Pistache is HOT TOPIC op dit moment, dus een goede pistache cheesecake kon natuurlijk niet ontbreken op OMF. Ik bracht laatst een bezoekje aan Dille & Kamille om verjaardagscadeaus te kopen en daar stuitte ik (eindelijk) op een potje pistachecrème. Dat wilde ik al eens eerder gebruiken toen ik mijn croissantrolls maakte, maar helaas kon ik het toen niet vinden.
Je begrijpt dat ik direct een potje mee naar huis nam toen ik het zag staan en met onder andere die pistache crème, maakte ik deze pistache cheesecake. De cheesecake ging mee naar kantoor om uit te delen en daar kreeg ik een paar keer te horen dat het de lekkerste cheesecake was die ze tot nu toe hadden geproefd. Dat zeg denk ik wel wat, vind je niet?
Het lekkerste pistache dessert
Ik ben dol op pistache. Zeker sinds ik op Sicilië ben geweest en daar de aller lekkerste pistachecroissants at, ben ik helemaal verknocht. Op dit moment is pistache ijs ook mij lievelingssmaak als ik een ijsje ga halen bij de salon, terwijl ik voorheen eigenlijk altijd voor vanille of iets met koek/cake smaak ging.
Toen ik eenmaal de pistache crème van Dille & Kamille te pakken had, kon ik dan ook niet wachten om er iets lekkers mee te maken en natúúrlijk moest dat pistache cheesecake worden, het lekkerste pistache dessert dat ik maar kon bedenken.
Pistache crème is helaas niet heel goedkoop, net als losse pistache nootjes. Dit is dus helaas geen budgetrecept te noemen, maar als je zin hebt in een keer ècht iets anders en in een lekkere cheesecake, dan moet je deze taart toch eens proberen.
Pistache cheesecake maken
Het was mijn doel om in deze pistache cheesecake de smaak van de nootjes goed naar voren te laten komen. De pistache crème ging daar natuurlijk al voor zorgen, hoewel ik mijn best moest doen om niet het hele potje leeg te lepelen voordat ik aan de slag ging want oef wat is het lekker, maar ik wilde ook nog losse pistachenootjes verwerken in de taart.
En daarom heb ik ervoor gekozen om aan de koekbodem al wat pistachenootjes toe te voegen. Dit maakt de nootjessmaak intenser en het zorgt voor een extra krokante bodem.
Daarnaast heb ik het restantje pistache crème over de bovenkant van de opgesteven pistache cheesecake gesmeerd en strooide ik er ter decoratie nog extra vermalen nootjes overheen. Ziet er spectaculair uit zo toch? Ik was even bang dat de taart misschien niet groen genoeg zou worden van kleur, maar die zorg was onterecht zoals je ziet.
Top tip om deze pistache cheesecake extra naar pistache te laten smaken, is door een klein lepeltje amandelextract toe te voegen aan het cheesecakebeslag. Dit haalt de smaak van de groene nootjes naar boven, zonder zelf al te overheersend te zijn. Niet teveel extract gebruiken want dan proef je juist weer teveel amandel, een half theelepeltje is meer dan genoeg.
Nu ik dit zo schrijf heb ik direct weer zin in een hapje van de pistache cheesecake – ik vond hem zó lekker!
Hoe bewaar je de pistache cheesecake het beste?
Ik heb mazzel met mijn werkplek bij Workmode in Apeldoorn waar ik mijn taarten eigenlijk altijd wel kwijt kan. Heb jij nou geen plek om een hele taart uit te delen, dan wil je vast weten hoe je de cheesecake het beste kunt bewaren. Met een gebakken cheesecake als deze is dat gelukkig heel makkelijk!
Cheesecake bewaren in de koelkast
Allereerst kun je de cheesecake bewaren in de koelkast. Plaats de pistache cheesecake, zodra deze volledig is afgekoeld op het aanrecht, afgedekt in de koelkast om de taart te laten opstijven. Vervolgens is de cheesecake in de koelkast ongeveer 3-4 dagen houdbaar. Zorg er wel voor dat je geen andere etenswaren die heel veel geur afgeven, salami bijvoorbeeld, in de buurt van de taart plaatst.
Cheesecake invriezen
Cheesecake invriezen is echter ook een hele goede optie en zeker met gebakken cheesecakes werkt dat heel goed. Ik raad je aan om de taart alvast in stukken te snijden en de stukken taart afzonderlijk in te vriezen. Zo kun je altijd de benodigde hoeveelheid taart uit de vriezer halen, zonder dat je alsnog een deel zou moeten weggooien.
In de vriezer is de cheesecake zo’n 3 maanden houdbaar. Haal de taart een dag voordat je het wilt serveren uit de vriezer en laat rustig in de koelkast ontdooien. Dan is ‘ie de volgende keer weer net zo smaakvol!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pistache cheesecake
Benodigdheden
- ovenbestendige schaal
- foodprocessor of hakmolen
- beslagkom
- garde
- springvorm van 24 cm
Ingrediënten
Cheesecakebodems
- 175 g Digestives
- 50 g pistachenoten – gepeld
- 100 g boter
Cheesecakevulling
- 600 g naturel roomkaas
- 100 g pistachecrème
- 125 g kristalsuiker
- 1 el maïzena
- 1/2 tl amandelextract
- 1 tl vanille-extract
- 3 eieren
- 1 eidooier
Topping
- 50 g pistachecrème
- extra pistache nootjes
Instructies
- Vul de ovenschaal met een laagje water en plaats deze onderin de oven. Verwarm de oven voor op 150℃ boven- en onderwarmte.
- Bekleed de springvorm met een vel bakpapier.
- Maal voor de bodem de Digestives en pistachenoten in een foodprocessor fijn. Smelt ondertussen de boter in een kommetje.
- Mix de koekkruimels met de gesmolten boter en stort de bodem in de springvorm. Druk de bodem met de achterkant van een lepel aan.
- Klop voor de vulling de roomkaas met de pistachecrème, suiker, maïzena, amandelextract en vanille-extract op tot een klontvrije mix.
- Spatel een voor een de eieren en de eidooier door het beslag.
- Schenk het beslag in de springvorm en bak de cheesecake 75 minuten in het midden van de oven gaar. Draai de oven uit, zet de deur op een kier en laat de cheesecake nog een uurtje in de oven staan.
- Haal de cheesecake uit de oven en laat afkoelen op het aanrecht. Eenmaal op kamertemperatuur mag de cheesecake minimaal 4 uur de koelkast in om op te stijven.
- Decoreer de cheesecake met het restantje pistachecrème. Maal de overige pistachenootjes fijn en strooi dit over de cheesecake ter decoratie.