Pilav recept (rijst)

Als je zoekt naar een pilav recept kom je eigenlijk verschillende opties tegen. Als je kijkt naar pilav met kip bijvoorbeeld, kom je eerder een soort stoofschotel tegen waarbij de rijst dient als een bijgerecht.

Dit pilav recept draait echter compleet om de rijst en geloof mij: dit gaat het lekkerste rijstgerecht worden dat je hebt geproefd! Door de boter en de gebakken vermicelli heeft de rijst namelijk zó veel smaak, dat het totaal geen saus meer nodig heeft.

Ik kwam dit recept voor rijst pilav tegen op SeriousEats.com en het gerecht klonk me als muziek in mijn oren. Wel paste ik het hier en daar een beetje aan en voegde ik voor extra crunch en smaak amandelen toe die ik even flink heb geroosterd in een droge koekenpan.

Als ik me trouwens niet vergis is de methode die ik je hieronder ga laten zien ook vaak een manier om Turkse rijst te maken? Hoe dan ook: hoe je het ook wilt noemen, dit wil je maken.

Pilav

Pilav rijst

Pilav rijst is de benaming voor rijst die eerst wordt gebakken en daarna pas wordt gegaard. Voor gebakken rijst doe je natuurlijk precies het omgekeerde: daarbij bak je gekookte rijst op.

Om pilav te maken bak je eerst de rijstkorrels goed aan in een pannetje en vervolgens wordt de rijst gegaard in een lekkere bouillon. Geloof mij: door deze volgorde aan te houden krijg de rijst een compleet andere smaak.

Voor dit pilav recept gebruik ik het liefste langgraan rijst.

Pilav recept

Pilav maken

Pilav maken is helemaal niet lastig, je moet alleen even stap voor stap het recept volgen zodat je zeker bent van de beste smaak.

Zo is het belangrijk dat je allereerst de rijst goed wast en even laat weken. Door de rijst goed te wassen en vervolgens te weken zorg er je er namelijk voor dat de rijst niet gaat plakken. Zo bereik je straks in het eindresultaat dat de korrels mooi los van elkaar blijven. En dat is wat je wil!

Verder gebruikte ik vermicelli voor dit gerecht en ook die heb ik eerst even goed aangebakken voordat het tegelijk met de rijst werd gegaard.

De amandelen roosterde ik in een aparte pan en schepte ik later, samen met fijngehakte peterselie, door de gegaarde rijst.

Wat eet je bij pilav?

Omdat pilav van zichzelf al zo’n intense smaak heeft, hoef je aan de rijst zelf niets meer toe te voegen. Maar ik kan me voorstellen dat je je nu afvraagt wat erbij te serveren, dus hierbij een paar suggesties!

Wil je meer rijst recepten bekijken? Ik heb ze voor jou op 1 pagina verzameld!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Pilav rijst
4 van 7 stemmen

Pilav

Pilav is de naam van een rijstgerecht waarbij de rijst eerst wordt gebakken voordat deze wordt gegaard. Het is een van de meest smaakvolle rijstgerechten als je het mij vraagt en leuk om te maken!
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • kookpan met deksel
  • Koekenpan
  • theedoek

Ingrediënten

  • 200 g langgraan rijst
  • 50 g boter
  • 50 g vermicelli
  • 500 ml kippenbouillon
  • snuf zout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1 el verse peterselie
  • 3 el gesnipperde amandelen

Instructies

  • Spoel de rijst onder de kraan af tot het water dat eraf komt helder is.
  • Doe de gespoelde rijst in een kom, voeg daar heet kraanwater bij tot de rijst onderstaat en laat de rijst 10 minuten weken.
  • Giet de rijst daarna goed af.
  • Smelt de boter in een pan en bak hierin de vermicelli tot deze donkerbruin kleurt.
  • Doe dan de rijst in de pan en bak de rijst mee tot de korrels glazig beginnen te zien.
  • Voeg de bouillon, peper en zout toe. Roer goed door, breng het geheel aan de kook en doe de deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat de rijst 10 minuten koken.
  • Haal de pan van het vuur, de deksel van de pan en dek de pan vervolgens af met een theedoek. Laat de pilav nog eens 10 minuten onder de theedoek stomen.
  • Rooster ondertussen de gesnipperde amandelen in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Roer de pilav los met een vork en voeg de geroosterde amandelen en verse peterselie naar smaak toe.
Gang: bijgerecht
Keuken: Midden Oosten, Perzisch
Trefwoord: bijgerecht, pilav, rijstgerecht, rijstrecept

Join the Conversation

  1. Erg lekker rijstgerecht. Ik heb in plaats van vermicelli een pakje instant noodles gebruikt, incl. de daarbij geleverde kruiden en knoflookpuree. Dat was erg geslaagd. Erbij een stoofgerecht van kippendij en grofgesneden groenten gegeten. Erg lekker!

    1. Sabine Author says:

      Klinkt top!

  2. Chantal says:

    Hi Sabine!

    Ik heb vorige week bij een topkok thuis gegeten. hij maakte het op de volgende manier:
    chalotjes fruiten, jasmine rijst erbij, even aanbakken, groentebouillon erbij, 3 steranijs, en kaneelstokje er bij, 20 minuten in de oven en klaar. ook echt iets om te proberen!! en we kregen daar een halve kreeft bij zooooooo lekker!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close