Achter de schermen: Een dag in de keuken bij sterrenrestaurant ONE

Tijd voor een fotoverslag! Is ook wel eens leuk zo op z’n tijd, vind je niet? Ik kan er altijd helemaal in op gaan, lekker eindeloos scrollen. Nu zou ik ook makkelijk hele fotoverslagen van van alles en nog wat kunnen maken want als ik ook maar íets zie wat ik mooi, lelijk, interessant of iets om te onthouden vind, dan maak ik er een foto van. Mijn nieuwe telefoon heeft dan ook heel bewust wat meer GB én een betere camera dan mijn oude, dus ik kan er weer tegenaan.

Niet voor niets had ik dan ook mijn telefoon continu paraat toen ik een dagje meedraaide in de keuken van sterrenrestaurant ONE in Roermond. Ik werd hiervoor uitgenodigd door eigenaren Bethany en Edwin ter ere van het tienjarig bestaan van ONE en zo kreeg ik de kans eens letterlijk een kijkje in een sterrenkeuken te nemen. Want Foodies als we zijn: zulke ideeën vinden we natuurlijk hartstikke leuk. Dus ik tufte met liefde 2 uur naar het Limburgse land.

Eenmaal aangekomen kreeg ik direct een rondleiding van Edwin en in de was- en strijkkamer mocht ik gelijk een schort meepakken. De spirit van het harde werken zat er dus al in en zeker toen ik het kantoor van Edwin en Bethany zag: compleet met slaapplek voor hun dochtertje van 3 jaar oud. Als je samen een toprestaurant runt, dan kan ik me goed voorstellen dat zoiets uitkomst biedt.

Een behoorlijk voorraadje wijn is aanwezig in een kamer boven de keuken. Omdat de totale ruimte van het restaurant ietwat beperkt is, zijn werkelijk alle ruimtes optimaal benut.

En hier kan ik dus helemaal verliefd op worden: keramiek. Een mooi bord is voor mij al de helft van het gerecht, presentatie is namelijk alles en zeker in zo’n restaurant als dit. En omdat niet alles in de keuken past, staat een groot deel in de kamer bij de wijn opgeslagen. Zoals je ziet een heleboel prachtige en verschillende soorten borden, schalen, kannetjes en kopjes zodat ze alle kanten op kunnen wat betreft presentatie.

Het restaurant bestaat eigenlijk uit 2 gedeeltes. De ruimte op de foto hierboven is geschikt voor grote gezelschappen en is afgesloten van het andere gedeelte (er werd een presentatie in het andere gedeelte gehouden dus daar heb ik geen foto gemaakt).

De keuken! Op ieder werkvlak wordt iets ander bereidt. Vooraan worden borden opgemaakt, daarachter worden de groenten klaargemaakt, daar weer achter het vlees en helemaal links is de afdeling patisserie. Lekker duidelijk allemaal en volgens mij is die duidelijkheid + de kalmte van Edwin de basis voor de rust die in deze keuken heerst.

Afdeling vlees.

Via de achterdeur van het restaurant kom je op een binnenplaats en daar zie je deze enorme schoorsteen waar de luchtafvoer van het restaurant op is aangesloten.

Tijd om aan de slag te gaan. Voor het gezelschap waar een presentatie voor werd gehouden, moest een lunch worden klaargemaakt. Dat doet ONE normaal gesproken niet meer maar zo nu en dan maken ze voor bepaalde gezelschappen een uitzondering.

Ik hielp mee met de opmaak van de bordjes: kabeljauw, tomaatjes, watermeloen, buratta en ik geloof kerrie mayonaise.

Ook dit werd voorbereid: asperge smaakbommen. Ik heb me er niet aan gewaagd (aan het meehelpen) maar heb wel even toe staan kijken hoe dit mooie klusje geklaard werd.

ONE heeft een eigen moestuin en daar groeien de mooiste kruiden en bloemen. De tuin wordt onderhouden door zo’n 6 à 7 vrijwilligers en er is 1 persoon in dienst. Diegene is zo’n 20 uur per week met de tuin bezig. Kwaliteit en puur natuur boven alles.

Ik plukte 90 viooltjes voor 1 van de gerechten die dag.

Alle bloemen die we die dag nodig zouden hebben voor alle gerechten. In sommige gevallen werden de hele bloemen gebruikt, in andere gevallen alleen de blaadjes.

En hier zijn we weer terug in de keuken, bij de Chef’s Table. Dat is dus een tafel ín de keuken en die kun je gewoon reserveren via de website van ONE. Dus mocht je een keer nieuwsgierig zijn naar hoe het er in zo’n keuken aan toe gaat, dan kan ik je zeker aanraden deze tafel eens te boeken.

Ik spotte deze mooie aardappelballetjes, gewoon met een theezeefje in de frituur gemaakt! Topidee.

Er wordt een nieuwe gang uitgeserveerd aan het lunchgezelschap, ik kan hier met gemak een kwartier naar blijven staren. Die borden worden zo mooi opgemaakt.

Hier werd weer een andere gang voorbereid: Green juice. Met mousse van bleekselderij en venkelijs.

Hier maakte ik de glazen af met de viooltjes die ik die middag plukte.

Bij ONE wordt geen eten weggegooid. Alles wat terugkomt (als het over of niet op is) wordt door het keukenpersoneel opgegeten. Hartstikke goed vind ik want zo verspil je niets. Maar, voordat die gerechten terugkomen heeft iedereen al wel een beetje trek en daarom wordt er iedere dag door iemand anders een maaltijd klaargemaakt. Goed voor de creativiteit! Deze dag was het een lekkere aardappelsalade.

En deze kwam dus terug! YES. Een heerlijke citroentaart die voor iedereen in kleine puntjes werd gesneden. Maar ik mocht niet teveel eten want er stonden mij nog 8 gangen te wachten. Dus ik nam een klein hapje en een klein bordje van de aardappelsalade.

Restaurant ONE is erg actief op Instagram en plaatste een foto van mijn aanwezigheid. Leuk!

Zo. Wat een dag. Nadat ik mijn 8 gangen gegeten had (DE HEMEL) ben ik rond 22:00 naar huis gereden. Best een beetje moe want het was intensief en tegelijk ook ontzettend leuk om dit eens mee te maken. En nog leuker: zo’n ‘Chef for a day’-dag kun je gewoon boeken bij Restaurant ONE. Voor €150,- word je om 14:00 verwacht en draai je mee in de keuken, net zoals ik heb gedaan. Aan het begin van de avond mag je plaats nemen aan de Chef’s Table en krijg je 8 gangen geserveerd. Ik denk dat dit het perfecte cadeau is voor iemand die van koken houdt!

Lijkt dit je nou leuk, kijk dan even op de site van Restaurant ONE.

 

Join the Conversation

 1. Wat een leuke dag, mooi om zo eens te kunnen zien hoe dat allemaal gaat!

 2. Sandra says:

  Superleuk verslag!

 3. Britt says:

  Dat lijkt me zo tof om mee te mogen maken, wauw! Het ziet er ook wel heel leuk en goed uit zeg!

 4. Heel gaaf!
  Ik was ook een van de gelukkigen die een dag mee mocht lopen. Echt een ervaring om nooit te vergeten hé?!
  Dat menu ook

  1. Ah wat tof! Ja was absoluut heel waardevol :-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close