Wat stond er op tafel week 43

Ik begon de afgelopen eetweek eigenlijk heel relaxt. Ik hoefde serieus maar twee dagen zelf te koken en de rest mocht ik aan anderen overlaten. Maandag aten we namelijk sinds lange tijd weer eens bij oma en woensdag vertrok ik naar Gambia om me compleet te laten verrassen door de Afrikaanse keuken. Ik ben nog nooit eerder in Afrika geweest en verder dan Boboti uit een pakje ben ik ook niet gekomen dus het was afwachten geblazen. Hoewel ik woensdag het avondeten min of meer oversloeg (ik zat rond etenstijd in het vliegtuig) at ik donderdag, vrijdag en gisteren (en vanavond en morgen ook nog) in Gambia! In deze editie van Wat stond er op tafel zie je al een sneak peek voorbij komen. Het echte (complete) eet-overzicht van Gambia zie je binnenkort in Foodie in Gambia. 

Zondag

Grilled Cheese

Omdat we vorige week in Jersey al voldoende patat hadden gegeten en ik toch aan de slag moest voor Fastfood Friday vorige week zondag, moest ik iets anders verzinnen. Na lang twijfelen en uitstellen maakte ik dan eindelijk een échte Grilled Cheese. Het recept hiervan hebben jullie afgelopen vrijdag al voorbij zien komen. We aten er een paar kipkluifjes bij, meer was niet nodig. Wat een kanon is die tosti zeg, foei. Wel lekker!

Maandag

Lasagne

Zoals ik al zei aten we afgelopen maandag bij oma en zij maakte lasagne voor ons. Niemand kan zo lekker lasagne maken als oma. Goede vulling, heerlijke bechamelsaus en een flinke lading kaas, heerlijk! Het is maar goed dat er na het eten nog een CrossFit workout op de planning stond, konden we het er mooi weer een beetje af sporten haha. Lasagne is een gerecht dat ik zelf vrijwel nooit maak omdat Tim er vroeger mee dood is gegooid tijd, maar voor de lasagne van oma maakt ‘ie altijd graag een uitzondering.

Dinsdag

Spatzle

Wat een herfstdag was het dinsdag he? Hoewel iedereen over een storm sprak viel het weer in Apeldoorn reuze mee. Toch vond ik het tijd voor een herfstig gerecht. Ik nam laatst voor het eerst Spätzle mee uit de supermarkt en besloot dit klaar te maken. Ik maakte het met gekarameliseerde ui, spek en mini champignons, wauw wat een hit! Ik ga zeker vaker experimenteren met deze ei-noodles.

Woensdag

Zoals ik zojuist al zei sloeg ik woensdagavond het diner over. Of nouja, sommigen zouden een reuze krentenbol een volwaardig diner noemen, maar ik doe dat zeker niet. In het vliegtuig was overigens wel eten te bestellen hoor, maar € 8,50 voor een bakje opwarm nasi met saté vond ik echt te gek.

Donderdag

Benachin

Benachin

Domoda

Domoda

Food in Gambia! Nadat we ’s middags bij een Indiaas restaurant hadden geluncht (don’t ask me why) wilde ik ’s avonds per se iets lokaals proeven, want daarvoor ben ik immers in Gambia. Gelukkig stonden er bij het Italiaanse restaurant waar we gingen eten (again: don’t ask) drie lokale gerechten op het menu: Domoda, Yassa en Benachin. Domoda is eigenlijk niets meer dan vlees, kip of vis in pindasaus – pinda’s zijn hier het grootste exportproduct – geserveerd met rijst, Yassa is een stoofpotje met wederom kip of vlees en veel uien, Benachin is gebakken vlees, kip of vis met groenten en rijst dat gekookt is in het bak/kookvocht van de stoofschotel. Ik zelf at een half gerecht Benachin met rundvlees en een halfgerecht Domoda (ik switchte halverwege met een mede reiziger) en proefde een hapje van het Yassa gerecht. Erg lekker allemaal! Heel veilig ook, totaal niet pittig of overdreven gekruid.

Vrijdag

Ik denk dat ik nog nooit zo slecht in een restaurant heb gegeten als afgelopen vrijdag. Vrijdag at ik uiteraard in Gambia en deze keer bij restaurant Aquarius. Het begon met een miscommunicatie want het personeel dacht dat we zondag zouden komen en niet vrijdag, de kok was al naar huis (om 20.00 uur?) en zijn knechtje werd dus als verantwoordelijke gesteld om ons menu te maken. Voorgerecht: bruinige avocado met een hoopje sla en wat azijn, hoofdgerecht: moddervette frietjes met wel een ok. stukje vis en als nagerecht een chocoladetaart die zó oud/droog was dat je er met een vork niet eens in kon prikken. Absoluut geen aanrader wanneer je in Gambia bent, lekker overslaan dus. Ik zal jullie een foto overigens besparen, yugh.

Zaterdag

Kombo Beach buffet

Gelukkig aten we gisteren een stuk beter, we mochten namelijk aansluiten bij het buffet van het Kombo Beach Hotel. Nu ben ik normaal geen groot fan van buffetten maar hier smaakte het meer dan prima. Het thema was deze avond barbecue en dus konden we steak, kip en vis (waarvan vooral de laatste twee een hit waren) van de grill krijgen. Verder stonden er lekkere verse salades, was er genoeg groenten en had je de keus uit Mac and Cheese, rijst of aardappelen. Dikke prima al had ik het leuker gevonden als we er op een Afrikaanse avond waren geweest. Excuus voor de slechte belichting, het eten smaakte echt beter dan het er op de foto uit ziet.

Voor aankomende week ben ik nog even leeg wat betreft een eetplanning. Op het moment dat jullie dit lezen zit ik nog in het heerlijk warme Gambia en ben ik nog niet bezig met bedenken wat ik aankomende week eens allemaal zal eten. Wel weet ik dat ik aankomende vrijdag voor zuurkoolstamppot ga. Ik maak dit nooit omdat Tim onpasselijk wordt van de geur (laat staan de smaak), maar aangezien hij een personeelsuitje heeft kan ik lekker los gaan met mijn favoriete stamppot. Verder zien we het wel! Vanavond en morgen in ieder geval nog Afrikaans.

Fijne zondag!

Join the Conversation

 1. Eline says:

  Lekkere dingen heb je weer op deze week!

 2. MySimplySpecial says:

  Die tosti ziet er nog steeds heerlijk uit, maar jammer dat dat restaurant zo tegenviel!

 3. Marijke says:

  Jammer dat je zo weinig Afrikaans hebt kunnen eten, dan maar zelf experimenteren en de recepten op de blog delen?! Ik zou het alvast niet erg vinden ;-)

 4. Marije says:

  Ik ben heel benieuwd wat je verder allemaal tegen komt in Gambia qua eten! Veel plezier nog. En zuurkool: hmmmm! Lekker!

 5. Christel says:

  Ohh Spätzle! Lekker he? Ik bestelde ze voorheen online bij de Austrian Supermarket, maar kennelijk kan je ze dus ook bij de supermarkt kopen, yay! :)
  Ben erg benieuwd trouwens naar Foodie in Gambia!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close