Salade van witlof met ei

Langzaamaan ga ik met deze salade van witlof richting de lentegerechten. Ik ben er hélemaal klaar voor hoor. We hebben af en toe het lentezonnetje al mogen zien afgelopen weken en dat zorgt er bij mij vrijwel direct voor dat ik zin heb in lichte, frisse gerechten met veel groenten.

Deze witlofsalade hoort daar wat mij betreft zeker bij.

Ik ben nooit héél dol geweest op witlof, maar zoals je in mijn recept voor witlof uit de oven met ham en kaas laatst al hebt kunnen lezen, is dat tegenwoordig wel anders. Deze salade van witlof vond ik dan ook top! Heerlijk als lichte lunch of als bijgerecht.

salade van witlof met ei

Witlofsalade maken

Witlofsalade maken is súper simpel, want je hoeft niet meer te doen met de witlof dan deze in reepjes snijden. Ideaal toch, van die salades met rauwe groenten als basis?

Ik kreeg naar aanleiding van mijn vorige witlofrecept de vraag waarom ik niet de bittere kern uit de witlofstronken snijd. Het idee dat witlof erg bitter is, is iets van vroeger. De laatste jaren wordt witlof namelijk minder bitter gekweekt. In dit interview met een witlofteler kun je daar meer informatie over vinden. Witlof smaakt zelfs wat zoeter dan vroeger, waardoor het niet per se meer noodzakelijk is om de kern van de witlof weg te snijden.

Mocht je witlof nog altijd te bitter vinden, dan kun je de kern alsnog wegsnijden natuurlijk. Voor deze salade van witlof gebruik je sowieso voornamelijk de blaadjes en laat je de kern eigenlijk weg, waardoor het ‘probleem’ zichzelf al oplost.

witlofsalade

Klassieke witlofsalade

Ik heb van huis uit geen witlofsalade recept mee gekregen dus zoiets als een klassieke witlofsalade bestaat voor mij niet echt.

Als je googelt op deze term kom je bovendien ook verschillende variaties tegen. De een vindt dat salade van witlof met ei echt klassiek is, de ander vindt weer dat er ham aan moet worden toegevoegd. En weer een ander mikt rozijnen en/of walnoten in de witlofsalade en vindt dat juist weer onmisbaar.

Bij een tapasrestaurant in Apeldoorn, waar ik als tiener wel eens kwam, kon je witlofschuitjes bestellen en die werden dan geserveerd met rozijnen, roomkaas en walnoot. Voor mij is dat een enigszins klassieke smaakcombinatie geworden.

Simpele witlofsalade met appel

Maar deze simpele salade van witlof met appel is mijn nieuwe klassieker. De combinatie witlof en appel werkt simpelweg heel goed en door daar nog ei en gerookte kip aan toe te voegen is het een oerhollands recept geworden als je het mij vraagt.

Vervang trouwens gerust de gerookte kip door hamblokjes hè. Ik eet zelf zo weinig mogelijk varkensvlees in verband met een intolerantie; gerookte kip vind ik dan een perfecte vervanger. En dat smaakte weer top in combinatie met de andere ingrediënten van deze salade.

Doordat de witlof rauw wordt gegeten en door het gebruik van groene appel, heeft deze salade met witlof een heerlijk knapperige textuur. Dit maakt het een perfecte frisse lunchsalade of een lekker bijgerecht op warmere dagen.

De witlofsalade smaakt het lekkerst als je deze net hebt gemaakt. Je zou eventueel de salade in de koelkast kunnen bewaren, maar ik heb gemerkt dat de appel en witlof dan toch wat bruin kleuren en de dressing de salade te nat maakt.

Bewaar eventueel de dressing apart van de salade van witlof en eet de salade de volgende dag. Maar het lekkerste is toch eten op de dag zelf.

simpele witlofsalade

Witlofsalade dressing

In principe heeft de salade van witlof niet zoveel smaakmakers meer nodig omdat de rest van de ingrediënten al voor veel smaak zorgen. En dus maakte ik een lichte witlofsalade dressing op basis van kwark.

Veel saladedressings worden gemaakt op basis van een behoorlijke hoeveelheid mayonaise, maar voor dit recept vond ik dat net iets te vet. En dus mengde ik de volgende ingrediënten tot een dressing:

  • 1 el mayonaise
  • 1 el yoghurt/kwark
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 tl kerriepoeder 

Door een deel van de mayonaise door yoghurt of kwark te vervangen, wordt de dressing een stuk lichter en frisser van smaak. Vind je het nog niet fris genoeg, voeg dan gerust nog een eetlepel citroensap aan de dressing toe.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

witlofsalade maken
No ratings yet

Salade van witlof met ei

Op zoek naar een lichte lunchsalade of een fris bijgerecht? Deze witlofsalade met ei is echt een topper voor komend lenteseizoen!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur z.s.m. eten

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof – in reepjes
  • 1 groene appel – in reepjes
  • 2 eieren – hardgekookt
  • 150 g gerookte kip – in reepjes
  • 4 el zilveruitjes
  • 1 el verse bieslook – fijngehakt

Dressing

  • 1 el mayonaise
  • 1 el yoghurt of kwark
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • peper en zout

Instructies

  • Meng de witlof met de groene appel. Snijd de hardgekookte eieren in stukjes en voeg deze samen met de gerookte kip, zilveruitjes en bieslook aan de witlof toe.
  • Roer alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en schep deze door de groenten.
  • Serveer bij voorkeur zo snel mogelijk.
Gang: lunch, salade
Keuken: Hollands
Trefwoord: rauwe witlof, witlof, witlofsalade

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close