Als je op zoek bent naar de perfecte zomerkoekjes, hoef je nu niet langer meer te zoeken. Deze lemon curd koekjes zijn zó simpel om te maken en ongelofelijk lekker.
Ik ben dol op bite size koekjes. Of nouja… eigenlijk ben ik dol op alle koekjes die je maar kunt bedenken – haha! Maar deze vielen onlangs erg in de smaak. Sterker nog, ik mixte een van de lemon curd koekjes samen met blauwe bessen door zelfgemaakte citroenijs. MAGIC!
Maar dat soort capriolen hoef je natuurlijk niet uit te halen. Je kunt deze zelf gemaakte koekjes ook prima een dag of 5 bewaren in een koektrommel. Als ze het al zolang redden…
Kleine lemon curd koekjes
Ik baseerde het recept voor deze lemon curd koekjes op de Duimkoekjes die ik lang, láng geleden al maakte voor OMF. Dit soort kleinere koekjes vind ik dus ideaal om te serveren als er iemand langs komt. En bovendien zijn ze handig om aan mijn koekjes-verslaafde (nee, dat is overdreven hoor) kids te geven. Wel een koekje, maar niet direct zo’n enorme unit. En dus zelf gemaakt.
Nou goed, genoeg redenen om deze kleine lemon curd koekjes te maken vind je niet?
Het maken is overigens kinderlijk eenvoudig, waarschijnlijk heb je voor de koekjes namelijk de meeste ingrediënten al in huis.
Zorg er wel voor dat je het koekdeeg na het kneden even een uurtje in de koelkast legt. I know, ik heb ook een hekel aan dat wachten, maar als je dat niet doet dan lopen de koekjes uit tijdens het bakken en blijft er van de vorm weinig over.
Het kuiltje in het midden van de koekjes, waar je de lemon curd in lepelt, maak ik overigens altijd gewoon met mijn duim. Van mij hoeven zelf gemaakte koekjes er namelijk niet perfect uit te zien. Maar als je wel wat meer consistente koeken wil, maak de kuiltjes dan met behulp van een maatlepeltje.
Andere recepten met lemon curd van OMF
Lemon curd is toch wel een van mijn favoriete ingrediënten voor de zomermaanden. Er staan dan ook al aardig wat recepten met lemon curd op OMF. Laatst deelde ik natuurlijk al een héle lekkere citroentaart met witte chocolade & lemon curd.
Maar ook andere kleinere snacks zoals Citroenbrownies met creamcheese en lemoncurd of de Blueberry muffins met lemoncurd vulling zijn bijzonder fijn om te maken.
Voor deze lemon curd koekjes gebruikte ik de curd van Chivers, maar zelf Lemoncurd maken kan natuurlijk altijd.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Lemon curd koekjes
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- plasticfolie
- bakplaat met bakpapier
Ingrediënten
- 75 g boter – zacht
- 100 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 el melk
- 1 ei
- 200 g bloem
- snuf zout
- 50 g lemon curd
- poedersuiker
Instructies
- Mix de boter met de suiker romig. Voeg dan het ei en de melk toe en meng dit er goed doorheen.
- Doe de bloem samen met een snuf zout in de kom en kneed het geheel tot een zacht koekdeeg.
- Pak het deeg in plasticfolie in en leg het een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte.
- Rol kleine balletjes van het koekdeeg en duw in ieder balletje een gat met je duim.
- Verdeel de koekjes over de bakplaat.
- Lepel in het holletje in ieder koekje een beetje lemon curd en bak de koekjes in 15 minuten in het midden van de oven gaar.
- Laat de lemon curd koekjes volledig afkoelen en bestrooi ze met poedersuiker.