Pan con Tomate

Laatst aten we de Aspergesoep die ik afgelopen donderdag met jullie deelde en zoals al-tijd was het ook nu weer een strijd: wat eet ik erbij. Doorgaans schud ik de recepten en eetplanningen zo uit mijn mouw maar met soep heb ik altijd moeite. Ik weet nóóit wat ik erbij moet serveren. Na lang denken had ik het ineens: Pan con Tomate! Het weer was aardig, het is lekker makkelijk en snel te maken en bovendien verrukkelijk in al haar eenvoud. Pan con Tomate is iets typisch Catalaans en kom je vrijwel overal in Spanje tegen. Heel eerlijk? Het is eigenlijk niet meer dan een stukje brood met tomaat. Ok, wel iets meer dan dat…

Wat heb je nodig? (4 personen voor bij de soep)

 • 1 Ciabatta (het liefst niet te vers)
 • 2 teentjes knoflook
 • 2 verse vleestomaten
 • extra vergine olijfolie van goede kwaliteit
 • zeezout

1. Verwarm de ovengrill voor op 180°C.

2. Snijd de ciabatta over de lengte doormidden en vervolgens in kleinere stukken. Leg de stukjes brood op een rooster en grill de broodjes kort (zo’n vijf minuten) onder de grill tot ze knapperig zijn.

3. Pel de teentjes knoflook en snijd en klein stukje van de onderkant af. Wrijf de krokante stukjes brood in met de knoflookteentjes. Flink wrijven, de knoflookteentjes mogen op!

4. Snijd de vleestomaten in kleine blokjes en verdeel deze over de knoflookbroodjes. Je kunt er ook voor kiezen om de tomaten te halveren en vervolgens de broodjes in te wrijven met de tomaat zoals je ook hebt gedaan met de knoflook.

5. Besprenkel de broodjes met extra vergine olijfolie en strooi er tot slot wat grof zeezout overheen.

Serveer de Pan con tomate direct. Ook erg lekker voor bij de barbecue!

Pan con Tomate

Join the Conversation

 1. Joyce says:

  Dit eten wij thuis soms wel eens. Superlekker!

 2. Margot says:

  Ja dit blijft lekker!

 3. Daniëlle says:

  Dit is zó lekker, ik maak het geregeld als ik geen inspiratie heb. Ook lekker bij een soepje!

 4. Cindy says:

  Simpel maar het klinkt heel lekker! Deze ga ik onthouden. :D

 5. Tamara says:

  Zo’n kort en simpel receptje doet het altijd goed. Ik was dit al weer helemaal vergeten. Net als bruschetta. Maar snel weer eens maken. Komt vaak voor dat wij hier oud stokbrood of een oude ciabatta hebben!

 6. Lotte says:

  Heerlijk is dit! Toen ik afgelopen jaar in Sevilla was, kon je dit overal krijgen. Echt eenvoud in de puurste vorm! Met goede tomaten en lekkere olijfolie is dit zo’n traktatie. Zelfs bij het ontbijt in het hotel stond een grote bak met tomatenblokjes en 10 verschillende soorten olijfolie zodat je het zelf kon maken.

 7. Ellen says:

  Dit is zoo lekker! Doet me helemaal dromen van vakantie in het Zuiden!

 8. Tinca says:

  Wij maken deze ook altijd maar dan nog met een stukje parmaham of iets in die strekking er op!

  1. Sabine Author says:

   Dan wordt het een bruschetta ^^

   1. Manon says:

    Volgens mij is dit ook al bruchetta! In Spanje maken ze de tomaat veel fijner en gebruiken ze gewoon stokbrood…

 9. Simone says:

  Oh die zijn lekker! Heb ik laatst in Barcelona nog gegeten! Al vind ik bruschetta’s nog net iets lekkerder!

 10. Ha! lekker.. eindelijk iemand die het mij eens goed uitlegt.. Ik was altijd in de veronderstelling dat ik eerst met knoflook en olijfolie moest insmeren en dan pas moest grillen.. Niet dus:)

 11. Tamara says:

  Dit heb ik ook wel eens thuis gemaakt, echt lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close