakring te gebruiken hoor. Mocht je die niet in huis hebben, dan kun je eventueel ook een kommetje pakken, deze bekleden met plasticfolie en die uiteindelijk om kieperen op het bord. Dan krijg je een bolletje zalmtartaar, ook leuk!
De komkommer kun je in dat laatste geval in flinterdunne reepjes snijden en als topping op de tartaar serveren.
Koud voorgerecht zomer
Ik geef in de zomermaanden eigenlijk nooit uitgebreide diners, maar soms is het wel leuk om het net iets serieuzer aan te pakken. Dan is dit echt het perfecte koude voorgerecht voor de zomer als je het mij vraagt. Het is fris van smaak, niet te zwaar op de maag en daardoor de ideale starter voor een zomerdiner.
Zorg er wel voor dat de vis goed vers is natuurlijk en dat die niet te lang in de koelkast blijft liggen. Je kunt de zalmtartaar al prima een paar uur van te voren klaarmaken, maar langer dan dat zou ik niet doen. De versheid van de vis loopt snel achteruit en door de avocado krijgt het geheel een wat bruinig kleurtje. Niet heel appetijtelijk.
Liever een ander koud voorgerecht? Dan vind je deze Kipcocktail met mango & wasabimayonaise wellicht lekker. Fris en fruitig, maar tóch een beetje pit dankzij de wasabimayonaise.
Zalmtartaar recept
Als je googelt op zalmtartaar recept dan kom je vaak recepten tegen die de standaard ingrediënten van Steak Tartare gebruiken, maar daarvoor in de plaats zalm gebruiken. Vond ik toch iets minder lekker en daarom heb ik ingrediënten gepakt die ik lekker vind smaken bij vis:
- kappertjes
- verse dille
- limoen
Daaraan voegde ik wel wat klassieke ’tartaar ingrediënten’ toe zoals fijngehakte sjalot.
Omdat ik de zalmtartaar lekker fris wilde houden, heb ik geen gebruik gemaakt van ingrediënten als Worcestershire saus of een eitje. Goede extra vergine olijfolie was voor mij voldoende en dat ging weer perfect samen met de avocado en komkommer.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Zalmtartaar met avocado & komkommer
Benodigdheden
- kaasschaaf of mandoline
- bakring of kommetje met plasticfolie
Ingrediënten
- 200 g verse zalm – in kleine blokjes
- 1/2 sjalot – gesnipperd
- 1 el kappertjes – fijngehakt
- 1 el verse dille – fijngehakt
- sap van 1/2 limoen
- 1/2 avocado
- 1 el extra vergine olijfolie
- 4 lange repen komkommer – geschaafd met mandoline of kaasschaaf
- peper en zout
Instructies
- Doe de zalm, sjalot, kappertjes, dille, limoensap en olijfolie in een kommetje en schep de ingrediënten goed om.
- Prak de avocado en voeg deze toe aan de andere ingrediënten. Schep goed om en breng de tartaar op smaak met peper en zout.
- Plaats de bakring op een bord en leg de reep komkommer langs de rand van de ring.
- Schep de ring vol met zalmtartaar en verwijder vervolgens voorzichtig de bakring.
- Garneer de zalmtartaar met kappertjes, verse dille, extra vergine olijfolie en een partje limoen.