Tahin koekjes met chocolade

Deze tahin koekjes met chocolade zijn waarschijnlijk een van de makkelijkste koekjes om te maken. Echt: het is niet meer dan een kwestie van een handjevol ingrediënten mixen en dit op een bakplaat leggen.

Extra fijn: omdat er geen bloem aan dit koekdeeg te pas komt, zijn de koekjes glutenvrij. Ook zul je geen boter of melk tegenkomen, dus ze zijn ook nog eens lactosevrij. En tóch zijn het super smaakvolle, knapperige koekjes.

Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, vind je niet? Maar geloof mij: deze koekjes zijn echt TOP.

sesamkoekjes met honing

Sesam koekjes maken met Tahin

Deze sesam koekjes maak ik met tahin. Tahin is sesampasta, gemaakt van sesamzaadjes. Qua textuur heeft het wel iets weg van pindakaas en dat gegeven doet me ineens afvragen of ik deze koekjes ook met pindakaas zou kunnen maken… Hmm, to be continued.

Tahin heeft een hele eigen, hartige smaak. Ik vind het nooit heel extreem naar sesam smaken en ik gebruik het in zowel zoete, als hartige gerechten. Bij deze Pittig geroosterde aardappels met tahin en sojasaus vind ik het bijvoorbeeld ook onwijs lekker.

Tahin is ook direct het hoofdingrediënt van de sesam koekjes, verder gaat er namelijk niet zo heel veel bij en ik durf te wedden dat je de rest van de ingrediënten allemaal wel in huis hebt. Ondanks het feit dat we bloem en boter achterwege laten in het koekdeeg, zul je merken dat je prima bolletjes van het deeg kunt vormen en dat de koekjes uiteindelijk lekker knapperig uit de oven komen. Precies zoals ik ze lekker vind!

Als je begint met het mixen van de ingrediënten, zul je wellicht denken dat het een smeuïge bende blijft, maar geloof mij: gewoon blijven doorroeren, dan komt het vanzelf goed! Het deeg voelt wellicht iets zachter en vettiger aan dan normaal koekdeeg, maar het is prima te hanteren.

En ook fijn: dit koekdeeg hoef je niet in de koelkast te laten rusten, dus met 10 minuten heb jij je koekjes in de oven geschoven.

tahin chocolade koekjes

Sesamkoekjes met honing

Juist omdat tahin zo’n hartige smaak heeft, heb ik wel wat honing aan het deeg van de sesamkoekjes toegevoegd. Niet te veel hoor, ik vond 50 gram meer dan voldoende, maar ga gerust tot 100 gram als je fan bent van wat meer zoete koekjes.

De sesamkoekjes met honing zou je overigens ook prima kunnen maken met ahornshiroop, als je de koekjes graag vegan wilt maken.

De honing zorgt net voor genoeg zoetigheid om dit van die lekkere door-eet-koekjes te maken. Niet te zoet, dus je vullingen zullen niet spontaan uit je mond klappen, en je wordt er ook niet misselijk van.

Bewaar deze koekjes na het afkoelen overigens luchtdicht buiten de koelkast, dan blijven ze zeker 5 dagen goed. Dat is het voordeel van het niet gebruiken van melk, boter of eieren: de koekjes zijn een stuk langer houdbaar. Goed, ze verliezen wel iets van hun knapperigheid en worden een beetje chewy, maar de smaak is alsnog top!

tahin koekjes
sesam koekjes

Tahin chocolade koekjes

Omdat ik gek ben op chocolatechips in mijn koekjes, besloot ik uiteindelijk voor tahin chocolade koekjes te gaan. Ik gebruikte daarvoor bakvaste pure chocolate chips. Dat doe ik eigenlijk in alle zoete recepten waarin ik chocolate chips gebruikt. Bakvaste chocolade blijft in de oven zijn vorm behouden waardoor de chocolade ook lekker hard blijft als de koekjes weer afkoelen.

Mocht je geen bakvaste chocolade in huis hebben, dan kun je ook prima een chocoladereep in (grove) stukken snijden en dit met het koekdeeg mengen hoor. Je zult dan wel merken dat de chocolade in de oven gaat smelten en de koekjes hebben wat langer de tijd nodig om goed af te koelen, maar het zal ongetwijfeld hartstikke lekker zijn.

In het geval van mijn tahin koekjes gebruikte ik (extra) pure chocolade, maar ga vooral voor melk- of witte chocolade als je dat lekkerder vindt. En vergeet ook vooral niet om zout toe te voegen, om de smaak van de chocolade extra naar boven te halen.

Ben je helemaal in een experimentele bui: voeg dan een klein snufje chilivlokken aan het koekdeeg toe.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

tahin koekjes met chocolade
No ratings yet

Tahin koekjes met chocolade

Met slechts een handvol ingrediënten tover je deze waanzinnig lekkere tahin koekjes met chocolade op tafel. Het is een van de simpelste koekjesrecepten die ik heb gedeeld tot nu toe.
Porties8 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Waar te bewaren luchtdicht buiten de koelkast
Hoelang te bewaren 5 dagen

Benodigdheden

  • beslagkom
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 150 g tahin (sesampasta)
  • 50 g honing
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1 tl citroensap
  • snuf zout
  • handje pure chocolate chips

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
  • Doe de tahin, honing, bakpoeder, baking soda, citroensap en een snuf zout in de beslagkom en roer dit door tot het een dikke pasta wordt die je met je handen kunt oppakken.
  • Schep de chocolatechips door het koekdeeg.
  • Vorm 8 balletjes van het deeg en verdeel deze over de bakplaat. Strooi desgewenst nog wat extra grove zoutflakes over de koekballetjes.
  • Bak de koekjes 12-15 minuten in het midden van de oven gaar en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
Gang: tussendoortje
Keuken: Midden Oosten
Trefwoord: fastfood friday, koekjes

Join the Conversation

  1. Hoi Sabine, als ik je recept volg dan blijft het beslag veel te nat om ballen van te maken. Heb er toch maar wat zelfrijzend bakmeel aan toegevoegd om tot de juiste consistentie te komen.

    1. Het is echt flink lang roeren! Ik denk dat ik er minimaal 5 minuten mee bezig ben geweest, met constant roeren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close