Inmiddels weten jullie wel dat ik niet vies ben van een lekker bittergarnituurtje. Ik kijk ook echt weer uit naar avonden in een caféetje met een lekker biertje en een snackplateau. Gelukkig kunnen we er thuis ook prima een feestje van maken. Voor de Cook the Books vandaag ging ik aan de slag met het recept voor Vlammetjes uit de nieuwe Ovenbijbel. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat Carrera Culinair Chickslovefood heeft gevraagd als auteurs voor deze Ovenbijbel en met dit boek mogen ze een zoveelste boek aan hun immens populaire repertoire toevoegen. Vandaag deel ik het recept voor pittige vlammetjes uit de oven en vertel ik je kort iets over het boek.
Ovenbijbel
Als je ook maar iets met kookboeken hebt dan ken je de Kookbijbel reeks vast wel. De reeks met dikke kookboeken bestaat inmiddels uit bijna 20 verschillende versies en in september van dit jaar werd daar de Ovenbijbel aan toegevoegd.
Van ovenschotels en zoete klassiekers tot aan gezonde baksels en recepten voor stoomovens: in Ovenbijbel laten Nina en Elise van Chickslovefood je zien wat je in een handomdraai allemaal kunt bereiden in de oven. Ze maken het je nooit onnodig ingewikkeld. En de hele dag in de keuken staan, daar doen ze niet aan.
Makkelijke, simpele en toegankelijke gerechten – dat is precies wat je terugvindt in Ovenbijbel.
Ik ben dol op gerechten die te bereiden zijn in de oven. Ze zorgen doorgaans altijd voor bijzonder weinig afwas en negen van de tien keer kost het weinig moeite. Daar hebben we allemaal wel oren naar toch? In Ovenbijbel vind je hier en daar wat basisrecepten en echte klassiekers, maar ook verrassendere recepten zoals tompoucen met gerookte zalm en vegetarische bitterballen. Ik ben altijd van mening dat je bitterballen echt moet frituren om ze krokant te krijgen, maar ik moet zeggen: de foto ziet er veelbelovend uit!
Ik krijg wel eens de vraag of ik nog tips heb voor ovengerechten omdat bij een (keuken)verbouwing de oven toch vaak hetgeen is wat voorhanden is en nu kan ik zeggen: koop de Ovenbijbel. Met zoveel verschillende ovenrecepten heb je een prima naslagwerk te pakken voor jouw favoriete (het is wel die van mij!) keukenapparaat.
De Ovenbijbel is voor €33,99 o.a. te koop bij Bol.com
Vlammetjes uit de oven
Goed, ik ging dus voor de vlammetjes uit de oven. Het is een snack die ik normaliter zou frituren maar in de oven klaarmaken kan ook meer dan prima. Hartstikke lekker zelfs en ook fijn krokant. Chickslovefood raad aan om de pakketjes in te smeren met losgeklopt ei voor ze de oven ingaan, ik koos voor een beetje olie. Zelfde effect maar dan zonder te blijven zitten met de rest van het ei.
Vlammetjes uit de oven
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 4 vellen filodeeg - uit de vriezer
- 1 teentje knoflook - fijngehakt
- 1/2 rode peper - fijngehakt
- 1 sjalotje - gesnipperd
- 150 g rundergehakt
- 1 tl sambal
- 1 el ketjap
- 1 ei
- 2,5 el tarwebloem
- peper en zout
- 2 el zonnebloemolie
Instructies
- Laat het filodeeg in de verpakking 30 minuten ontdooien.
- Verwarm de oven voor op 200℃ hetelucht en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Doe de knoflook, peper, sjalot samen met het rundergehakt, de sambal, ketjap, ei, bloem en peper en zout in een kom. Schep het geheel goed om.
- Snijd het filodeeg in vieren. Schep een eetlepel van het gehaktmengsel in het midden van elk plakje filodeeg en vouw ze als een envelopje dicht. Dit doe je door eerst de zijkanten over de vulling te leggen, daarna de onderkant dicht te vouwen en vervolgens een driehoekje te maken van de bovenkant en die ook dicht te vouwen.
- Leg de vlammetjes met de vouwrand naar beneden en smeer de bovenkant in met zonnebloemolie.
- Bak de vlammetjes in het midden van de oven in 8-10 minuten gaar en knapperig.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.