Tien jaar geleden deelde ik al een videorecept voor het maken van Speculaasbrokken en eigenlijk is sindsdien mijn recept onveranderd gebleven. Ik ben dól op speculaas en deze tijd van het jaar is voor mij dan ook een feestje.
Gevulde speculaas (YES PLEASE!), krokante speculaasjes, koek- & speculaaskruiden… het is allemaal niet aan te slepen in mijn huis in november en december.
Ik vond het tijd worden voor een kleine variatie op het reeds bekende recept en ging aan de slag met het maken van speculaasbrokken met amandel. De complete bovenkant van de speculaasbrokken is voorzien van een laagje geschaafde amandelen, en dat maakt de koeken stiekem nóg lekkerder.
Speculaas maken
Speculaas maken is helemaal niet zo lastig. Het enige dat je ervoor nodig hebt zijn goede speculaaskruiden. Daarover vertel ik je zometeen meer.
Overigens, even tussendoor, hoe vaker ik nu het woord speculaas aan het typen ben – hoe gekker ik het vind klinken. Spee-kuu-laas…
Ik moet deze weken ook iedere keer lachen om het Speculasies programma van het Sinterklaasjournaal. Toch creatief hoe ze dat iedere keer weer bedenken hè?
Waar komt speculaas vandaan?
Enfin, ik was altijd in de veronderstelling dat speculaas iets typisch Nederlands zou zijn, maar dit blijkt niet het geval. Ook in België en bepaalde regio’s in Duitsland wordt het gemaakt en gegeten.
Ik heb de Wikipedia-pagina over speculaas doorgespit en daar werd men het er ook niet over eens waar de naam nou precies vandaan komt. De meest voorkomende verklaring is dat het een verwijzing is naar het gebruik van speculaaskruiden, maar ja… hoe verklaar je dat dan bij onze oosterburen?
In ieder geval: lekker vind ik het!
Speculaas wordt gemaakt van een koekdeeg waar enkel wat bakpoeder in zit als rijsmiddel. Hierdoor krijgt de speculaas zo’n brokkelige textuur, zonder dat het luchtig wordt. Je wil natuurlijk geen cake-achtige koek krijgen.
Ander onmisbaar ingrediënt, naast uiteraard de belangrijkste kruiden, is de donkerbruine basterdsuiker of eventueel bruine rietsuiker. Hierdoor krijgt de koek zijn donkere kleur.
Speculaas kruiden voor Speculaasbrokken
De smaak van jouw zelfgemaakte speculaas is compleet afhankelijk van de speculaas kruiden die je gebruikt. Als je wel eens hebt gebakken met kruiden van verschillende merken, heb je waarschijnlijk wel geproefd dat hier grote verschillen in smaak tussen zitten. Met de ingrediënten van speculaas kruiden kun je dan ook naar hartenlust variëren.
Zelf gebruik ik altijd graag de koek & speculaaskruiden van Verstegen. Dit is een mix van kaneel, koriander, nootmuskaat, kruidnagel, gember, kardemom en sinaasappel.
Een mix die ik persoonlijk dan weer veel minder lekker vind, maar prima te gebruiken is voor het recept hieronder zijn de koek & speculaaskruiden van Jonnie Boer. Deze worden gemaakt van: kaneel, koriander, anijs, roze peper, citroen, gember, nootmuskaat, piment en kardemom.
Je eigen mix maken is natuurlijk het allerbeste. Zo kun je de kruiden precies zo samenstellen zoals jij ze lekker vindt. De belangrijkste ingrediënten in de kruidenmix zijn:
- kaneel
- koriander
- gember
- nootmuskaat
En verder kun je daar dan naar smaak nog bijvoorbeeld kardemom, kruidnagel, koriander etc. aan toevoegen.
Bewaar je zelfgemaakte kruidenmix in een luchtdicht kruidenpotje, ik gebruik zelf altijd deze van IKEA, dan blijven je kruiden jaren goed.
Liever een ander speculaas recept?
Aan speculaas recepten op Ohmyfoodness geen gebrek! Vrijwel ieder jaar ga ik aan de slag met een recept dat op een of andere manier naar speculaas smaakt of eraan doet denken. We hebben dan ook al tal van lekkernijen op de blog staan, die ik graag even met je wil delen.
Wat denk je bijvoorbeeld van?
Gevulde speculaas is toch echt een van mijn favoriete speculaas-recepten. Getuige ook de twee recepten hierboven.
Ben je op zoek naar een speculaas recept dat meer bedoelt is voor Sinterklaas, dan vind je onderstaande ideeën vast leuk!
- Speculaasblondies met witte chocolade & kruidnoten
- Speculaas-kruidnotentruffels
- Sinterklaastompouce met speculaasroom
- Speculaasboterkoektaartje met sinaasappelmascarpone en strooigoed
Dit is slechts een greep uit de vele recepten die we al hebben gemaakt. Gebruik het vergrootglaasje bovenin de website of anders de streepjes op je mobiele telefoon en zoek op ‘speculaas’ voor nog veel meer lekkers!
Goed, over naar het recept van vandaag.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Speculaasbrokken met amandel
Benodigdheden
- elektrischer (hand)mixer met deeghaken
- plasticfolie
- bakplaat met bakpapier
- deegroller
Ingrediënten
- 200 g patent bloem
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 100 g ongezouten boter – koud en in blokjes
- 4 tl koek & speculaaskruiden
- 1 el melk
- snuf zout
- 1 ei – losgeklopt
- 50 g geschaafde amandelen
Instructies
- Doe de bloem samen met het suiker, bakpoeder, boter, speculaaskruiden, melk en een snuf zout in de kom van de keukenmachine en kneed dit tot een stevig deeg.
- Pak het deeg in plasticfolie in en laat het 30 min in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Leg het speculaasdeeg op een vel bakpapier en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik.
- Leg het bakpapier met het koekdeeg op de bakplaat. Smeer de bovenkant van het deeg in met losgeklopt ei en strooi hier het amandelschaafsel overheen. Druk voorzichtig een beetje aan.
- Bak de speculaas 25 – 30 minuten in het midden van de oven en laat de koek volledig afkoelen.
- Breek in grove stukken en bewaar luchtdicht buiten de koelkast.