Lange autorit met kinderen, zo pak je dat aan

Een lange autorit met kinderen kan iets zijn waar je tegenop ziet. Nu we weer volop in de zomervakantie zitten, trekken we er allemaal massaal op uit en ik dacht dat mijn tips wellicht van pas konden komen.

Ik heb zelf al regelmatig lange autoreizen met de kinderen gemaakt. Zo deden we vorig jaar nog een roadtrip door Zweden, Noorwegen en Denemarken waarvoor we veelvuldig uren in de auto hebben moeten doorbrengen. Maar ook reden we al regelmatig richtig Italië of Frankrijk.

Die van ons zijn inmiddels dus wel wat gewend, maar dat betekent niet dat ze het reizen niet beu worden. Ook ik moet soms wat dingen uit de kast trekken om de lange autorit met kinderen goed door te komen.

Er zijn een aantal dingen die ik altijd toepas, meeneem of bedenk om ze bezig te houden. Wie weet heb je er iets aan!

lange autorit met kinderen

Reizen met kinderen

Reizen met kinderen is voor iedereen anders. Die van mij zijn momenteel 3 en 6, dat maakt reizen met hen natuurlijk heel anders dan reizen met een newborn of tieners. Ik kan alleen tips geven voor reizen met kinderen in de leeftijd zoals die van mij natuurlijk.

Speelgoed
Als wij op vakantie gaan nemen we altijd wat speelgoed van huis mee. Niet teveel overigens hoor. Ik pak altijd één tas, vaak zo’n linnen tasje, die ze samen mogen vullen met speelgoed. Dit laat ik ze overigens altijd zelf doen, zodat ik zeker weet dat er dingen meegaan die ze ook echt mee willen.

Er zijn een aantal dingen die iedere keer weer een hit zijn bij ons in de auto en die ik iedereen kan aanraden om mee te nemen. Dingen die niet voor rotzooi zorgen trouwens, want dat is vooral voor ons als ouders fijn.

  • Een waterkleurboek. Deze kleurboekjes worden ingekleurd met een waterstift. Door het water komen de kleuren vanzelf tevoorschijn. Geen gedoe met stiften of potloden en na het opdrogen zijn de kleurplaten gewoon weer opnieuw ‘in te kleuren’. De stift vul je gewoon bij vanuit een flesje water. Waterkleurboeken zijn tegenwoordig overal wel te koop. Kijk vooral ook eens bij Action en Kruidvat voor goedkope exemplaren. Die van ons gaan al een paar jaar mee en blijven leuk!
  • Magnetisch tekenbord. Ik speelde vroeger al met zo’n magnetisch tekenbord die je zelf weer kunt uitwissen en ook mijn kinderen blijken het leuk te vinden. Thuis doen ze er nauwelijks iets mee, maar in de auto wordt dit toch steeds weer gepakt.
  • Janod Magnetibook. Een grote hit tijdens onze lange roadtrip vorig jaar waren de magnetibooks van Janod. Ze zijn er in verschillende variaties en kinderen kunnen met behulp van magneten bijvoorbeeld zelf dino’s maken, gekke gezichtjes of poppetjes aankleden. Makkelijk op te bergen en ook op de plek van bestemming nog leuk. HEMA heeft geloof ik ook van dit soort magneet-boeken.

Eten
Als er één ding is waaraan je kunt zien dat mijn kinderen echt van mij zijn, is het wel aan hun eetgedrag. De héle dag door kunnen ze (vragen om) eten. Eten en drinken is dan ook iets dat ruim aanwezig is in onze auto.

Je kunt voor ieder kind hun eigen snackbox maken als ze daar fatsoenlijk mee om kunnen gaan. Die van mij zouden het in no-time leegroven, maar als je wat oudere kinderen hebt is zo’n snackbox wellicht een goed idee. Hoef je ze niet constant te bedienen en kunnen ze eventueel helpen met het vullen van zo’n box.

Verder halen wij eigenlijk altijd vrij standaard dingen in huis die a. iedereen lekker vindt en b. voor niet teveel rommel zorgen. Dit zijn dingen als:

  • appels en bananen
  • knijpfruit of -yoghurt
  • flesjes drinken
  • belegde broodjes en krentenbollen
  • buizen Pringles

Voor het afval heb ik altijd pedaalemmerzakken mee zodat de auto zelf niet een grote vuilnisberg wordt tijdens de reis.

Tablets
Iets dat compleet los wordt gelaten tijdens een lange autoreis met kinderen is schermtijd. Voor ieder kind gaat er een tablet mee waarop films en afleveringen van hun favoriete series zijn gedownload. Een blij kind tijdens de lange autorit is een blije ouder vind ik en zéker dankzij tablets zijn alle lange autoritten een stuk makkelijker geworden.

Een tip zijn trouwens tablethouders die je aan de stoelleuning van de stoel voor je bevestigd. Zo kunnen de kids gewoon rechtop in de auto naar de ’tv’ kijken.

Wel even koptelefoons op aansluiten, anders word je alsnog gek van al het kabaal. Tenminste, ik wel – haha!

Overwachte plasmomenten
“Mamaaaaa, ik moet plassen…” Tja, stoppen moet je zeker tijdens lange autoreizen, helemaal als je met kinderen reist. Geen probleem als je daarop bent ingesteld maar er zijn ook momenten waarop het onmogelijk is om te stoppen.

Zo stonden wij eens met Vic in een lánge file en was er geen plek om even gauw buiten te plassen. Gelukkig had ik rekening gehouden met onverwachte plasmomenten en had ik een lege fles in de auto.

Deze tip is helaas alleen te gebruiken met jongens, maar ik wil hem toch even meegeven want ik heb er al zó vaak dankbaar gebruik van gemaakt. Een lege fles kan namelijk prima dienst doen als toilet voor kleine jochies. Ook als je in een file staat. Handig als je kinderen hebt die nog niet zolang uit de luiers zijn.

reizen met kinderen

Spelletjes in de auto

Spelletjes in de auto doen wij nooit zoveel omdat ze met bovenstaande dingen al genoeg afleiding hebben, maar bij HEMA zag ik dit leuke blikje met reisspelletjes voor in de auto. Toch handig als je na honderd keer ik zie ik zie wat jij niet ziet… wat inspiratieloos bent.

Daarnaast zijn spelletjes als geen ja, nee of uh altijd prima, net als pictionary of je kinderen uitdagen hun adem in te houden als je door tunnels rijdt.

Ik ben trouwens al eens alleen op vakantie geweest met een dreumes, in dat artikel deel ik wat tips met je voor het geval je alleen reist met een kind.

Fijne vakantie en mocht je aanvullende tips hebben, dan zijn die altijd welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close