Geroosterde bloemkool-uiensoep

Volgens mij heb ik het jullie al vaker verteld maar van kinds af aan is de favoriete soep van mijn meneer bloemkoolsoep. Voordat wij een relatie kregen had ik daar nog nooit van gehoord en ik keek hem dan ook met een redelijk schuine blik aan toen hij er voor het eerst over begon. Bijna 11 jaar geleden kende ik eigenlijk alleen de standaardsoepen als tomatensoep, groentesoep, uiensoep etc. Bloemkoolsoep kwam niet voor in mijn repertoire en leek me ook alles behalve lekker. Natuurlijk heb ik de bloemkoolsoep van Tim zijn moeder uiteindelijk een keer geproefd en jep, ook ik was overstag. Lekker soepje hoor! Bloemkoolsoep is over het algemeen relatief mild van smaak en dat is heerlijk, zeker als je de soep wilt serveren als voorgerecht. Toch mag de bloemkoolsoep zoals ik hem ken wel iets spannender en daarom bedacht ik deze variant. Deze geroosterde bloemkool-uiensoep heeft nog steeds die kenmerkende bloemkoolsmaak, maar is toch een stuk spannender dankzij de toevoeging van de uien. Door de groenten van te voren te roosteren krijgen ze bovendien een veel stevigere smaak, iets dat je zeker terug proeft in de soep. Heel lekker in ieder geval! Ook bij mijn meneer viel de soep in de smaak.


Klik hier als je de video niet kunt zien

Geroosterde bloemkool-uiensoep

5 van 3 stemmen

Geroosterde bloemkool-uiensoep

Porties4 kommen

Ingrediënten

 • 3 uien in grove stukken
 • 3 teentjes knoflook geplet en geschild
 • 1 klein bloemkooltje in roosjes
 • 1 laurierblaadje
 • 2 bouillonblokjes voor kip- of groentebouillon
 • 1 liter water
 • 1 theelepel gedroogde tijm
 • 150 ml kookroom
 • peper en zout
 • olijfolie

Instructies

 • Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
 • Verspreid de ui, knoflook en bloemkoolroosjes over de bakplaat. Besprenkel deze met wat olijfolie, peper en zout. Rooster de groenten ongeveer 30 minuten in het midden van de oven tot ze een kleurtje hebben gekregen.
 • Verhit een beetje olijfolie in een soeppan. Schep hier de geroosterde groenten in en schep dit even om.
 • Voeg het laurierblaadje, de bouillonblokjes en het water aan de groenten in de pan toe. Hang een theebuideltje met daarin de gedroogde tijm in de soep. Breng het geheel onder af en toe doorroeren aan de kook.
 • Draai zodra de soep kookt het vuur laag en doe de deksel half op de pan. Laat de soep 30 minuten pruttelen.
 • Haal na 30 minuten de pan van het vuur en haal het theebuideltje met gedroogde tijm uit de pan. Verwijder ook het laurierblaadje. Pureer vervolgens de soep.
 • Zet de soep terug op het vuur en schenk de kookroom in de pan. Verwarm het geheel nog even door zonder de soep te laten koken.
 • Serveer de geroosterde bloemkool-uiensoep met croutons, verse kruiden en/of krokante bacon of ham.

Join the Conversation

 1. Malou | Blonde Blossom says:

  Het lijkt mij superlekker dat de soep wat pittiger is door de knoflook en uien. Zelf ben ik niet zo gek op soep, maar zulke pittige soepjes vind ik echt heel geslaagd! Malou x

 2. Christine says:

  Net dit recept gemaakt als lekkere lunch op zondag, hij is echt super zacht van structuur! Tijdens het roosteren ruikt de hele keuken naar geroosterde knoflook, vriendlief kwam zelfs even vragen wat ik aan het uitspoken was.. Ik heb een grote bloemkool gebruikt en wij kunnen er nu 6 kommen uit halen. Jammie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close