Surinaamse Nasi recept

Ik ben al jaren fan van de Surinaamse recepten van Francesca. Ook dit Surinaamse Nasi recept vind ik geweldig; het wordt al jaren hier thuis gemaakt als ik zin heb in nasi.

Ik maakte het recept voor het eerst in 2015 en het was hoognodig aan een upgrade toe. Deze nasi zonder pakje is de allerlekkerste die je tegen gaat komen. Plan een kort tripje naar de toko en haal daar alles wat je nodig hebt.

Mijn recept hieronder is iets anders dan het oorspronkelijke recept van Francesca. Als foodie varieer je nou eenmaal in de keuken.

Nasi zonder pakje

Surinaamse Nasi

Surinaamse Nasi moet je niet verwarren met de Indonesische Nasi Goreng; het is echt een totaal ander gerecht. Hoewel Nasi Goreng letterlijk vertaald gebakken rijst betekent, zijn de ingrediënten in de traditionele Nasi Goreng heel anders dan in dit Surinaamse Nasi recept.

Het belangrijkste/meest onbekende ingrediënt dat je nodig hebt in dit recept zijn de MAGGI blokjes. MAGGI blokjes zijn niet hetzelfde als bouillonblokjes voor runderbouillon!

Inmiddels hoef je voor de blokjes niet meer naar de toko en zijn ze ook verkrijgbaar in de supermarkt. Je vindt ze in een ‘ouderwets’ plastic rood-geel plastic bakje waar meer blokjes in zitten dan in de standaard bouillonverpakkingen. De blokjes zelf zijn klein, nog geen centimeter breed, en vierkant.

Als je goed kijkt zie je ze op de foto’s bij dit recept wel liggen!

Wat eten bij Surinaamse Nasi?

Eén van de meest gestelde vragen n.a.v. de recepten die ik publiceer is wel: wat eet ik er dan bij?! Nou, bij Surinaamse Nasi kun je wat mij betreft alle kanten. Surinaamse kip is wel echt een aanrader om te serveren bij deze Nasi.

Je kunt er echter ook voor kiezen om blokjes kipdijfilet in de nasi zelf te verwerken!

Ook vind ik Surinaamse Nasi altijd lekker met iets zuurs erbij. Zoetzure komkommer salade is een goede optie daarvoor. En een gebakken eitje kan ook altijd, al vraag ik me af of ze dit in Suriname zelf ook doen… Wellicht is een ei meer Indonesisch.

Ook boontjes zijn een goed bijgerecht bij de nasi. En, als je er bekend mee bent, zijn kouseband of okra ook een optie. Ik heb zelf nul ervaring met het koken met okra of kouseband, dus voor receptideeën zul je deze keer Google moeten raadplegen.

Surinaamse nasi recept

Nasi zonder pakje

Wie is er nou niet opgegroeid met een zakje nasi kruiden? De meeste mensen wel, toch? Ook mijn ouders gebruikten ze vroeger regelmatig, maar voor Surinaamse Nasi is dat niet nodig.

Voor dit nasi recept gebruik je: trassie, gember, ketjap, sojasaus, piment en zwarte peper. Ik gok dat je de meeste ingrediënten wel in huis hebt. Met uitzondering van de trassie wellicht.

Trassie is garnalenpasta en wordt veel gebruikt in Surinaamse en Indonesische gerechten. Het is verkrijgbaar in harde (blok)variant maar ook in pastavorm. Ik raad je aan om dit laatste te gebruiken. Het zal namelijk niet de eerste keer dat een Trassie blokje niet goed verkruimelt/smelt en je met een gore hap garnalenpasta zit. Je zin in het gerecht is dan direct weg, geloof mij maar!

Trassie is tegenwoordig ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar. Ik gebruik vaak de Trassie van het merk Faja Lobi. Je kunt het vinden in het ‘Conimex’ gangpad.

Van de pimentpoeder heb je in dit recept maar 1/2 theelepel nodig. Wat mij betreft mag je het prima weglaten hoor, het zou jammer zijn om een potje piment in huis te halen als je het verder nooit ergens voor gebruikt. Ik laat het zelf regelmatig weg en merk eigenlijk nooit echt verschil.

Een lekkere nasi zonder pakje is deze Surinaamse variant dus. Heerlijk!

Ben je nou gek op Surinaams eten? Dan vind je deze recepten vast ook heerlijk!

P.s: dit recept publiceerde ik voor het eerst in 2015 met onderstaande foto – haha. Leuk om te zien wat er in de tussentijd qua foto’s maken veranderd is hè?

Wil je meer rijst recepten bekijken? Ik heb ze voor jou op één pagina verzameld!

Surinaamse Nasi

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Nasi Surinaams
3.80 van 10 stemmen

Surinaamse Nasi

Surinaamse Nasi vind ik de lekkerste nasi zonder pakje. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en het meeste heb je waarschijnlijk al in huis. Super simpel om te maken en heerlijk van smaak!
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Afkoelen vd rijst 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 500 g basmati rijst
  • 1 grote ui
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 MAGGI blokjes
  • 1 tl trassie
  • 1/2 tl pimentpoeder
  • 1 tl zwarte peper
  • 400 g doperwten uit de diepvries
  • 2 cm verse gember
  • 3 el ketjap manis
  • 6 el sojasaus

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat de rijst volledig afkoelen.
  • Hak de ui en de knoflook fijn en fruit deze in zonnebloemolie in een grote pan aan tot het goed begint te geuren.
  • Verkruimel de trassie en de MAGGI blokjes en voeg deze samen met het pimentpoeder en de zwarte peper aan de ui en knoflook toe. Bak alles een paar minuten en voeg dan de doperwten en het stuk gember toe. De gember haal je weer uit de pan als de nasi klaar is.
  • Schep de helft van de afgekoelde rijst in de pan en voeg 1 eetlepel ketjap manis en de sojasaus toe.
  • Roer het geheel nu goed door tot iedere korrel rijst donker is gekleurd. Doe dan de rest van de rijst erbij samen met de overige ketjap. 
  • Roer nogmaals goed door tot alle rijstkorrels donker gekleurd zijn.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Surinaams
Trefwoord: eenpansgerecht, gebakken rijst, makkelijke maaltijd, nasi, surinaams recept, surinaamse nasi

Join the Conversation

  1. Jaimy en Laura says:

    Heerlijk! De Surinaamse keuken is mijn favoriet! Je kan er voor extra smaak nog een beetje vetsin bij toevoegen!

    1. Meiden! Gelukkig hebben jullie meer verstand van beauty en mode… ;-) Zo’n beetje het belangrijkste ingrediënt van een Maggi blokje is E621. Precies…dat is vetsin of mononatriumglutamaat.
      Verder is het (overmatig) gebruik hiervan niet onomstreden, maar dat is wel een kwestie van ‘smaak’ en mogelijke overgevoeligheid. Wees er tenminste maar voorzichtig mee.

      [en over het recept zelf: Surinamers eten hun nasi graag vrij ‘nat’. Ik maak mijn Surinaamse nasi graag ‘droog’. Dat is dan weer de Indo-invloed. Daarnaast doe ik er iets meer groenten in, zoals kouseband en eventueel wat Chinese kool, en als vegetariër doe ik er direct voorgebakken gehalveerde vegetarische gehaktballetje (AH) in.]
      Maar iedereen: doe wat je wilt en geniet ervan!

  2. Laura - Dagelijkse hap says:

    Het ziet er echt heerlijk uit! Wie zegt dat rijst saai is?! Ook fijn dat het best wel snel klaar is :)

  3. Ohh! I love Surinaams. Ik ga hem onthouden voor morgen :)

  4. Tamara says:

    Yum! Ziet er echt lekker uit.

  5. padro says:

    de gene die hier bovenstaand nasi gemaakt heeft totaal niet goed gedaan . rijst ziet heel erg papperig uit .ik zou dit nooit vreten. ziet er echt niet uit . rijst is te zacht en ook e veel sojasaus in gedaan.
    leer eerst rijst koken en dan pas kont de rest.

  6. Rebecca says:

    Je rijst ziet er te nat/papperig uit.

  7. Marion says:

    Een heerlijk best-wel-snel-klaar-gerecht! Ik doe er alleen geen maggiblokjes in, maar ren even snel naar m’n groentetuintje voor wat blaadjes lavas (maggiplant). Dan is de tip om er nog wat vetsin bij te doen wel een goeie aanvulling misschien.

    1. Sabine Author says:

      Van een eigen plantje afhalen is natuurlijk helemaal top!

  8. Monique says:

    Ben het nu aan het maken
    Erg benieuwd naar het resultaat. Mis alleen 1 ingredient? Het groene blad wat je hebt toegevoegd zie ik niet terug in je recept? Is dat selderij of peterselie?

    1. Sabine Author says:

      Is ook niet onmisbaar in het recept, maar puur om het voor de foto aantrekkelijker te maken. Ik gebruikte peterselie, maar selderij is qua smaak ook een goede toevoeging aan de nasi!

3.80 from 10 votes (10 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close