Als ik zou moeten kiezen is pizza mijn favoriete fastfood. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik ben dól op friet maar pizza vind ik toch echt het ALLERLEKKERST. Ook omdat je daar naar hartenlust mee kunt variëren. Normaal mag een pizza van mij wel afgetopt zijn met veel ingrediënten maar deze pizza margherita van de BBQ heeft eigenlijk niet zoveel meer nodig. Ik heb hem afgetopt met een frisse tomatensalsa en wat balsamico om de pizza nog wat zomerser te maken en dat bleek een hele goede zet te zijn. Het frist de pizza net even een beetje meer op waardoor het lekkerder eten is op echt warme dagen.
Wat heb je nodig?
Om pizza te maken op de barbecue zijn er een aantal dingen heel handig om te hebben. Om te beginnen is dat een pizzasteen. Die kun je tegenwoordig overal kopen en is ook al heel fijn om te gebruiken in de oven. Doordat de pizzasteen zelf loeiheet wordt, bakt de bodem van de pizza extra krokant wanneer je deze bakt op de steen. Dit kun je bij lange na niet nabootsen door de pizza te bakken op een bakplaat dus koop zo’n steen!
Daarnaast heb ik sinds kort een pizzaschep en zeker als je pizza’s op de barbecue maakt is dit heel handig. Een bakplaat haal je natuurlijk even gauw uit de oven, maar een loeihete pizzasteen van een nóg hetere grill halen gaat wat lastiger. Met een pizzaschep schuif je de verse pizza zo op de warme pizzasteen en haal je hem er bovendien ook makkelijk weer af. Ik wist niet dat ik zo’n schep nodig had in mijn leven, maar sinds ik hem heb is ‘ie onmisbaar. Ik gebruik zelf deze pizzaschep van Grill Guru maar ik raad je aan om even te googelen naar dit product. Bij andere webshops is ‘ie namelijk véél goedkoper. Ik scoorde de pizzaschep bij Albert Heijn voor nog geen €15,-, wellicht heb je daar nog geluk!
Pizzadeeg uitrollen
Het allerlekkerste pizzadeeg rol je niet uit maar duw je met je handen van een bolletje tot een pizzabodem. Laat de deegroller alsjeblieft achterwege, met je handen kom je tot een veel lekkerder resultaat!
Mocht je nou merken dat je pizzadeeg plakkerig is, wat er ook gebeurt: gebruik geen extra bloem! Extra bloem zorgt voor een drogere pizzabodem en dat is precies niet wat je wil. Bestrooi je aanrecht bij voorkeur met maismeel. Dit zorgt er ook voor dat het pizzadeeg niet aan het aanrecht vast plakt maar zorgt niet voor een droger deeg. Bestrooi de pizzaschep ook met een beetje maismeel voordat je hier de pizzabodem op legt.
Het beleggen van de pizzabodem doe je als je de kale pizzabodem op de pizzaschep hebt gelegd. Een reeds belegde pizza is namelijk heel slecht op de pizzaschep te krijgen terwijl dat met een nog kale pizzabodem veel makkelijker is.
Goed, genoeg tips. Over naar het recept voor pizza margherita van de BBQ met tomatensalsa en balsamico!
Pizza margherita van de BBQ met tomatensalsa en balsamico
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer met deeghaken
- pizzasteen en pizzaschep
Ingrediënten
Pizzadeeg
- 1 el kristalsuiker
- 7 g instant gist (1 zakje)
- 350 g patent bloem
- 1 tl zout
- 2 el olijfolie
- 240 ml warm water
Toppings
- 1 blik kwalitatief goede tomaten (400 g)
- 15 g basilicum
- 200 g mozzarella - in stukken
- peper en zout
Tomatensalsa
- 3 middelgrote tomaten - in blokjes
- 1 kleine rode ui - gesnipperd
- 1 el verse peterselie of koriander - fijngehakt
- 1 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
En verder
- 50 g Pecorino - geraspt
- balsamicostroop/-crema
Instructies
- Begin met het maken van het deeg. Doe hiervoor alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine. Zorg ervoor dat het zout en de gist niet direct met elkaar in aanraking komen.
- Kneed het pizzadeeg 10-15 minuten tot een soepel, elastisch deeg.
- Vorm een bal van het deeg en leg deze in een lichtjes ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
- Verwarm de barbecue naar 200-250℃ en leg de pizzasteen op het rooster boven de kolen.
- Doe de ingeblikte tomaten in een kom en druk deze fijn met een vork. Er mogen hier en daar best wat grove stukken tussen zitten.
- Schep de basilicum en peper en zout naar smaak door de tomaten.
- Maak ondertussen ook de tomatensalsa door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
- Vorm drie pizzabodems van het pizzadeeg en smeer iedere bodem in met een deel van de tomaten-basilicumsaus.
- Verdeel de mozzarella over de pizzabodems.
- Bak de pizza's op de pizzasteen in 5-10 (baktijd afhankelijk van de temperatuur van de barbecue) gaar en krokant.
- Verdeel na het bakken de tomatensalsa over de pizza's en maak af met geraspte pecorino en balsamicostroop. Serveer direct.
Zin in meer? Ga dan direct naar alle bbq gerechten!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.