Vegan sushi stacks met ’tonijn’

#spon

In samenwerking met VUNA

Alle sushi fans handen omhoog! Ik ben stiekem wel benieuwd hoeveel handen er omhoog zijn gegaan want ik geloof dat sushi een gevalletje hate it or love it is. Ik ben er dól op, altijd al geweest ook. Of ik het nou in een restaurant eet, thuis, zelf maak of laat bezorgen. Sushi hebben we op OMF al in alle vormen en maten gedeeld met je. Sushi bowls, sushi sandwich en nu is het tijd om iets toe te voegen: sushi stacks! Of sushi taartjes, zo zou je ze ook kunnen noemen. Ik maakte ze met plantaardige tonijn waardoor deze sushi stacks helemaal vegan zijn.

Plantaardige vis of kattenvoer?

Over die plantaardige tonijn hè. Ik moet eerlijk bekennen dat ik tot nu toe altijd een beetje huiverig ben geweest voor plantaardige ‘vis’. Hoewel de vleesvervangers tegenwoordig echt ontzettend goed zijn en ik die net zo lief gebruik als vlees, heb ik het idee dat de plantaardige viswereld nog niet zo ver is. De visvervangers die ik tot nu toe heb gegeten waren niet fantastisch en soms zelfs echt smerig. Met collega foodies had ik het er laatst nog over, dat (niet alle!) plantaardige vis vooral deed denken aan kattenvoer. Yuk.

Maar EINDELIJK is daar verandering in gekomen!

viskraam VUNA

VUNA

Een tijdje geleden kreeg ik een mailtje van Garden Gourmet of ze langs mochten komen om hun nieuwste ontwikkeling te laten proeven: VUNA, plantaardige tonijn. Ik sprong nou niet direct een gat in de lucht gezien mijn eerdere ervaringen met plantaardige vis, maar hé; je moet alles een kans geven.

En daar stonden ze op woensdagmiddag. Compleet met oudhollandse haringkraam (zie foto hierboven!) en hapjes, gemaakt met VUNA. VUNA, dat zou dus moeten smaken naar tonijn (uit blik). De opa en oma van Tim waren toevallig op dat moment bij ons thuis en zij mochten mee proeven, de mazzelaars. De eerste reactie van opa: “dat is lekkere tonijn zeg, och heerlijk”. Mijn eerste reactie: “HUH?! Het ruikt gewoon naar vis!” en na de eerste hap: “…maar het smaakt ook echt naar vis?! Zelfs de textuur is zoals tonijn uit blik.” Geen woord aan gelogen hoor, ik zweer het je.

Na snackje nummer één volgden er nog twee en ja jongens, de wonderen zijn de wereld nog niet uit: er is eindelijk een écht lekkere plantaardige tonijn.

Samenstelling
VUNA is een ocean friendly alternatief voor tonijn uit blik. VUNA wordt gemaakt op basis van erwten-eiwitten, heeft Nutriscore B en is rijk aan eiwitten. Het is gemaakt van slechts 7 ingrediënten: water, erwten-eiwitten, koolzaadolie, tarwe-gluten, aroma’s, citroenvezels en zout. Per 100 gram en 100kcal bevat VUNA minimaal 0,3 gram Omega-3 vetzuren. En het smaakt dus écht naar tonijn!

Je vindt VUNA in het koelschap van de vleesvervangers, in een glazen potje. Zo kun je het product nog een paar dagen in de koelkast bewaren wanneer je het potje hebt geopend. En extra fijn: zo’n potje recycled natuurlijk ideaal. Haal het etiket eraf en gebruik het potje bijvoorbeeld als waxinelichtjeshouder; super leuk. Helemaal als je de kinderen er even op los laat gaan met verf.

Ook fijn: VUNA is zowel koud te eten als in warme gerechten te verwerken.

Nou goed, over naar het recept voor mijn heerlijke vegan sushi stacks met ’tonijn’!

Vegan sushi stacks

Vegan sushi stacks

5 van 1 stem

Vegan sushi stacks met 'tonijn'

Ook zo dol op sushi maar geen zin om alles te moeten rollen? Deze sushi stacks heb je in no-time gemaakt en super fijn: ze zijn compleet vegan! Ik maakte ze namelijk met de nieuwe plantaardige tonijn van VUNA en die is su-per lekker.
Porties4 stacks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 40 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • ronde koekuitsteker (10-12 cm doorsnede)

Ingrediënten

  • 250 g sushirijst
  • 350 ml koud water
  • 5 el rijstazijn
  • 1 tl zout
  • 1 el sesamolie
  • 1 el everything but the bagel kruidenmix*
  • 2 avocado's - in blokjes
  • 1 potje VUNA
  • 1 el plantaardige mayonaise
  • 1 tl wasabipasta
  • 1 bosui - in dunne ringen
  • veldsla

Instructies

  • Doe de sushirijst in een pan en schenk hier het water bij. Breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de sushirijst 10 minuten koken. Draai vervolgens het vuur uit en laat de pan met deksel nog 15 minuten staan.
  • Doe de rijstazijn en het zout in een steelpannetje en breng dit even aan de kook tot het zout is opgenomen.
  • Schenk de warme rijstazijn samen met de sesamolie en de everything but the bagel kruidenmix bij de sushirijst in de pan en schep het geheel goed om. Laat de rijst afkoelen naar kamertemperatuur.
  • Leg een koekjesuitsteker op een bord en schep hier twee flinke lepels sushirijst in. Druk goed aan met de bolle kant van de lepel.
  • Verdeel de blokjes avocado en VUNA over de sushirijst.
  • Verwijder de ring.
  • Roer de plantaardige mayonaise en wasbi door elkaar en schep dit over de VUNA en avocado.
  • Garneer de sushi stacks met bosui en veldsla.

Notities

*Mocht je de everything but the bagel kruidenmix nog niet hebben gemaakt of dat niet willen, dan kun je de mix ook vervangen door furikake of pokébowl topping. 
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Japans
Trefwoord: avocado, bosui, everything mix, plantaardig, sushi, sushi stack, sushi taartje, sushirijst, tonijn, vega, vegan, vegan tonijn, veganistisch, vegetarisch, veldsla, vuna

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Vegan sushi stacks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close