Pizza margherita van de BBQ met tomatensalsa en balsamico
Een zelfgemaakte pizza smaakt het allerlekkerst als je deze bereidt op de BBQ. Deze pizza margherita is ontzettend eenvoudig maar door de tomatensalsa bovenop smaakt 'ie extra fris. Perfect voor de zomer dus!
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Rijstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur 35 minuten min
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: barbecue, bbq, pizza, pizza margherita, pizza van de BBQ, pizzaschep, pizzasteen, tomatensalsa
Servings: 3 kleinere pizza's
Pizzadeeg
- 1 el kristalsuiker
- 7 g instant gist (1 zakje)
- 350 g patent bloem
- 1 tl zout
- 2 el olijfolie
- 240 ml warm water
Toppings
- 1 blik kwalitatief goede tomaten (400 g)
- 15 g basilicum
- 200 g mozzarella - in stukken
- peper en zout
Tomatensalsa
- 3 middelgrote tomaten - in blokjes
- 1 kleine rode ui - gesnipperd
- 1 el verse peterselie of koriander - fijngehakt
- 1 el extra vergine olijfolie
- peper en zout
En verder
- 50 g Pecorino - geraspt
- balsamicostroop/-crema
Begin met het maken van het deeg. Doe hiervoor alle ingrediënten in de kom van een keukenmachine. Zorg ervoor dat het zout en de gist niet direct met elkaar in aanraking komen.
Kneed het pizzadeeg 10-15 minuten tot een soepel, elastisch deeg.
Vorm een bal van het deeg en leg deze in een lichtjes ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg 1 uur op kamertemperatuur rijzen.
Verwarm de barbecue naar 200-250℃ en leg de pizzasteen op het rooster boven de kolen.
Doe de ingeblikte tomaten in een kom en druk deze fijn met een vork. Er mogen hier en daar best wat grove stukken tussen zitten.
Schep de basilicum en peper en zout naar smaak door de tomaten.
Maak ondertussen ook de tomatensalsa door alle ingrediënten met elkaar te mengen.
Vorm drie pizzabodems van het pizzadeeg en smeer iedere bodem in met een deel van de tomaten-basilicumsaus.
Verdeel de mozzarella over de pizzabodems.
Bak de pizza's op de pizzasteen in 5-10 (baktijd afhankelijk van de temperatuur van de barbecue) gaar en krokant.
Verdeel na het bakken de tomatensalsa over de pizza's en maak af met geraspte pecorino en balsamicostroop. Serveer direct.