Afgelopen vrijdag hebben jullie al kunnen lezen dat ik bij mijn stoofvlees gevuld plukbrood heb gemaakt. Tot grote schande van de Limburgers die van mening zijn dat stoofvlees met friet moet worden gegeten. Natuurlijk is dit ook zo, maar het maken van plukbrood (zo noem ik het overigens zelf) staat al geruime tijd op mijn lijstje van nog-te-maken-gerechten, dat ik besloot om het maar te combineren met iets anders. Met stoofvlees dus. Plukbrood is eigenlijk gewoon een rond brood dat je in lange repen snijdt en vervolgens vult met producten/ingrediënten die jij lekker vindt. Zelf hield ik het vrij simpel omdat het ’t hoofdgerecht van die dag niet moest overrulen, maar je kunt er eindeloos mee variëren.

plukbrood

Wat heb je nodig voor mijn variant?

 • 1 heel rond brood
 • 1 bol mozzarella
 • 1 kuipje kruidenboter

Het makkelijkste voor het maken van plukbrood is dat je voor een heel rond brood kiest. Voor ons was dat voor twee personen véél te veel en dus liet ik het brood doormidden snijden, maar erg stevig wordt het brood hier niet van. Mocht je het dus voor meer dan twee personen maken, laat het brood gewoon lekker heel!

plukbrood

1. Het eerste dat je doet is je brood kriskras insnijden tot bijna  onderaan, zodat je in feite lange repen uit het brood snijdt. Snijd het brood niet helemaal door, aan de onderkant wil je het brood gewoon aan elkaar laten zitten, zodat het uit elkaar vouwt als een waaier.Verwarm de oven ondertussen voor op 180°c.

– Wanneer je een half brood hebt zul je merken dat de reepjes aan de zijkanten om vouwen, dit kun je verhelpen door het brood vast te zetten met een stuk aluminiumfolie. Neem gewoon een reep folie en sla dit om het brood, zodat je de reepjes brood bij elkaar drukt.

2. Breek de mozzarella in stukken en verdeel dit tussen de stukken brood. Hoe meer mozzarella je hebt hoe lekkerder natuurlijk en hoe meer smaak er straks aan ieder stukje brood zit. Je kunt overigens ook prima kiezen voor geraspte kaas of geitenkaas, wat je maar lekker vindt.

3. Verdeel vervolgens de kruidenboter tussen de broodreepjes. Schroom niet om het hele kuipje te gebruiken, dit is alleen maar lekker. Ook hier kun je weer mee variëren: kies bijvoorbeeld voor pesto, tapenade of aïoli, ook allemaal erg lekker.

4. Leg het gevulde plukbrood op een met bakpapier bekleed bakrooster en bak het brood zo’n tien minuten in het midden van de oven, tot de kaas goed gesmolten is.

Met een soepje is dit plukbrood erg lekker, maar je kunt er uiteraard ook een op zichzelf staande maaltijd van maken. Wel raad ik je aan om het brood dan iets meer te vullen. Maak er een soort van gevuld pizza-plukbrood van bijvoorbeeld, door er stukjes salami, olijf en tomaat tussen te doen.

plukbrood

plukbrood

plukbrood

Join the Conversation

 1. Wat een super leuk idee! Ook nog een heel simpel idee en het ziet er super uit! Hier bij ons wordt overigens nooit stoofvlees met patat gegeten, maar lekker met aardappels of aardappelpuree. En de volgende dag eten we het in de middag inderdaad wel eens met een broodje erbij. Heerlijk!

 2. Marije says:

  Mèn, dat ziet er heerlijk uit!

 3. Juudith says:

  Wat leuk zeg!! ziet er leuk uit en ook nog lekkerr!

 4. Ik heb hem ook al regelmatig voorbij zien komen, maar nog nooit gemaakt.
  Mijn To-Do lijstje wordt steeds langer…

 5. Suzanne says:

  Het ziet er echt heerlijk uit. Zeker de moeite waard om eens te proberen denk ik!

 6. milou |Shimmer-Pie says:

  Hihi dit had ik ook een keer op pinterest gezien en meteen gepint! Wil het een keer voor een verjaardag maken denk ik!

 7. Food before Brains says:

  Leuk idee en lekker kazig :)

 8. Ik had dit onthouden en ga het vanavond maken, met soep (helaas wel kant-en-klare, tijdgebrek…) en een lekkere salade. Ik maak hem eerst precies zoals in het recept, dan kan ik later altijd nog eens iets anders proberen :)

  1. Sabine says:

   Lekker hoor, ik ben benieuwd wat je ervan vindt! Laat je het eindresultaat aan ons zien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close