Flatbread maken van 2 ingrediënten

Flatbread maken van maar twee ingrediënten is iets dat ik al veel vaker heb gedaan. Ik heb alleen het losse recept nooit met jullie gedeeld. En dat leek me voor de verandering wel een keer handig, want hoe fijn is het om gewoon een goed basisrecept op te kunnen slaan, waar je naar hartenlust mee kunt variëren?

Voor dit flatbread heb je twee, ok éigenlijk drie, ingrediënten nodig: bloem en (Griekse) yoghurt. Voeg daar nog een snufje zout aan toe en je deeg is perfect, maar dat zout tel ik even niet mee. Dat is een ingrediënt die iedereen wel in huis heeft.

flatbread maken

Flatbread recept yoghurt

Een yoghurt flatbread recept is onwijs eenvoudig, maar in het begin is het wel een kliederboel. Je mengt de yoghurt met bloem en zout; dit gaat het makkelijkst met je handen.

Als je de ingrediënten net met elkaar gemengd hebt, zul je waarschijnlijk denken dat het nooit meer goed gaat komen met het deeg. Alles plakt aan elkaar en met name ook aan je vingers, en van een samenhangend deeg is geen sprake.

Maar geloof mij: hou vol! Naar mate je de yoghurt met de bloem langer kneedt, zul je merken dat het steeds meer een geheel begint te vormen. Tot je uiteindelijk een bal van het deeg kunt vormen en het deeg zelfs kunt uitrollen.

In plaats van Griekse yoghurt kun je overigens ook andere (volle) yoghurt gebruiken hoor.

Flatbread deeg laten rusten

Er zijn mensen die direct aan de slag gaan met het zelf geknede deeg en in principe kan dat. Maar ik vind toch dat het deeg zich nog net iets beter ontwikkelt op het moment dat je het 30 minuten laat rusten. Het wordt dan iets makkelijker om mee te werken. Ik raad je dus aan om het deeg even te laten staan voordat je verder gaat met het vormen van de flatbreads.

Na het laten rusten van het deeg vorm je de flatbreads. Dit gaat het makkelijkst met een deegroller en zorg er vooral voor dat je het flatbread niet te dik uitrolt. Hoe dunner, hoe beter!

Flatbread bakken doe je vervolgens in de koekenpan. Ik doe het zelf altijd in een droge koekenpan of grillpan, maar mocht je nou geen pan hebben met goede anti-aanbaklaag, dan kun je het flatbreaddeeg voor het bakken ook eerst insmeren met een dun laagje olie.

Zo weet je zeker dat het deeg niet aan de pan blijft vastplakken. Dat zou natuurlijk super zonde zijn!

Bewaar de flatbreads na het bakken onder een doek of vel aluminiumfolie, zodat ze niet uitdrogen voordat je het brood gaat serveren.

flatbread recepten

Flatbread variaties

Voel je overigens vrij om aan dit flatbread van yoghurt nog andere ingrediënten toe te voegen hè! Ik gebruikte nu alleen zout, maar (verse) kruiden en een teentje knoflook zijn natuurlijk ook waanzinnig lekker.

Verse koriander, hoewel ik ervan gruwel, is een populair kruid om toe te voegen aan het flatbread deeg. Maar peterselie kan natuurlijk ook heel goed.

Of ga op de wat avontuurlijkere tour en gebruik venkel- of komijnzaadjes voor een meer uitgesproken smaak!

Het flatbread dat je met dit recept maakt is vrij basic en… plat. Duh. Mocht je nou graag wat luchtiger brood willen, dan kun je in plaats van bloem ook zelfrijzend bakmeel gebruiken. Door het zelfrijzende bakmeel poft het flatbread tijdens het bakken in de pan iets meer op, waardoor je uiteindelijker wat luchtiger brood krijgt. Erg lekker ook!

flatbread recept yoghurt

De lekkerste flatbread recepten van OMF

Met dit basis recept kun je andere lekkere flatbread recepten maken die al op OMF zijn gepubliceerd. Wat denk je bijvoorbeeld van:

Verdraag je geen yoghurt dan is dit knoflook & kruiden flatbread misschien ook iets voor jou. Of ga op de Marokkaanse tour met Msemmen.

Op een van de foto’s in dit artikel zie je flatbread met krokante (vega) kipburgers en ingelegde rode ui. Dit recept is alleen op Instagram verschenen, maar je kunt het via deze link terugvinden.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

flatbread van yoghurt
4.60 van 5 stemmen

Flatbread van twee ingrediënten

Ik heb dit flatbread al eens eerder gemaakt maar dan i.c.m. een uitgebreid recept. Soms is het fijn om ook het basisrecept makkelijk op te kunnen zoeken, dus bij deze. Het enige dat je nodig hebt is yoghurt en bloem. Ok en een klein snufje zout, maar die tel ik niet mee.
Porties4 stuks
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 55 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Ingrediënten

  • 250 g Griekse yoghurt
  • 400 g bloem
  • snufje zout

Instructies

  • Doe de yoghurt met de bloem en het zout in een kom. Kneed dit met je handen tot het deeg stevig aanvoelt en klontvrij is. In het begin lijkt dit een onbegonnen zaak, maar hoe langer je kneedt, hoe minder het deeg gaat plakken en meer een geheel voelt.
  • Vorm een bal van het deeg en dek de kom af met plasticfolie. Laat het deeg een half uurtje rusten.
  • Verwarm een koekenpan of grillpan zonder olie.
  • Verdeel het deeg in vieren en rol ieder deel uit tot een ovalen of ronde plak van ong. 3mm dik.
  • Bak het flatbread aan weerszijden in een droge koekenpan goudbruin en gaar.
Gang: bijgerecht
Keuken: Mediterraans, Midden Oosten
Trefwoord: brood bakken, flatbread, platbrood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close