Vanilleyoghurt uit de Instant Pot

Ik heb het altijd al eens willen doen: zelf yoghurt maken. Jaren geleden heb ik er al eens onderzoek naar gedaan maar al gauw vond ik het teveel gedoe. Zorgen dat de temperatuur gelijk bleef, een pan helemaal moeten inpakken met theedoeken, aan de slag met een suikerthermometer. Nee, dat zag ik totaal niet zitten. Inmiddels heb ik natuurlijk alweer even mijn Crock Pot Express en degenen die dit apparaat ook in huis hebben is het misschien wel opgevallen: het heeft een yoghurtknop! Die moest ik echt een keer gaan proberen and so I did. Ik maakte heerlijke romige vanilleyoghurt uit de instant pot en deed er vrijwel nul moeite voor. Top toch?

Voor het maken van yoghurt heb je yoghurt nodig. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar zonder een bacteriecultuur kun je van melk geen yoghurt maken. De benodigde culturen zitten al in yoghurt, vandaar dat je daar alvast een lepel van nodig hebt. Alle yoghurts die verkocht worden in de supermarkt bevatten zo’n levende bacteriecultuur, anders mag het product namelijk geen yoghurt heten. Waar je alleen even op moet letten is dat je voor yoghurt kiest zónder toegevoegde smaken, naturel yoghurt dus. Dit kan prima Griekse yoghurt zijn of volle yoghurt, zolang het maar geen vanille- of aardbeienyoghurt is. Het type yoghurt dat je gaat maken is afhankelijk van de melk die je gebruikt: magere, halfvolle of volle melk. Ik koos voor volle melk.

vanilleyoghurt uit de instant pot

3.23 van 9 stemmen

Vanilleyoghurt uit de instant pot

Porties1 liter yoghurt
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Bereidingstijd 8 uur
Afkoelen 8 uur
Totale tijd 16 uur
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 1 week

Ingrediënten

 • 1 liter volle melk
 • 1 vanillestokje
 • 1 el naturel yoghurt

Instructies

 • Laat de pot van de instant pot vollopen met kokend water. Laat dit even staan, giet het water weg en maak de binnenkant van de pot droog. Dit om eventuele achtergebleven geurtjes en smaken van hartige gerechten te verwijderen.
 • Schenk de volle melk in de pot. Schraap het vanillemerg uit het stokje en voeg dit toe aan de melk.
 • Schep ook de yoghurt in pot en roer het geheel goed door tot de yoghurt helemaal is opgenomen.
 • Draai de deksel op de pot, laat het stoomventiel openstaan en druk op de Yoghurt-knop.
 • Zet de pot op stand Low en de timer op 8 uur.
 • Haal na 8 uur de deksel van de pot. Til de pot uit het apparaat en zet deze nog eens een uur of 8 in de koelkast zodat de yoghurt kan afkoelen en dikker kan worden.
 • Bewaar de zelfgemaakte yoghurt in een gesteriliseerde pot of fles, dan is 'ie ongeveer een week houdbaar.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

vanilleyoghurt uit de instant pot

Join the Conversation

 1. shirley says:

  Kan je dit ook in een gietijzeren pan maken? (en vervolgens in de oven zetten?)

  1. Sabine Author says:

   Je kunt zeker yoghurt in een gietijzeren pan maken, maar het proces is dan wel net wat anders. Je zult dan aan de slag moeten met een (suiker)thermometer en de mix op een bepaalde manier moeten verwarmen en afkoelen. Als je googelt op een recept voor yoghurt in de oven vind je diverse opties.

 2. Paula says:

  Ik heb een keer gewone yoghurt gemaakt in de CPE. Leuk om te doen hoor en ook magisch om te zien dat melk in yoghurt verandert. Er is wel redelijk wat tijd mee gemoeid. En je kunt zulke lekkere (bio)yoghurt in de supermarkt kopen, dat het voor mij bij die ene keer is gebleven. Maar super fijn dat je CPE recepten deelt, dank!

  1. Sabine Author says:

   Met zo’n goed supermarktaanbod wordt het wel steeds makkelijker om dingen niet meer zelf te maken hè? Herken het wel hoor!

 3. Nicole says:

  Hallo Sabine, de yoghurt is hier in de maak, ben ontzettend benieuwd! Na 8 uur de koelkast in… wél of niet afgedekt?

  1. Sabine Author says:

   Eten in de koelkast altijd afdekken!

 4. Marjon says:

  Hi Sabine,

  Na lang zoeken kwam ik eindelijk op jouw website terecht en zag ik dat jij ook de Crockpot Express hebt. Leuk! Ik heb deze ook en zou er graag yoghurt in willen maken van rauwe melk. Ik las ergens dat rauwe melk eerst tot vlak voor het kookpunt gebracht moet worden om gevaarlijke bacteriën te doden en daarna af moet laten koelen. Ik denk dat jij voor dit recept gepasteuriseerde melk hebt gebruikt? Kan ik de rauwe melk in de slowcooker ook eerst verwarmen tot net onder het kookpunt en dan de rest van jouw stappenplan volgen denk je?

  Groetjes, marjon

  1. Sabine Author says:

   Sorry, ik heb geen ervaring met het maken van yoghurt met rauwe melk, dus ik durf dat echt niet te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close