Achter de schermen: De boeklancering van Reishonger

Yes! Eindelijk ligt hij in de winkels, Reishonger. Een prachtboek waar we best behoorlijk een beetje trots op zijn. Met een almaar groeiende buik stond Sabine het afgelopen half jaar in de keuken, op zoek naar de beste versies van alle recepten die in het boek staan. En een boek uitbrengen is een behoorlijke klus heb ik gezien. Want niet alleen het koken en fotograferen deden we zelf, ook het typoscript eindeloos checken en nalezen hoorde erbij. Er moesten foto’s in Barcelona gemaakt worden (hè vervelend) en voor de lancering van het boek hadden we ook behoorlijk wat te regelen. Hoog tijd om jullie eens te laten zien hoe dat ‘lanceren’ in zijn werk ging.

Project Reishonger

Toen Sabine en ik besloten samen te gaan werken, was 1 van de dingen die bovenaan onze to do-lijst stond, het koken en fotograferen van 65 recepten voor Reishonger. Deze klus hadden we samen te klaren: Sabine in de keuken en ik sleepte vervolgens het hele gerecht naar de vloer naast het raam om het zo mooi mogelijk op de foto te zetten. Hier waren we 6 maanden lang, elke donderdag mee bezig. De donderdag werd bij ons dus ook wel ‘boekdag’ genoemd, en ik had zo vlak voor het weekend standaard een gevulde koelkast of vriezer door alle fijne creatie’s van mevrouw Reishonger.

Naarmate de lijst met afgevinkte recepten steeds groter werd en het einde van het jaar naderde, kwam de boeklancering meer in zicht. Maar oké, een boeklancering, hoe pak je zoiets aan? Voor mij compleet nieuw, voor Sabine een tweede keer maar omdat Sabine precies rond de tijd van de boeklancering uitgerekend was, zou ik de boeklancering gaan regelen.

Samen brainstormden we over hoe we het aan wilden pakken. Een feestje zoals bij het Guilty Pleasures boek was natuurlijk hartstikke leuk geweest, maar dat zat er deze keer vanwege de geboorte van Vic niet in. Even hebben we gedacht om het toch te doen, en dan zouden we wel zien hoe het uit zou pakken. Maar gelukkig werden we erop gewezen dat een kersverse moeder écht niet zit te wachten op andere dingen dan kusjes en knuffels uitdelen aan het grootste kleinste wondertje van zichzelf. Logisch.

Brainstormsessie’s

Als we op zo’n donderdag weer eens lekker gekookt en gefotografeerd hadden, werkten we daarna nog even aan andere artikelen en tussendoor brainstormden we over de boeklancering. Omdat het geen feestje op locatie kon zijn, wilden we er een feestje per post van maken. Dat betekende dat we niet alleen een tof boekpakket wilden versturen naar allerlei bloggers en redactie’s, maar ook een ‘voorafje’. Een teaser.

Een voorafje op wat komen gaat, betekende voor ons maar 1 ding: we stoppen alle (droge) ingrediënten voor 1 recept + het recept zelf in een envelop. Een week later volgt dan het boekpakket. Qua vormgeving moesten de teaser en het boekpakket 1 verhaal zijn, zodat duidelijk zou zijn dat de twee pakketjes bij elkaar horen en dus van dezelfde afzender komen. Thema voor de vormgeving was duidelijk: eten en reizen.

Foto 17 04 17 12 48 51 1

Invulling van de ’teaser’ envelop

Het recept printten we niet gewoon op een kaartje, ik maakte een ansichtkaart in de stijl van het boek. Op de voorkant de foto van het gerecht, op de achterkant het recept. Via Hanos kregen we de mogelijkheid om alle droge ingrediënten (en dat waren er nogal wat) in de enveloppen te stoppen. Plastic bakjes vol met plastic zakjes kruiden kreeg ik aangeleverd, je kunt je voorstellen dat het bij mij thuis naar een Indische toko rook.

Foto 20 03 17 08 02 22

Foto 20 03 17 09 04 20

Ik liet nog even naamstickertjes printen voor op de zakjes met kruiden

Om het teaser-verhaal compleet te maken stopten we nog een reisgerelateerde sleutelhanger (een kompas) in de envelop en een reislabel met de tekst ‘Stay tuned for more’. Sabine vond online heel tof atlas-inpakpapier waarmee we het boek in zouden pakken, en van dat papier waren ook reislabels te koop, matching!

Foto 17 04 17 14 51 29

Foto 20 03 17 11 24 22

Foto 20 03 17 11 22 18

En ook over de envelop zelf hadden we nagedacht: het moest een envelop van kraftpapier worden want dat heeft de juiste look en het past mooi bij het inpakpapier. Op de envelop stempelden we kommetjes rijst en een koffertje.

De uiteindelijke inhoud van de teaser-envelop:

 • Een ansichtkaart met het recept voor Indonesische Rendang Daging
 • Alle droge ingrediënten voor de Rendang Daging
 • Sleutelhanger kompas
 • Een reislabel met de tekst: ‘Stay tuned for more’

Foto 20 03 17 11 22 52

De inpaksessie bij Nieuw Amsterdam

Foto 20 03 17 11 32 19

Even een momentje voor Instagram

Foto 20 03 17 11 53 00 def

Klaar om te versturen!

Het Boekpakket

Deel twee van het hele lanceringsverhaal was het boekpakket. Hier waren we vrij snel over uit; het boek pakken we in en stoppen we samen met een setje chopsticks en een textielstift (uitleg volgt) in een linnen tasje. Doosje eromheen, stempels er weer op en versturen maar.

Omdat we nog iets ‘internationaals’ in het boekpakket wilden stoppen, kozen voor een setje chopsticks. Eén van de dingen die we hadden bedacht tijdens een uitgebreide brainstormsessie. We hadden veel ideeën want er is natuurlijk heel veel heel leuk om bij het boek te stoppen als een soort goodie, maar chopsticks maakten het verhaal wel echt duidelijk en compleet: buitenlands eten.

Textielstift

Voor het linnen tasje hadden we verschillende ideeën qua bedrukking, maar ook hier stak er 1 idee duidelijk met kop en schouders bovenuit; het tasje bedrukken met een wereldkaart zodat je de landen waar je bent geweest in kunt kleuren, vonden we wel heel erg leuk. Ik maakte het artwork hiervoor in OMF stijl en via Drukbedrijf.nl werden deze tasjes bedrukt (net als de ansichtkaarten trouwens). En om die landen dus in te kunnen kleuren, stopten we ook een textielstift in het tasje.

Foto 17 04 17 12 47 56

Zo tof geworden!

Inpakken maar

Over de lancering van Reishonger had ik regelmatig contact met Charley van Nieuw Amsterdam, onze uitgever. Charley is daar hoofd marketing en publiciteit en ze dacht met ons mee qua organisatie van de lancering + Nieuw Amsterdam zou voor het versturen van alle pakketten gaan zorgen. Om dit in goede banen te leiden (Sabine en ik hadden natuurlijk duidelijk in ons hoofd zitten hoe het eruit moest komen te zien), reed ik 20 maart naar Amsterdam om samen met Charley alle teasers in te pakken en het boekpakket alvast voor te bereiden. Het boek was bijna klaar en de rollen inpakpapier, reislabels, stempels, enveloppen, sleutelhangers en ansichtkaarten stonden inmiddels al een tijdje in mijn kast te wachten om in gebruik genomen te worden.

Foto 28 03 17 13 58 33

Het boek ingepakt, echt een cadeautje!

Foto 28 03 17 18 55 48

Klaar om te versturen.

Nadat we de teasers hadden ingepakt hebben Charley en ik besproken hoe het boekpakket ingepakt moest worden en daarna ben ik weer naar huis gereden. Charley en collega’s regelden een week later het inpakken en de verzending van het boekpakket, en zoals je hierboven ziet is dat een heel leuk pakketje geworden.

In de winkels

Op 28 maart is het boekpakket verstuurd naar allerlei collega-bloggers en redacties. Misschien heb je het inmiddels al ergens voorbij zien komen op Instagram Stories, in online artikelen of wie weet zelfs al in de Flair van deze week. Want ook daar staan we in! En er zit nog meer aan te komen :-)

Binnenkort kun je een Reishonger Kookboekpakket winnen op OMF, houd ons dus goed in de gaten!

Join the Conversation

 1. Sandra says:

  Wat ontzettend leuk om te zien en te lezen!

 2. Danella says:

  Leuk om te lezen en wat een werk! Prachtig boek geworden.

 3. Neverdullmoments says:

  Gaaf meiden, gefeliciteerd! Leuk hoe jullie gebruik maken van die leuke ‘gadgets’ als linnen tasjes en de kruidenenvelopjes.

 4. jonna@burgertrutjes says:

  Wow, wat een werk! Maar wat wil ik dit boek graag hebben. Reizen en eten, mijn twee grootste passies!

 5. Wat is het super leuk geworden!!
  Echt heel tof bedacht allemaal :)

 6. Monique | personal foodblog says:

  Wat leuk om alles zo achter de schermen te zien! Er gaat toch altijd weer meer bij kijken dan dat je zo op het eerst gezicht ziet. Tof!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close