Cook the Books: Gehaktbrood uit De Perfecte Preston

Ik wilde typen dat Matt Preston toch wel mijn grote held is uit Masterchef Australia, maar eigenlijk zijn ze dat allemaal. Matt, Gary, George… ik vind ze allemaal leuk en ben echt nog aan het wachten tot Gary met een kookboek komt. Fingers crossed dat dit ooit nog eens gaat gebeuren. In ieder geval is het nu weer tijd voor een nieuw kookboek van Matt! Ik heb er al een aantal in mijn boekenkast staan maar De Perfecte Preston is daar onlangs aan toegevoegd. In zijn nieuwe kookboek staan meer dan 100 recepten maar nog leuker: meer dan 300 tips om de perfecte maaltijden te bereiden. Tijd voor een kijkje in het boek en het recept voor gehaktbrood uit Mr. Kransky’s busje. Huh? Lees maar verder.

De Perfecte Preston

De Perfecte Preston, ach waar moet ik beginnen. Ik was al fan van Matts vorige boeken maar deze nieuwe vind ik misschien wel de leukste. Het is een flink formaat boek, softcover en met 300 pagina’s een flinke om vast te houden. Ik moet wel direct eerlijk zeggen: de cover had ik zelf niet zo gekozen. Ik vind hem een beetje raar en eerlijk gezegd ook niet heel uitnodigend. Ik had liever één van de ‘perfecte’ foodfoto’s uit het boek op de cover gezien want man, wat ziet alles er lekker uit. Als je Matt een beetje kent weet je dat hij van de stoere, niet al te gezonde gerechten is. De foto’s in het kookboek benadrukken deze filosofie. Gesmolten chocolade in detail, vetdruppeltjes op sauzen een krokant randje op goudbruin geroosterd buikspek. JUM!

Het doel van De Perfecte Preston is niet alleen het delen van fijne recepten maar ook het delen van tips over hoe je juist die recepten kunt perfectioneren. Denk aan 10 geheimen voor de perfecte salade of 10 geheimen voor perfect geroosterd lamsvlees. Bij het doorbladeren van het boek moet ik iedere keer lachen. Hoewel de foodfoto’s prachtig zijn, zijn de tip-pagina’s voorzien van hilarische en hele vreemde illustraties. Roze achtergronden (zoals de cover) worden versierd met illustraties van koalaberen, Jon Snow (ja, uit Game of Thrones!) en schapen met kroontjes op. He?!

De Perfecte Preston

De Perfecte Preston

Maar dat gekke randje vind ik juist zo leuk aan dit boek. Het maakt het geheel iets persoonlijker en vooral ook leuk om te lezen. Als je Masterchef Australia volgt dan herken je Matt Preston in dit boek en dat is natuurlijk geweldig. Ieder recept is voorzien van een leuke inleiding en die tip-pagina’s die overal tussendoor komen maken het een leuk, maar vooral ook leerzaam boek. Je hoeft geen topchef te zijn om uit dit boek te kunnen koken, maar je moet er wel plezier in hebben. En van plezier is De Perfecte Preston doordrenkt.

Waar ik ook om moest lachen is het dankwoord. Nu ik zelf een kookboek heb gemaakt lees ik vrijwel altijd de dankwoorden uit andere kookboeken. Het is mooi om te zien hoeveel mensen er soms mee werken aan de totstandkoming van één zo’n boek. In plaats van een normaal dankwoord heeft Matt Preston het vormgegeven als 12 geheimen voor het uitgeven van een kookboek. Met als ondertitel: ‘geschreven door een idioot, maar het kopen wel waard’. Heerlijk.

Ik hoef eigenlijk niet meer over dit boek te zeggen, je moet hem gewoon hebben. Zeker als je fan bent van Matt Preston óf van Masterchef Australia. De vorige kookboeken van Matt waren een tikkeltje serieuzer maar in De Perfecte Preston lijkt hij helemaal zichzelf te zijn (voor zover ik dat kan zeggen natuurlijk!) en dat maakt het geheel écht heel leuk.

De Perfecte Preston is onder andere bij Bol.com verkrijgbaar voor € 24,99. 

Meatloaf van Matt Preston

Toen ik dit boek binnenkreeg stond ik te popelen om ermee aan de slag te gaan maar een keuze maken voor een gerecht was best lastig. Ik vind nagenoeg alles lekker dat Matt fabriceert en voor De Perfecte Preston is dat niet minder het geval. Uiteindelijk koos ik voor het gehaktbrood dat in het boek gehaktbrood uit Mr. Kransky’s busje wordt genoemd. Blijkbaar is het gehaktbrood een metafoor voor Matts oude busje. Niet alleen de foto behorende bij het gerecht haalde me over om ermee aan de slag te gaan maar ook de zin: “de saus moet smaken als iets wat een kerel met bakkebaarden in een busje lekker zou vinden” deed veel goeds. Aan de slag dus!

No ratings yet

Gehaktbrood van Matt Preston

Porties1 stuk

Ingrediënten

Voor het gehaktbrood:

  • 1 kilogram half-om-halfgehakt
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • 3 preien
  • olijfolie
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 125 gram spekblokjes
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 80 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 200 gram oude kaas in blokjes
  • peper en zout

Voor de glaze:

  • 200 gram tomatensaus
  • 1 eetlepel Worcestersauce
  • 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met een vel aluminiumfolie en met een vel bakpapier. Bekleed ook een cakeblik met een vel bakpapier, hier vormen we zometeen het gehaktbrood in.
  • Doe het gehakt in een grote kom en voeg hier het paprikapoeder aan toe. Kneed alles goed door elkaar en zet opzij.
  • Verwijder de uiteindes en buitenste lagen van de prei. Leg de preien vervolgens 3 minuten op de hoogste stand in de magnetron om ze licht voor te garen.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui tot hij zacht wordt. Voeg de spekblokjes en knoflook toe en bak ze 5 minuten mee.
  • Schep het uienmengsel bij het gehakt in de kom. Voeg het paneermeel, het ei en de blokjes kaas toe en kneed het geheel goed door elkaar. Breng het gehakt op smaak met peper en zout.
  • Duw de helft van de gehaktmix in de cakevorm en verdeel hier de preien overheen. Vul vervolgens het volledige cakeblik met de rest van de gehaktmix. Draai het cakeblik om op de bakplaat en verwijder het bakpapier zodat het gehaktbrood in het midden van de bakplaat komt te liggen.
  • Bak het gehaktbrood 30 minuten in de oven.
  • Maak ondertussen de glaze door alle ingrediënten in een steelpan aan de kook te brengen. Laat de saus inkoken tot hij wat dikker wordt. Neem het gehaktbrood uit de oven en schenk de glaze eroverheen. Zet het brood vervolgens nog eens 45 - 60 minuten in het midden van de oven tot het helemaal gaar is.
  • Laat het gehaktbrood 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Join the Conversation

  1. Daniëlle says:

    Dit recept ga ik onthouden voor het buffet op oud & nieuw. Hij lijkt mij echt heel lekker…!

  2. Jonna@Burgertrutjes says:

    Oh my god! Dit ziet er verrukkelijk uit! Dit kookboek wil ik hebben

  3. Marjon Molenaar says:

    Deze staat bij ons regelmatig op het menu. Ik snijd alleen de prei ook fijn en die bak ik met de spekjes, ui en knoflook mee en dat geheel meng ik door het gehakt, stiekem wat groenten terwijl de rest niet gek op prei is En iedereen smult

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close