Suikerbrood recept met kruidnoten (Fastfood Friday)

Op Ohmyfoodness heb ik al veel vaker een suikerbrood recept gedeeld en het stond al een tijdje op mijn lijstje om (weer) een Sinterklaas-variant te maken. Nu Sinterklaas weer in het land is vond ik het tijd worden om het recept met je te delen. Dit suikerbrood met kruidnoten is niet heel ingewikkeld om te maken en de kruidnoten zorgen voor een heerlijke, kruidige bite in het brood.

Suikerbrood maken is niet zo moeilijk!

Als je een suikerbrood in de winkel ziet dan snap ik dat het je lastig lijkt om suikerbrood te maken hoor. Maar eigenlijk is het juist een heel eenvoudig brood.

In tegenstelling tot veel andere broden hoef je dit suikerbrood maar één keer te laten rijzen. Bovendien denk ik dat je de meeste ingrediënten ook al wel in huis hebt.

De suiker die je gebruikt voor de plakkerige delen zul je wellicht even moeten zoeken. Ik gebruik namelijk parelsuiker en dan de grove variant.

Parelsuiker is samengeperste suiker waar het vocht uit is en daardoor krijg je echt van die plakkerige stukken in het brood maar hier en daar óók nog een krokant stukje suiker. Súper lekker!

Mocht je een molen in de buurt hebben dan kun je daar wel een zak parelsuiker vinden. Heb je die niet, dan is het online gelukkig ook goed te bestellen. Ik gebruikte de parelsuiker van Brand New Cake.

Suikerbrood

Hoe kun je suikerbrood bewaren?

Als je in je eentje bent of met een klein gezin, dan kan ik het me voorstellen dat je niet iedere dag aan een stuk suikerbrood wilt zitten. Gelukkig kun je het prima bewaren; je kunt suikerbrood zelfs invriezen! In een goed afgesloten plastic zak is suikerbrood na het bakken nog zo’n 4-7 dagen houdbaar.

Vries je het in, dan kun je er zelfs een maand later nog van genieten. Laat het brood bij voorkeur in de zak ontdooien, zo voorkom je dat het droog wordt.

Variaties op suikerbrood

Wist je dat je met suikerbrood meer kunt dan alleen een plak afsnijden en besmeren met roomboter? Wentelteefjes van suikerbrood zijn de lekkerste wentelteefjes die je hebt geproefd en ook het maken van suikerbroodjes (deze suikerbollen bijvoorbeeld) is leuk om te doen.

Wil je het suikerbrood speciaal voor Sinterklaas nog wat meer opfleuren, dan zou je dit recept ook kunnen combineren met mijn recept voor suikerbrood met amandelspijs.

suikerbrood maken

Vind je het leuk om zelf brood te bakken, dan vind je deze recepten wellicht ook leuk om te maken!

Mocht je dit suikerbrood met kruidnoten maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.

5 van 2 stemmen

Suikerbrood met kruidnoten

Dit Suikerbrood met kruidnoten is er eentje voor de echte zoetekauw. Speciaal voor Sinterklaas verwerkte ik kruidnoten in dit suikerbrood recept.
Porties1 suikerbrood (25 cm)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Rijstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur
Waar te bewaren goed verpakt buiten de koelkast of in de vriezer
Hoelang te bewaren 4-7 dagen of 1 maand

Benodigdheden

  • elektrische mixer met deeghaak
  • cakeblik/broodvorm van 25 cm

Ingrediënten

  • 250 ml melk
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 4 el gembersiroop
  • 500 g bloem
  • 2 zakjes instant gist (14 g)
  • 1,5 el kaneel
  • 1 el koek- en speculooskruiden
  • 10 g zout
  • 200 g parelsuiker
  • 100 g kruidnoten – grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de melk, boter en gembersiroop in een pannetje tot de boter. bijna is gesmolten.
  • Doe de bloem, gist, kaneel, koek- en speculaaskruiden en het zout in de kom van de keukenmixer en schenk hier de warme vloeibare ingrediënten bij.
  • Kneed het geheel tot een stevig deeg en laat het deeg 15 minuten rusten.
  • Rol het deeg uit tot een plak en verdeel de parelsuiker en kruidnoten over het deeg. Kneed deze ingrediënten vervolgens goed in het deeg.
  • Rol het deeg stevig op en zorg ervoor dat het niet groter is dan het cakeblik.
  • Leg een vel bakpapier in het cakeblik en leg het suikerbrooddeeg in het blik. Laat het deeg 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht en bak het suikerbrood in 25-30 minuten gaar.
Gang: brood
Keuken: Hollands
Trefwoord: brood bakken, kruidnoten, Sinterklaas, suikerbrood, zoet brood

Voedingswaarden indicatie (per persoon/portie)

Calorieën: 3905kcal | Koolhydraten: 686g | Eiwitten: 72g | Vet: 100g | Verzadigde vetten: 58g | Vezels: 19g | Suiker: 290g

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

suikerbrood recept

Join the Conversation

  1. Sebastian says:

    Wat een leuk recept. Zou ik dit ook in onze broodbakmachine volgens jouw recept kunnen bakken?

    1. Sabine Author says:

      Ik heb nul ervaring met broodbakmachines, dus dat durf ik helaas niet te zeggen.

  2. Daniëlle says:

    Wat een heerlijk recept! Al diverse keren gebakken en het blijft één van onze favorieten. Bedankt!

    1. Wat leuk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close