Rendang maken in de instant pot is ideaal als je dól bent op dit Indonesische gerecht, maar geen zin hebt om lang te moeten wachten. Net als andere stoofvleesgerechten, heeft ook Rendang uren nodig om lekker op smaak te komen. Met de instant pot of snelkookpan ben je in 35 minuten klaar, ideaal toch?
Ik ben natuurlijk dól op Rendang uit de slowcooker, maar deze snelle variant is minstens net zo lekker. En dus ideaal als je te laat bedenkt dat je Rendang wilt maken.
Kleine notitie vooraf: Rendang hoort een vrij droog gerecht te zijn, maar ik vind het lekkerder als het gerecht wat natter is. Bijna zoals hachee. Ik zou het officieel vast geen Rendang meer mogen noemen, maar dat is het leuke aan koken: vooral doen wat je zelf lekker vindt!
Rendang recept
Als je niet zo vaak Indonesisch kookt, kan ik me voorstellen dat zo’n rendang recept er behoorlijk uitdagend uit kan zien. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, eigenlijk is het zelfs nog makkelijker dan hachee maken.
Het enige dat je zult moeten doen is even een tripje naar de toko plannen, om kaffir limoen en eventueel citroengras te halen. Dat laatste verkopen ze tegenwoordig ook wel in de supermarkt, maar kaffir limoen (limoenblaadjes) niet. En toch heb je ze écht nodig voor dit Rendang recept, ze zorgen namelijk voor enorm veel smaak.
Kaffir limoen vind je in het vriesvak van de toko, vaak in een enorme zak met heel veel blaadjes. Dat is ideaal, want thuis kun je de zak ook gewoon weer in de vriezer leggen. Zo heb je altijd blaadjes op voorraad. Ik doe zelf járen met een zo’n zak.
Rendang maken doet ieder op zijn eigen manier en zoals ik al zei, is mijn Rendang recept wat natter. Wil je echt de droge Rendang hebben zoals je deze ziet in Indonesië, dan zul je het gerecht na het garen nog op de saute stand moeten laten pruttelen. Net zolang tot het meeste vocht is verdampt. Hoe langer je de Rendang laat pruttelen, hoe droger deze uiteindelijk wordt.
Rendang boemboe
Ik kies het liefst voor gemak en daarom kies ik er dikwijls voor om Rendang boemboe in de supermarkt te halen. Ik vind zelf die van Samasaya altijd lekker.
Wil je de rendang boemboe zelf maken, dan kan dat natuurlijk ook! Mijn favoriete boemboe bestaat uit:
- 1 el sambal oelek
- 2 tl gemalen koriander
- 4 sjalotten
- 6 teentjes knoflook
- 1 tl gemalen komijn
- 1 cm laos
- 1/2 tl gember
- 1/2 tl trassie
- 1cm kurkuma
- 1 el palmsuiker
Maal bovenstaande ingrediënten samen fijn in een hakmolentje of vijzel, en je hebt een heerlijke zelfgemaakte rendang boemboe. Vergt nog wel wat extra ingrediënten van de toko natuurlijk, maar het is zeer zeker de moeite waard!
Rendang maken op een andere manier?
Heb je nou geen instant pot in huis en wil je Rendang op een andere manier klaarmaken, dan kan dat natuurlijk ook! Ik deelde al eerder mijn Rendang uit de slowcooker met je, maar ook de normale Indonesische Rendang die je klaarmaakt in een stoofpan is niet te versmaden.
Wel zin in de lekkere smaak van Indonesische Rendang, maar geen zin om uren te moeten wachten? De Gestoofde rendangballetjes in kokosmelk zijn ook altijd een hit. Weer een heel ander soort recept is die voor Rendang Spiesen met kip of mijn Frietje Rendang; die zou ik ieder weekend wel willen eten!
Tot slot, als je helemaal geen zin hebt in vlees, is de Vegan Rendang Jackfruit ook een topper.
Rendang maken kan in ieder geval iedereen! Of je nou een slowcooker, instant pot of geen van beide in huis hebt: met een goede boemboe en kwalitatief goed vlees kom je altijd een heel eind.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Rendang uit de instant pot
Benodigdheden
- instant pot / snelkookpan
Ingrediënten
- 800 g riblappen – in blokjes
- 70 g boemboe voor Rendang*
- 1 el ketjap manis
- 200 ml kokosmelk
- 4 blaadjes kaffir limoen
- 2 blaadjes laurier
- 1 stengel citroengras – gekneusd
Instructies
- Zet de instant pot op sauteerstand. Verhit een beetje boter in de pot en bak hierin de blokjes riblappen rondom tot ze lekker bruin kleuren.
- Voeg de Rendang boemboe toe en bak deze 2 minuten mee.
- Doe dan de rest van ingrediënten in de pot. Roer even door. Doe het deksel op de pot en draai het stoomventiel dicht.
- Zet de pot op stand Meat en de timer op 35 minuten.
- Stop na 35 minuten de timer en laat rustig de stoom uit de pot ontsnappen door het stoomventiel (met behulp van een lepel!) open te draaien.
- Serveer met rijst.