Stoofvlees recept met kruidnoten

Met een stoofvlees recept kun je natuurlijk alle kanten op. Maar stoofvlees met kruidnoten? Dat had ik nog niet eerder geprobeerd.

Dit is dan ook echt een experimentje geweest. Want als je een boterham besmeerd met mosterd of een plak ontbijtkoek aan je stoofvlees kunt toevoegen om het te binden, waarom zou dit dan niet met kruidnoten kunnen?

Het resultaat is verrassend goed gelukt kan ik je verklappen. Ja, het voelt wellicht een beetje gek op kruidnootjes aan een hartig gerecht toe te voegen, maar ze zorgen voor een heerlijk kruidige en zoete smaak aan het stoofvlees. Want ja, je proeft de kruidnoten écht!

recept stoofvlees

Stoofvlees maken

Stoofvlees maken heb ik al zó vaak gedaan en ook echt in alle soorten en smaken. Eén van mijn (en jullie, zo blijkt uit de statistieken) favorieten is het recept voor Italiaans stoofvlees. Een ultiem smaakbommetje, mede dankzij de salami. Maar ook Hachee rekenen we natuurlijk gewoon tot een stoofvlees recept.

Hoewel ik veel varieer met mijn stoofvlees recepten, zul je in vrijwel ieder recept een aantal van dezelfde ingrediënten tegenkomen:

  • Riblappen, die zijn wat vetter dan sukadelappen. Vet zorgt voor smaak, dus mijn eerste keus zal altijd naar riblappen uitgaan bij het maken van stoofvlees. Zorg wel voor kwalitatief goed vlees! Koop het bij de slager of ga voor de beste variant uit de supermarkt. Goedkoop vlees heeft nog wel eens de neiging om niet boterzacht te worden en dat is natuurlijk wel wat je wil! De keurslager geeft op deze pagina meer informatie over stoofvlees! Mocht je benieuwd zijn naar andere opties dan riblappen.
  • Uien, het liefst in gewicht net zoveel als het gewicht in vlees. Uien zorgen voor smaak en ze horen wat mij betreft echt thuis in stoofvlees recepten.
  • Laurierblaadjes en kruidnagels, mijn twee favoriete smaakmakers voor ieder stoofvlees recept. Ze doen me denken aan de herfst, aan de winter en de geur is fantastisch.

Verder kun je lekker variëren als je wil. Experimenteer vooral ook met het toevoegen van groenten, smaakmakers als balsamico, appelstroop etc.

stoofvlees maken
stoofvlees met kruidnoten

Slowcooker stoofvlees

Ik hoor de vraag al komen voordat ik goed en wel dit recept heb gepubliceerd: kan dit recept ook als slowcooker stoofvlees? Het korte antwoord: ja, natuurlijk. Ie-der gerecht dat langer de tijd nodig heeft om te garen, kan sowieso in een slowcooker worden gemaakt.

Voor een stoofvlees recept trek ik doorgaans zo’n 8-9 uur uit om het vlees goed zacht te laten worden op lage stand. Ook voor dit stoofvlees met kruidnoten mag je daar wel vanuit gaan.

Er verandert inhoudelijk aan het recept niet heel erg veel. In plaats van 400 ml vleesfond raad ik je aan om 200 ml te gebruiken. Vanwege het vocht dat vrijkomt uit het vlees en de uien, houd je nog genoeg ‘jus’ over namelijk.

De mosterd, paddenstoelen en kruidnoten kun je de laatste 2 uur van de gaartijd aan het stoofvlees toevoegen. Zo worden de paddenstoelen zacht maar niet snotterig en lossen de kruidnootjes volledig op.

Mocht je toch merken dat het gerecht te nat blijft, bindt de saus dan met een maizenapapje of laat het laatste uur van de gaartijd de deksel van de slowcooker.

stoofvlees recept
slowcooker stoofvlees

Stoofvlees met kruidnoten

Stoofvlees met kruidnoten dus, ik vind het een regelrechte hit. Je proeft de kruidnootjes écht. Je proeft de kruiden, het speculaas-achtige en je proeft ook daadwerkelijk de suiker. Een prima vervanger dus ook als je normaal gesproken appelstroop of een schep bruine suiker aan je stoofvlees recept toevoegt. Dat is nu echt niet meer nodig.

Dat wil overigens niet zeggen dat het stoofvlees mierzoet is hoor, laat dat je vooral niet afschrikken. Het is gewoon precies goed.

Zelf aten we het stoofvlees met dunne frietjes en doperwtjes, dat blijft toch het lekkerst vind ik. De jus is niet al te vloeibaar maar juist vrij dik, waardoor je de frietjes ook echt door de saus heen kunt halen. Za-lig. Vonden ook mijn jongens. Die vonden het sowieso al te gek dat er kruidnoten door het avondeten zaten.

Cody (4) riep tegen een schoolplein moeder: “WEET JE WAT WIJ ETEN VANAVOND?! Patat met pepernoten en groenten!” Zat wel wat in natuurlijk…

Maar ook met aardappelpuree vind ik dit een groot succes. Heerlijk om de puree te mengen met de paddenstoelen, de jus, het zachte vlees. Yum, ik krijg er direct weer zin in!

Zin in nog meer stoofvlees gerechten? Snap ik! Ze zijn ook zo lekker ;-)

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kruidnoten stoofvlees
5 van 4 stemmen

Stoofvlees met kruidnoten

Kruidnoten toevoegen aan het stoofvlees, dat was puur een experiment. Maar wel eentje die goed heeft uitgepakt want wauw, wat een lekker gerecht is het geworden!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 3 uur 30 minuten
Totale tijd 4 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • klont boter om in te bakken
  • 600 g riblappen – in stukken van 2×2 cm
  • 2 grote uien – in parten
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 el appelciderazijn
  • 3 takjes tijm
  • 400 ml vleesfond
  • 1 el grove mosterd
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 75 g kruidnoten
  • peper en zout

Instructies

  • Smelt de boter in een braadpan en bak hierin het vlees rondom goed bruin.
  • Voeg dan de uien toe en bak mee tot deze glazig beginnen te zien.
  • Doe de laurierblaadjes, kruidnagels, appelciderazijn, tijm en het vleesfond in de pan. Roer goed door en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur helemaal laag, doe de deksel op de pan en laat het vlees 2 uur zachtjes pruttelen.
  • Voeg na 2 uur de mosterd, paddenstoelen en kruidnoten aan het stoofvlees toe. Doe het deksel weer op de pan en laat nog eens 1,5 uur stoven tot het vlees helemaal zacht is.
  • Breng het vlees op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: kruidnoten, Sinterklaas, stoofvlees

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close