Tips voor een vegan kerstdiner + een kookworkshop met mij!

gesponsord

Kerst is vaak het moment waarop mensen hun culinaire skills laten zien en negen van de tien keer wordt er gegourmet of wordt er een groot stuk vlees op tafel gezet. Wild is niet aan te slepen, de rollades en kalkoen vliegen over de toonbanken en gourmetschotels zijn de dag voor kerst nagenoeg uitverkocht. Ik kan me voorstellen dat het best lastig is om een vegan kerstdiner op tafel te zetten. Ik vind het überhaupt al best een uitdaging om écht lekker plantaardig te koken, voor de Kerst is dit helemaal een dingetje. Gelukkig zijn mijn skills op het gebied van plantaardig koken het afgelopen halfjaar flink verbeterd sinds mijn samenwerking met Becel en dus deel ik vandaag mijn tips voor een vegan kerstdiner met je. Hopelijk heb je er iets aan en kun je wellicht een vegan vriend of familielid verrassen met dit kerstdiner!

Fijne vervangers

Laten we beginnen bij de basis en dat is kijken naar de dingen die je al heel makkelijk kunt vervangen. Er zijn namelijk vast een paar dierlijke ingrediënten die je zeer waarschijnlijk regelmatig gebruikt voor kerstgerechten, die prima te vervangen zijn voor plantaardige alternatieven.

 • Roomboter, we beginnen natuurlijk bij roomboter – de basis voor heel veel gerechten. Roomboter is meer dan prima te vervangen voor margarine. In plaats van bakken in roomboter kun je kiezen voor de 100% plantaardige Becel Original voor koken en bakken en Becel Original voor op brood leent zich heel goed als basis voor spread. In plaats van kruidenboter kun je bovendien ook kiezen voor Becel met walnootolie, kokos & amandelolie of avocado & limoenolie, super lekker!
 • Slag- of kookroom, veel sauzen die geserveerd worden bij het kerstdiner hebben als basis slag- of kookroom. Hartstikke lekker maar gelukkig zijn hier ook hele goede plantaardige alternatieven voor. In de meeste supermarkten vind je naast de kookroom ook vaak een plantaardige variant op kookroom op basis van soja of rijst. Wil je opgeklopte slagroom hebben voor bijvoorbeeld een toetje, dan kun je hier ook kokosroom voor opkloppen.
 • Roomkaas, hetzelfde geldt voor roomkaas: ook hiervoor is vaak een alternatief op basis van soja voor te vinden. En mocht je graag cheesecake willen maken dan kun je die zelfs helemaal vegan maken, check mijn recept voor Oreo cheesecake van een tijdje terug bijvoorbeeld.

Vegan 3-gangenmenu

Nu we de ‘makkelijke vervangers’ hebben besproken zijn we aangekomen bij het belangrijkste deel: de daadwerkelijke gerechten. Want hoe voorkom je nou dat je saaie maaltijden op tafel zet tijdens het kerstdiner? Dat plantaardig totaal niet saai hoeft te zijn hoop ik je te laten zien met onderstaande inspiratie. Tussen de recepten die ik met je deel zitten recepten die in eerste instantie niet compleet plantaardig zijn, maar die wel heel eenvoudig plantaardig te maken zijn. Hoe je dat doet vertel ik je per gerecht.

Geroosterde bloemkool-uiensoep

Voorgerechten

Citroenrisotto met munt en groene asperges

Hoofdgerechten

Pompoen-aardappelpuree met paddenstoelen

Bijgerechten

Er zijn talloze lekkere plantaardige bijgerechten te verzinnen. Een flinke salade is altijd goed, maar purees ook. Een aantal suggesties:

Vegan Oreo Cheesecake

Desserts

Zo, je hoeft dus niet bang te zijn dat je niets te eten hebt met Kerst of dat je inspiratie te kort hebt. Hopelijk heb ik je een klein beetje op weg geholpen, mocht je het belangrijk of leuk vinden om deze Kerst volledig plantaardig te eten. Het is dus zeer zeker mogelijk en het is absoluut onnodig om saaie gerechten op tafel te zetten!

Volg een kookworkshop met mij!

En dan is er nog iets leuks! Samen met Becel en Lekker&Simpel organiseer ik op vrijdag 12 januari een plantaardige kookworkshop in de keuken van Unilever in Rotterdam. We gaan samen koken en volgens genieten van lekker eten. Mocht je het leuk vinden om samen met een +1 hieraan (gratis!) deel te nemen, laat dit dan even weten in de reacties hieronder en vergeet niet om een geldig emailadres in te vullen in het daarvoor bestemde vakje zodat we contact met je op kunnen nemen. We hebben maar een beperkt aantal plaatsen en gaan door middel van loting plekken toewijzen. De gelukkigen krijgen vanzelf bericht.

Dus: ben je beschikbaar op 12 januari en lijkt het je leuk om samen met Sofie, Becel en mij plantaardig te koken, meld je dan aan!

In samenwerking met Becel

adServer
adServer

Join the Conversation

 1. Maaike says:

  Het lijkt me een heel leuk om een plantaardige kookworkshop te volgen, hierbij meld ik me graag aan voor de loting :)

 2. Dorien says:

  Oeh een kookworkshop is wel heel gaaf!
  Dat wil ik wel hoor ;)

 3. Janneke says:

  Wat gaaf! Ik doe graag mee met de loting

 4. Ellen van Luttikhuizen says:

  Ohhh dat lijkt me super gezellig met Jacqueline Schuit. Beide echte vleeseters van huis uit, maar definitief hard op weg om zo min mogelijk dierlijke producten te gebruiken….voor zulke (relatieve) beginnelingen, overigens kookgekken tot op het bot, zijn alle tips/trucs heel erg welkom.

 5. Corina says:

  Dat lijkt me geweldig! Onze dochter eet vegetarisch, dat vind ik al best vaak puzzelen; het lijkt mij heel handig om wat handvatten te krijgen om meer plantaardig; maar toch lekker te eten.

 6. Dat lijkt me super!! Ik zou heel graag meedoen met deze workshop plantaardig koken!

 7. Leuk leuk! Ik doe graag mee! Heeeel erg benieuwd naar!

 8. Desiree says:

  Super leuk om een plantaardige kookworkshop te volgen! Ik eet nu een tijdje vegan en ben altijd in voor nieuwe recepten en tips!

 9. Margretha says:

  Ja leuk! Samen met mijn vegan collega zou ik wel mee willen doen :D wij willen hier wel een dagje vrij voor nemen!

 10. ja dat lijkt me helemaal super! ik organiseer die zondag een high-tea voor iemand die lactose en melk intolerant is, dus dit zou top uitkomen! Het ligt wel een beetje aan de tijd want ik ben in België dan, maar dat zou zeker goed kunnen werken :D

 11. Leuk artikel weer! Toevallig heb ik gisteren besloten met een vriendin met kerst de champagne risotto van je te gaan maken als bijgerecht!
  Ik meld me aan voor de kookworkshop om samen met mijn vriendin te gaan doen! Lijkt me erg leuk! En lekker uiteraard, haha.

 12. Nikita says:

  Leuk, ik wil graag meedoen met de kookworkshop! Ik eet al lactosevrij en vind het lastig om voor sommige ingrediënten een lekker alternatief te vinden. Ik heb nu al een paar lekkere suggesties in je artikel zien staan, maar ik kook graag mee om wellicht nog meer inspiratie op te doen :-)

 13. Nelise says:

  Gaaf! Een plantaardige workshop. Eet al regelmatig plantaardig, maar extra tips zijn altijd welkom. Op mijn werk in de keuken willen ook steeds meer gasten plantaardig eten, dus kom maar op met die ideeën.

 14. Jantine says:

  Ik zou het heel erg leuk vinden om je te ontmoeten en samen met jou te koken!

 15. Na een maand Vegan eten lijkt me het super leuk om een kookworkshop te volgen, samen met mijn zusje die dan ook weer terug in Nederland is :)

 16. Dionne says:

  Lijkt me heel erg leuk om de kookworkshop te volgen samen met mijn zusje. Tijdens de twee maanden dat zij vegan at heb ik veel inspiratie voor gerechten op gedaan. Meer inspiratie om volgend jaar zelf ook meer plantaardig te eten lijkt me erg leuk!

 17. Nelleke says:

  Ik doe ook graag mee aan de loting!

 18. Kirsten says:

  Jaaaaa, lijkt mijn super tof om samen met jullie de keuken in de duiken! En dan lekker gerechten koken;)

 19. Jennifer says:

  Wooow super leuk! Lijkt me fantastisch :)

 20. Lijkt me super leuk! Samen met mn mamsie koken!

 21. Nicole says:

  Wat leuk dat je een kookworkshop gaat doen, ik ben zeer benieuwd en loot graag mee :)

 22. Wauw dat lijkt me super tof (en ook nog eens in mijn woonplaats Rotterdam)! Ik loot graag mee :)

 23. Ingrid says:

  Hey, het lijkt me heel leuk om mee te doen aan de kookworkshop!! Ik meld me graag aan.

 24. Ingrid says:

  Hey, het lijkt me heel leuk om mee te doen aan de kookworkshop!! Ik meld me graag aan voor de loting.

 25. Wat tof! Ik zou hier heel graag met een vriendin heen gaan, omdat we allebei dol zijn op koken en we normaal vaak plantaardige producten bruiken. Leuk om te leren hoe het ook anders kan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close