Snelle pasta mascarpone met kastanjechampignons

Als er één gerecht is dat ik thuis regelmatig maak, dan is het wel pasta. Voor mij is het de ultieme definitie van comfortfood: makkelijk te bereiden, ongelofelijk smaakvol en vaak ook nog eens goed vullend. Vooral op avonden waarop ik niet veel tijd heb of geen zin heb in ingewikkelde recepten, grijp ik graag naar pasta. Dit recept voor pasta mascarpone met knoflook en kastanjechampignons is daar een perfect voorbeeld van. Snel, eenvoudig en met maar een handjevol ingrediënten tover je een heerlijk bord eten op tafel.

De combinatie van vlinderpasta, mascarpone, knoflook, Parmezaan en kastanjechampignons zorgt voor een romig en smaakvol geheel. Ik gebruik hier verse knoflook, iets wat ik de laatste tijd steeds vaker in mijn keuken heb liggen. Het is niet alleen heerlijk in smaak, maar ook supermakkelijk te pellen tijdens de bereiding. Als je geen zin hebt om de knoflook te snijden, gebruik dan een knoflookpers! Dan ben je helemaal zo klaar. Kleine details die het koken nét wat makkelijker en leuker maken!

Waarom kiezen voor pasta mascarpone?

Pasta mascarpone is een gerecht dat indruk maakt door zijn eenvoud. De romige saus op basis van mascarpone is niet alleen superzacht van smaak, maar ook een echte smaakmaker die zich perfect leent voor allerlei combinaties. In dit recept speelt de mascarpone de hoofdrol en zorgt het ervoor dat alle smaken prachtig samenkomen.

Het fijne aan mascarpone is dat het, anders dan gewone room, een iets rijkere structuur heeft en daardoor een volle, fluweelzachte saus creëert. Hierdoor heb je verder weinig andere ingrediënten nodig om een indrukwekkend gerecht te maken. Dit maakt het niet alleen snel, maar ook toegankelijk, zelfs als je geen uitgebreide voorraadkast hebt.

Tips om je pasta mascarpone nog lekkerder te maken

Hoewel dit recept al heel smaakvol is in zijn eenvoud, zijn er genoeg manieren om het net wat spannender te maken:

  1. Kies de juiste champignons: Kastanjechampignons zijn heerlijk vanwege hun stevige textuur en nootachtige smaak, maar je kunt ook experimenteren met oesterzwammen of portobello’s.
  2. Rooster de knoflook: Voor een subtielere smaak kun je de knoflook in de oven roosteren voordat je het toevoegt. Dit geeft een licht zoete en zachte smaak aan je saus.
  3. Maak het fris: Voeg een klein scheutje citroensap of wat geraspte citroenschil toe aan het einde van de bereiding. Dit balanceert de romigheid en geeft een frisse twist.
  4. Speel met kruiden: Verse basilicum of een beetje tijm kan het gerecht net die extra smaakdimensie geven.

Variaties om uit te proberen

Dit basisrecept voor pasta mascarpone is heerlijk zoals het is, maar het leent zich ook uitstekend voor variaties. Een paar ideeën:

  • Met kip of spek: Voeg gegrilde kipfilet of krokant gebakken spekreepjes toe voor een hartigere versie.
  • Vegetarisch feest: Roer wat verse spinazie of zongedroogde tomaatjes door de saus voor extra kleur en smaak.
  • Pittige twist: Strooi wat chilivlokken over de pasta of gebruik een fijngesneden rode peper in de saus. De pittigheid combineert geweldig met de zachte mascarpone.

Een ideaal comfortfood-gerecht

Wat ik zo fijn vind aan pasta mascarpone, is hoe snel en eenvoudig het te bereiden is. Binnen een kwartiertje staat er een dampend bord eten op tafel dat luxe aanvoelt, maar tegelijkertijd heerlijk huiselijk en vertrouwd smaakt. Dit gerecht is perfect voor een drukke doordeweekse dag, maar kan net zo goed dienen als een indrukwekkende maaltijd als je gasten hebt. Deze pasta mascarpone is niet alleen makkelijk te maken, maar ook een echte smaakexplosie. Wat ik er zo fijn aan vind, is hoe romig en vullend het gerecht is, zonder dat het te zwaar aanvoelt. Alhoewel, voor een sportsessie zou ik het dan weer niet eten!

Serveer de pasta met een frisse salade, een goed glas witte wijn (ik kies vaak voor pinot grigio) en vergeet vooral niet een extra kommetje geraspte Parmezaan op tafel te zetten. Want laten we eerlijk zijn: van Parmezaan kun je nooit genoeg hebben.

Dus waar wacht je nog op? Haal die mascarpone in huis en probeer deze snelle pasta met knoflook en kastanjechampignons. Wedden dat het een blijvertje wordt?

SnellePastaKnoflookMascarpone ST

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

SnellePastaKnoflookMascarpone Pinterest

4 van 2 stemmen

Snelle pasta met knoflookmascarpone en kastanjechampignons

Porties3 personen

Ingrediënten

  • 300 gram vlinderpasta
  • 250 gram mascarpone
  • 3 tenen verse knoflook geraspt
  • 6 el Parmigiano Reggiano poeder
  • 400 gram kastanjechampignons in stukken
  • Parmigiano Reggiano vlokken

Instructies

  • Kook de vlinderpasta volgens de verpakking gaar.
  • Smelt in een steelpan de mascarpone en voeg de knoflook, 2 eetlepels Parmigiano Reggiano poeder en wat vers gemalen peper toe. Roer goed door elkaar.
  • Bak de kastanjechampignons totdat ze aan alle kanten bruin zijn.
  • Giet de pasta af, roer de mascarpone en champignons erdoor.
  • Breng verder op smaak met de overige 4 eetlepels Parmigiano Reggiano poeder, peper en zout.
  • Serveer met wat vlokken Parmigiano Reggiano.

Join the Conversation

  1. Rachel says:

    Opgeslagen! Dit recept ziet er heerlijk uit

  2. Tessa says:

    Mascarpone gekocht. Geen idee wat ik er allemaal mee kan maar ga vandaag deze pastasaus proberen. Ben heel benieuwd! Resultaat volgt…
    Groetjes, Tess

4 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close