Bananenbrood zonder noten

Ik vind het af en toe maar lastig, gezonde snacks maken maar tegelijkertijd ook geen noten gebruiken. Amandelmeel is vaak een goede to-go bij het maken van healthy snacks, maar met een meneer in huis die allergisch is voor noten is dat ook een beetje lullig. Bij Brenda kwam ik laatst een recept tegen voor bananenbrood met boekweitmeel en dat vond ik een goede inspiratiebron. Uiteindelijk maakte ik bananenbrood zonder noten maar met speculaaskruiden. Healthy, net zo makkelijk om te maken en ook smakelijk. Let wel: boekweitmeel laat een smaakje achter aan het beslag, wil je dit niet dan kun je uiteraard amandelmeel gebruiken als je niet te maken hebt met een allergie.

Wat heb je nodig? (1 cake van ± 20 centimeter)

 • 200 gram boekweitmeel
 • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 3 eieren
 • 3 rijpe bananen
 • 2 eetlepels melk
 • 1 eetlepel honing
 • snufje zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een cakeblik in met een beetje olie of boter. Leg er een vel bakpapier in zodat de cake straks makkelijk uit de vorm te halen is.

2. Doe het boekweitmeel samen met het bakpoeder en de koek- en speculaaskruiden in een kom. Voeg een snufje zout toe en schep het geheel even om.

3. Prak de bananen met behulp van een vork tot een papje en doe hier vervolgens de melk, honing en eieren bij. Roer het geheel even goed door.

4. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en schep het geheel met een pannenlikker om tot er een glad beslag is ontstaan.

5. Schenk of schep het bananenbroodbeslag in het cakeblik en bak het bananenbrood vervolgens in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten gaar. Het ‘brood’ is gaar wanneer je er met een satéprikker in prikt en deze er vervolgens schoon weer uitkomt.

Dit bananenbrood is een dag of drie buiten de koelkast houdbaar mits goed afgesloten. Bewaar het bananenbrood in de koelkast wanneer je er langer van wilt genieten.

Bananenbrood zonder noten

Join the Conversation

 1. Jolien says:

  Als persoon met notenallergie ben ik hier erg blij mee! vaak zit er een lading suiker in bananenbrood wat met normaal meel gemaakt wordt. Ga deze zeker eens uitproberen :)

  1. Sabine Author says:

   Fijn he! Mijn meneer vond hem erg lekker :)

 2. Margot says:

  Slimme oplossing!

 3. Susanne says:

  Het brood ziet er heerlijk luchtig uit! Ik ben wel benieuwd wat voor smaakje boekweitmeel dan geeft? Zit er al een tijdje over na te denken om het te kopen!

  1. Sabine Author says:

   Ik vind boekweit persoonlijk altijd een beetje muf ofzo, lastig te omschrijven haha! Maar er zijn ook heel veel mensen die het heerlijk vinden. Ik gebruik zelf altijd een smaakvol ingrediënt (hier banaan en speculaaskruiden) om de smaak iets te neutraliseren.

   1. Suzanne says:

    Heerlijk! En ik heb het ook nog glutenvrij gemaakt met schar meel ‘brot’
    Kan 1 op 1 ipv glutenvol meel.

   2. Sabine Author says:

    Top idee!

 4. Ellen says:

  Ik hou van boekweit, lekker en zo gezond! Ik heb ook wat allergischen rondom mij dus dit ga ik eens testen! ;)

 5. JoycevdB says:

  Ander meel kan je 1 op 1 vervangen qua gewicht?

  1. Sabine Author says:

   Nee, dat is sterk afhankelijk van het type meel dat je anders wilt gebruiken.

   1. JoycevdB says:

    Ah, oké. Dan ga ik het toch eens proberen met boekweitmeel. Bedankt!

 6. Sabine says:

  Ik gebruik ook vaak een combinatie van speltmeel en havermout (fijngemalen).Misschien es leuk voor de afwisseling? Deze ziet er ook goed uit!

 7. Anouk says:

  Ik ga deze versie ook absoluut eens proberen! Ik kan wel tegen noten, maar ben er als ik eerlijk ben niet zo’n fan van als het IN een cake of IN koekjes zit.. als losse snack dan weer wel ;-)! Goede oplossing met boekweit en ziet er hartstikke lekker uit!

 8. Anouk says:

  ik drukte al op verzenden, maar de helft van de tekst stond er nog niet… dus. En ben nu ook kwijt wat ik wilde zeggen. ARG, merci dat het vrijdag is!

 9. Katrien says:

  Ohh ik heb een vriendin die ook allergisch is aan noten dus dit wil ik echt eens voor haar maken! Ziet er lekker uit!

 10. Berdien says:

  Vanmiddag gemaakt!!! Ik heb een notenallergie dus thank you thank you voor dit heerlijke recept! Heerlijk bananenbroodje.
  Ik heb hem zelf vanmiddag als lunch gegeten met wat jam, maar vanavond nog een stukje genomen ( duh…..;-)) en zonder iets is hij ook heerlijk!
  Thanks again

  1. Sabine Author says:

   Oh yaay, fijn!

 11. Natasja says:

  Kun je ook iets anders gebruiken ipv de koek/speculaaskruiden? En ipv bakpoeder?
  Dat zijn namelijk dingen die ik nooit in huis heb en de rest wel.

  1. Sabine Author says:

   Bakpoeder heb je wel echt nodig, anders rijst de cake niet. Mocht je wel zelfrijzend bakmeel in huis hebben dan kun je dat gebruiken in plaats van de normale bloem + het bakpoeder. Speculaaskruiden kun je weglaten of eventueel vervangen door kaneel en een beetje gember.

 12. Hallo! Ziet er heerlijk uit hoor! Het bananenbrood wat ik normaal maak (wat overigens wel heel erg lekker is) heeft best wel wat suiker erin en ben dan ook op zoek naar een recept zonder suiker, daar is deze perfect voor!
  Als ik de meel vervang door amandelmeel en daarnaast ook nog een handje of 3 noten erdoor doe, zou ik dan iets moeten veranderen aan het recept verder, of denk je dat dat wel goed gaat?
  Alvast bedankt!

  1. Sabine Author says:

   Dan kun je beter mijn andere recept voor bananenbrood volgen: https://www.ohmyfoodness.nl/omf-kookt/snacks-omf-eet/video-bananenbrood-met-bosbessen

 13. Hoe lang is het houdbaar in de koelkast of vriezer?

 14. Rosalie says:

  Bij mij werd het brood donkerbruin, is dit de bedoeling?

  1. Waarschijnlijk lees je dit na zoveel jaren toch niet meer, maar als je brood donkerbruin wordt dan klopt de thermostaat van de oven niet. Ik heb eerst een oven gehad die altijd naar de maximale temperatuur (250 graden) bleek op te warmen. Daar kwam ik achter door iemands oventhermometer. Vandaar dat al mijn baksels zo’n beetje mislukten en er een keer olijfolie aanbrandde :(
   Met de oven die ik nu heb gaat het altijd goed. Heerlijk bananenbroodje geworden :D

 15. Myranda says:

  Gisteren gemaakt. Smaakt heerlijk. Blij met dit recept! Heb zelf een notenallergie en in veel recepten voor bananenbrood zitten noten. Heb er iets meer koekkruiden door gedaan en wat stukjes extra pure chocolade.. altijd goed;-)

  1. Sabine Author says:

   Hahah, dat is zeker altijd goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close