Speculaasbrokken met amandel
De tijd van het jaar voor speculaasrecepten is natuurlijk volop AAN en deze speculaasbrokken met amandel waren niet aan te slepen bij mij thuis. Zo lekker bij een bakkie koffie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Koeltijd30 minuten min
Totale tijd1 uur uur 15 minuten min
Gang: tussendoortje
Keuken: Hollands
Trefwoord: amandelen, Sinterklaas, speculaas, speculaasbrokken, speculaaskruiden
Servings: 10 stukken
- 200 g patent bloem
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 1/2 tl bakpoeder
- 100 g ongezouten boter - koud en in blokjes
- 4 tl koek & speculaaskruiden
- 1 el melk
- snuf zout
- 1 ei - losgeklopt
- 50 g geschaafde amandelen
Doe de bloem samen met het suiker, bakpoeder, boter, speculaaskruiden, melk en een snuf zout in de kom van de keukenmachine en kneed dit tot een stevig deeg.
Pak het deeg in plasticfolie in en laat het 30 min in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
Leg het speculaasdeeg op een vel bakpapier en rol het deeg uit tot een plak van ongeveer een halve cm dik.
Leg het bakpapier met het koekdeeg op de bakplaat. Smeer de bovenkant van het deeg in met losgeklopt ei en strooi hier het amandelschaafsel overheen. Druk voorzichtig een beetje aan.
Bak de speculaas 25 - 30 minuten in het midden van de oven en laat de koek volledig afkoelen.
Breek in grove stukken en bewaar luchtdicht buiten de koelkast.