Moederdag staat voor de deur en dus is het tijd voor een lekker Moederdag ontbijt. Ik gok dat ik die dit jaar zelf moet gaan verzorgen maar mocht jij iemand willen verrassen: ik weet zeker dat deze pannenkoeken met citroensaus in de smaak gaan vallen.
Het is een flinke stapel met dunne, frisse pannenkoekjes geworden. In het beslag verwerkte ik wat citroenrasp en maanzaadjes en dit gaat echt perfect samen met de smaak van de citroensaus.
Of je ze nou maakt voor Moederdag of niet, je moet ze écht eens proberen.
Moederdag recept
Ik moet eerlijk bekennen dat wij Moederdag (en Vaderdag trouwens) nooit echt vieren. Maar een Moederdag recept kun je hier op OMF sowieso wel vinden.
Deze pannenkoekjes met rood fruit zijn wat mij betreft ideaal, maar mocht je op zoek zijn naar iets anders dan vind ik deze Moederdag recepten ook fijn:
- American pancakes met chocoladepasta en banaan
- Pannenkoeken recept met yoghurt & fruit
- Custardtoast met rood fruit
- Pannenkoek uit de oven met blauwe bessen en lemoncurd
- Kwarktaart met mango en passievrucht voor het ontbijt
- Citroen ontbijt smoothie met kwark en havermout
Ontbijt pannenkoeken
Het fijne aan deze stapel ontbijt pannenkoeken is dat je ze prima al van tevoren klaar kunt maken. Zeker als je een magnetron in huis hebt, is het opwarmen van de pannenkoeken in no-time gepiept.
Zelf heb ik overigens geen magnetron en dus warm ik pannenkoeken voor het ontbijt altijd even snel weer in de koekenpan op.
Verpak de pannenkoeken luchtdicht en bewaar ze in de koelkast. Daar blijven ze echt wel een dag of twee houdbaar.
Citroensaus maken
De hero of the dish is toch wel de citroensaus hoor. Wauw, wat is die ongelofelijk lekker!
Als je googelt op citroensaus kom je vaak saus tegen die geserveerd wordt bij hartige gerechten, met name bij vis. Maar ik wilde graag een recept dat lekker is om over ijs te schenken of zoals over deze pannenkoeken.
Deze citroensaus maken is niet heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk dat je de saus goed laat afkoelen. Hierdoor wordt ‘ie namelijk een stukje dikker en dat maakt ‘m perfect om over zoete gerechten te schenken.
Bewaar de citroensaus in de koelkast, daar blijft ‘ie zeker drie dagen houdbaar.
En oja: gebruik alsjeblieft geen citroensap uit zo’n knijpflesje maar kies voor verse citroenen. Voor 100ml sap heb je ongeveer drie rijpe citroenen nodig.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Pannenkoeken met citroensaus
Ingrediënten
Citroensaus
- 200 g kristalsuiker
- 125 ml slagroom
- 1 eidooier
- 100 ml citroensap (ongeveer van 3 citroenen)
- 100 g ongezouten roomboter
Pannenkoeken
- 6 eieren
- rasp van 1/2 citroen
- 50 g witte basterdsuiker
- 250 ml melk
- 250 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- 1 el maanzaad
- snufje zout
En verder
- vers rood fruit
Instructies
- Begin met het maken van de citroensaus zodat deze kan afkoelen en indikken.
- Doe hiervoor 150g kristalsuiker samen met de slagroom in een steelpannetje en verwarm dit tot de suiker helemaal is gesmolten.
- Klop de rest van de kristalsuiker met de eidooier luchtig.
- Schenk de warme slagroom bij de opgeklopte eidooier en schenk vervolgens alles weer terug in de pan.
- Voeg het citroensap toe en roer goed door. Kook de citroensaus 5 minuten door.
- Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor tot deze helemaal gesmolten is. Laat de citroensaus volledig afkoelen.
- Klop voor de pannenkoeken alle ingrediënten goed op en bak de pannenkoekjes.
- Stapel de pannenkoeken op, schenk (een deel van) de citroensaus er overheen en garneer met rood fruit en eventueel wat extra maanzaadjes.