Reept Kokosrijst maken

In Thailand at ik voor het eerst een heel lekker recept met kokosrijst. De zoete, zachte smaak van kokosrijst gaat zo goed samen met de pittige smaak van een ander ingrediënt zoals vlees of vis. Eenmaal thuis wilde ik graag zelf kokosrijst maken.

Het past als bijgerecht heel goed bij mijn Crispy beef of Kip kerrie met kokosmelk.

Sowieso is rijst, net zoals pasta, niet weg te denken uit mijn voorraadkast. Aangezien ik dol ben op Aziatische gerechten en daar toch al gauw rijst om de hoek komt kijken. Aan de slag met kokosrijst dus en gelukkig is dat net zo makkelijk als normale rijst koken.

Kokosrijst

Wat heb je nodig? (2 – 3 personen)

 • 1 blikje kokosmelk
 • ½ blikje warm water
 • 1 blikje Basmatirijst

Veel mensen koken hun rijst in ruim water zo’n acht minuten, gieten het water vervolgens af en laten de rijst tot slot nog een kwartier stomen. Harstikke zonde want de meeste smaak zit in het water dat weggegooid wordt. Ik kook mijn rijst dus altijd in precies zo’n hoeveelheid vocht dat de rijst dit allemaal kan opnemen en vervolgens fluffy uit de pan komt. De juiste verhouding voor mij is hierbij 1 : 1,5, dus één kopje rijst staat gelijk aan 1,5 kopje vocht.

1. Zet een pannetje op het vuur en doe hier vervolgens de rijst in.

2. Schenk de kokosmelk en het warme water in de pan en roer het geheel even goed door.

3. Breng het vocht aan de kook. Draai zodra het vocht kookt het vuur laag en doe de deksel op de pan. Laat de rijst nu op laag vuur garen en zit er verder niet meer aan. Controleer af en toe of de rijst gaar is en let erop dat deze niet aan de bodem vast koekt.

4. Haal de pan van het vuur zodra de rijst gaar is en roer hem los met een vork. De rijst heeft nu al het vocht, en dus ook de kokosmelk!, opgenomen.

Serveer de kokosrijst met een stukje pittige vis of een stoof met veel pepers. De zachte smaak van de kokosrijst zal het pittige van het hoofdgerecht ietwat neutraliseren, heerlijk!

Bekijk hier alle rijst recepten van OMF.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kokosrijst maken

Join the Conversation

 1. Birgit says:

  Lijkt me heerlijk! Wist die verhouding van rijst en vocht niet. Dit ga ik een keer proberen. Helaas houdt mijn man niet van kokos, maar ga het stiekem een keer maken voor bij een pittig kipgerecht of sajoer boontjes.

  1. Sabine Author says:

   Gewoon een keertje stiekem doen, de kokossmaak is namelijk helemaal niet zo overheersend. Zeker bij een pittig gerecht is het erg lekker!

 2. Susanne says:

  Wat lekker! Het fleurt de rijst gelijk helemaal op. Die verhoudingen wist ik nog niet, snel eens proberen!

 3. Ik ben echt gek op kokosrijst. Heerlijk! Ik maak het zelf ook erg vaak. Ik houd persoonlijk niet heel erg van kokos maar kokosrijst is een uitzondering!

 4. Joyce says:

  Lijkt me erg lekker, ga het binnenkort eens proberen!

 5. MySimplySpecial says:

  Dit wil ik ook eens proberen!

 6. Roxanne says:

  Mmmm, lijkt me erg lekker! Ik houd van kokos! Alleen even denken wat ik er bij kan maken….. De kip kerrie aten we pas nog, dus even iets anders bedenken….

  1. Sabine Author says:

   Een lekkere Thaise curry ofzo, of de Crispy Beef die ik laatst publiceerde!

 7. Een paar limoenblaadjes voor het koken bij doen haalt het helemaal op.

 8. Hoe maak je dit gerecht met een rijst koker? Want als ik bijvoorbeeld 4 kopjes rijst maak, moet ik de koker met water vullen tot aan het streepje 4. Moet er dan nog kokosmelk bij, of moet ik dan minder water in de koker doen?

  1. Sabine Author says:

   Ik heb geen flauw idee hoe een rijstkoker werkt, sorry. Maar aangezien ik normaal het water vervang door kokosmelk, neem ik aan dat je dat met een rijstkoker ook kunt doen.

 9. martijn says:

  Als je het met gewicht doet. is dan 150ml goed voor 100gr rijst?

 10. Lydia says:

  Hoi Sabine, morgen wil ik dit maken.. Bedoel je met 1 blikje rijst dat je het blikje van de kokosmelk vult met basmatirijst?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close