8x dingen die ik wil eten als ik bevallen ben

Mijn uitgerekende datum komt steeds dichterbij en daarmee begin ik het zo langzamerhand ook wel spannend te vinden. Jeetje, het is onbegrijpelijk dat er straks een kleine man voorgoed (ok, tot hij oud genoeg is het huis uit te gaan maar dat is gelukkig nog lang niet zo) hier in huis woont. Toen ik net zwanger was kreeg ik héél vaak de vraag ‘ja, maar hoe ga je dat doen met je werk dan?!’. Eh tja, nouja… gewoon net zoals koks het doen? En net zoals iedere andere zwangere vrouw het doet: gewoon goed opletten. De laatste jaren krijgen we te horen dat we veel minder dingen mogen eten als we zwanger zijn. Ik moet zeggen dat ik me daar de afgelopen negen maanden niet zo druk om heb gemaakt. Natúúrlijk heb ik me braaf aan de regels gehouden en heb ik geen druppel alcohol aangeraakt, maar er zijn ook een hoop dingen geweest waarmee ik een stuk minder panisch ben geweest. Parmezaanse kaas bijvoorbeeld (af en toe gemaakt met rauwe melk) heb ik gewoon gegeten. Wel met mate overigens. Toch is er ook absoluut een lijstje met dingen waar ik heel erg naar uit kijk. Ik kan bijna niet wachten om deze 8 dingen weer te eten als ik eenmaal bevallen ben. *Zwangerschapscravings alert*

Picanha van de BBQ

1. Rauw vlees

Zo, wat heb ik het gemist om een medium-rare gebakken biefstukje te eten zeg. Of een echt goede, niet helemaal doorbakken hamburger. Of picañha, mijn favoriete stukje vlees van de barbecue. Jeetje, op een gegeven moment begon ik zelfs zin te krijgen in een broodje met filet americain van Bakker Bart. En dat terwijl ik dat nooit zo bijzonder vond. Eigenlijk zijn we net kinderen he? Zodra we iets niet mogen beginnen we er zin te krijgen. Ik ben een echte vleesliefhebber en vond het doodzonde dat ik mijn rundvlees altijd maar moest doorbakken. Ik vind het simpelweg gewoon minder lekker dan als het nog een beetje rood is van binnen. Nu kun je natuurlijk zeggen ‘ja, maar dan eet je het toch gewoon 9 maanden niet?’. Negen maanden op alleen maar kip en vis is lastig voor een foodie hoor.

2. Rauwe/zachtgekookte eieren

Hardgekookte eieren, ik vind het maar niets. Ze smaken muf en dus heb ik ze het grootste deel van de tijd ook laten staan tijdens de zwangerschap. Mijn favoriete gebakken eitjes zijn spiegeleieren, lekker met nog zo’n zachte eidooier. Hmmm. Maar goed, ook dat was negen maanden lang uit den boze. Ik heb verlekkerd naar de eggs benedict van Tim staan kijken toen hij ze at bij het Wicked Spoon buffet in Las Vegas, gepocheerde eitjes.. oh jongens. Overigens ben ik ook voorzichtig geweest met mayonaise in restaurants. Ik ga er met mijn goede gedrag vanuit dat de mayonaise vers wordt gemaakt dus ook bij het uit eten gaan heb ik daar maar weinig van gegeten. Friet met ketchup is niet hetzelfde.

3. Wijn en cocktails

Moeite hebben gehad met helemaal niet drinken is misschien wel heel overdreven om te zeggen maar zo, ik heb af en toe wel zin gehad in een goed glas wijn hoor. Vooral met Kerst vond ik het erg lastig om niet mee te drinken. Aan de alcoholvrije Radler of Hugo zitten voelt toch een beetje voor spek en bonen. Voor Tim was het wel relaxt, die hoefde nooit met mij te overleggen wie de BOB ging zijn want tja – als je niet drinkt kun je net zo goed bobben toch? Sowieso het allereerste dat ik wil na de bevalling: een goed glas witte wijn. En ja ik weet dat ik ook niet glazen kan gaan wegtikken als ik borstvoeding geef, maar direct na die eerste voeding gaat er een glas in. Daar kun je de donder op zeggen.

sushi 1

4. Sushi

Voor mijn zwangerschap had ik gedacht dat ik het eten van sushi verschríkkelijk ging missen. Ik ben echt een groot sushifanaat namelijk. Maar eerlijk? Het is me alles meegevallen! Tegenwoordig zijn er zoveel soorten sushi te krijgen, zelfs die met uitsluitend groenten of gegaarde vis/vlees staan me totaal niet tegen. De keren dat ik sushi heb gegeten zijn wel op één hand te tellen want het voelt toch een beetje anders als je niet van de hele kaart kunt bestellen, maar overall zijn mijn cravings nog niet achterlijk hoog. Al zou ik het helemaal niet erg vinden als er iemand met een bak sushi (met verse vis dan graag!) als kraamcadeau op de stoep staat straks hoor.

5. Balkenbrij

Mijn absolute guilty pleasure in de winter is echt balkenbrij en man wat heb ik het vreselijk gevonden om dit niet te kunnen eten. Balkenbrij wordt bestempeld als ongeschikt voor zwangere vrouwen omdat het gemaakt wordt van restproductie. Er zit orgaanvlees in en vaak ook tal van ingrediënten waarvan je de herkomst niet precies weet. Niet heel veilig dus. Natuurlijk had ik heus wel één boterham met een plakje balkenbrij kunnen eten, dat gaf de slager namelijk ook nog aan, maar aan één plakje balkenbrij heb ik gewoon niet genoeg. Aankomende winter ga ik dus los. Dat heb ik mezelf én de slager beloofd. Misschien heb ik balkenbrij de afgelopen maanden wel het meest gemist. Helemaal toen mama mij een foto appte van de balkenbrij die zij aan het eten waren. Thanks mam. Karma komt nog wel om de hoek zeilen bij jou.

6. Leverpastei en paté

In het verlengde van balkenbrij heb ik leverpastei en paté ook wel gemist. Wel in veel mindere mate hoor. Maar af en toe is een toastje met paté of een boterham met leverpastei gewoon heel erg lekker. Leverpastei eet ik al sinds ik 1,5 ben, kun je nagaan hoe dat in mijn systeem zit. Erg moeilijk heb ik het er niet mee gehad, er zijn gelukkig nog zat andere dingen die ik wel gewoon kan eten maar een boterham met leverpastei wil ik best iedere dag als ontbijt in mijn kraamweek.

7. Droge worst

Net zoals Tim ben ik dol op borrelplankjes. Bittergarnituur sowieso, maar kaas en worst ook. En laat droge worst nou net een favorietje van me zijn en dit niet mogen tijdens de zwangerschap. Droge worst bestaat uit orgaanvlees en/of uit rauw vlees en hierdoor is het niet zo verstandig om te eten als je zwanger bent. Hmpf. De avonden dat Tim een droog worstje naar binnen werkte vond ik dan ook best wel een straf. Maar goed, dit haal ik nog in.

8. Tiramisu en chocolademousse

Tot slot: TOETJES! Het zal je verbazen in hoeveel desserts er gewerkt wordt met rauwe eieren. In ieder geval in mijn favoriete desserts. Geen tiramisu mogen eten tijdens onze vakantie in Italië vond ik heel lastig. Hoe kun je dat nou afslaan? Hetzelfde geldt voor chocolademousse, al zijn er gelukkig ook veel restaurants die dit klaarmaken op basis van slagroom. Chocolademousse heb ik dus niet helemaal hoeven missen. Overigens maakte mama met Kerst ook een hele lekkere tiramisu zonder rauwe eieren dus heel veel te klagen heb ik niet. Maar toch, er gaat niets boven de échte.

Valt mee toch, een lijstje van 8 dingen? Er zijn sowieso heel wat items die voor de hand liggen. Ik ken geen enkele zwangere vrouw die geen zin heeft gehad in een glas wijn of een bord sushi na haar bevalling. Hetgeen ik de afgelopen negen maanden het meest heb gemist zijn toch wel de alcohol (ha, klinkt zo fout dit) en het rauwe vlees. Mark my words: dit gaat ruimschoots ingehaald worden in de weken/maanden na mijn bevalling. Ik tel de dagen af. Bijna dan.

Join the Conversation

 1. Joyce says:

  Oh ik kan inmiddels ook wel zo’n lijstje maken haha! En ik moet nog +/- 25 weken haha! Vooral rauw vlees en sushi met rauwe vis kan ik niet op wachten.

  1. Sabine Author says:

   Oef, dan moet je nog wel even geduld opbrengen als je nu al zo’n lijstje kunt maken haha. Ik hoop ook op sushi als kraamcadeau ;)

  2. Clara Woets says:

   Aanrader voor als je graag sushi eet. Bij “Spirit”in Amsterdam en Rotterdam hebben ze heerlijke vegetarische sushi. Voor zwangeren het proberen waard.Echt!

 2. Als ik dit lees, kan ik maar beter nooit zwanger worden: zoveel van mijn favorieten haha! Ik snap dat je hier super erg naar terug verlangt. Ik wist trouwens niet dat je bijvoorbeeld zacht gekookte eieren of droge worst niet mag, ook al klinkt het best logisch. Leuk artikel!

  1. Sabine Author says:

   Hahahaha! Ik had die horrorgedachte ook voordat ik zwanger werd, maar het is vol te houden hoor ;) Helemaal makkelijk praten nu ik er bijna ben.

 3. Marije says:

  Ooh zo herkenbaar! Mijn zusje nam een paar uur na de bevalling sushi en verse witte bolletjes met filet americain mee. God-de-lijk! Lekker in je kraamweek alles eten wat je gemist hebt haha.

  1. Sabine Author says:

   Yeeeees, wat een topcadeau! We hebben gisteren al even gespiekt op het ontbijtmenu van het ziekenhuis: broodjes met filet americain en paté. YES!

 4. Rachel Kromdijk says:

  oh chocolade mousse is inderdaad zo erg om te missen.. net zoals carpaccio etc.

 5. Renate says:

  Zachtgekookte eieren mogen gewoon hoor! De kans op salmonellavergiftiging is iets groter als je zwanger bent, maar met hele verse eieren nog steeds klein. En een salmonellavergiftiging is alleen vervelend voor jou zelf, maar kan geen kwaad voor de baby.

 6. Dorien says:

  Ooooh dit zijn zulke lekkere dingen allemaal, gelukkig ben ik voorlopig nog niet van plan zwanger te worden ;)
  Maar voor het geval dat, dan heb ik al wel vast een recept voor alcohol- en ei-vrije tiramisu die echt heel lekker gevonden wordt door mijn (schoon)familie en studentenvriendinnen :)
  Hij stond op leuke recepten en OMG dit is echt nu al mijn guilty pleasure toetje :)
  https://www.leukerecepten.nl/recepten/speculaas-tiramisu-zonder-ei/

 7. Britt says:

  Ooh sushi en tiramisu, dat wordt weer inslaan en eten dan, ik kan me voorstellen dat je sommige dingen heel er gmist, maar het eindresultaat mag er zeker zijn ;)

 8. Mandy says:

  Ik ben morgen 39 weken zwanger en ik sluit me aan bij dit lijstje, al ontbreekt er voor mij nog twee dingen, filet american! Eerste wat ik haal als ik bevallen ben en een goede carpaccio. Heb het verder ook niet echt super veel moeite gehad hoor, alleen lijkt het wel als je het niet mag je er alleen maar meer zin in hebt . Succes met je laatste loodjes!

 9. Jessica says:

  Ik sluit me aan bij dit lijstje , ik ben ziek (leukemie) en dan is het eetvoorschrift net als die van een zwangere vrouw. Nog maar 2 jaar volhouden haha (af en toe zondig ik wel hoor :p )

 10. Mariska Vermeulen says:

  Nog even volhouden en dan kan je weer volop genieten van dit heerlijke eten! Ik ben als foodie erg bang voor ooit een eventuele zwangerschap, om deze redenen ;-). Gelukkig is er ook heel veel lekkers wat wel in de categorie ‘zwangerschaps-friendly’ past.
  Maar aan de andere kant: misschien geniet je er straks wel vijf meer meer van dan normaal!
  Liefs Mariska

 11. jolanda says:

  Krijg dan geen keizersnede, want dan is de spruit er uit… moet je 2 dagen aan de vla, pap, bouillon ed. omdat je herstellende bent van een buikoperatie… nog weer langer wachten op een waldkornbroodje , uiteraard van de bakker, met goede boter en rosbief…

  Salami en chorizo heb ik gewoon uitgebakken en gesnacked, dan is het niet meer rauw… en volgens mij heb ik ook balkenbrij gehad. Orgaanvlees mocht ik wel, maar niet vaker dan eens per week, is dat weer veranderd de afgelopen 7 jaar?

 12. Brenda says:

  Rauwe vis mocht gewoon hoor van mijn verloskundige, heel gezond, moest wel vers zijn, maar dat moet altijd, zwanger of niet.
  Alleen die verpakte gerookte vis wordt niet echt aangeraden….

 13. Margot says:

  Leuk om te lezen en er zitten heel veel herkenbare dingen tussen! En met mijn 16 weken moet ik nog even. Uit eten gaan is toch minder leuk zo ;-)

 14. Ik weet dat je er nu eigenlijk helemaal niets meer aan hebt, maar zelf balkenbrij maken is helemaal niet moeilijk en kan gewoon van hamlappen! Zo doet mijn moeder het altijd, omdat je bijna nergens meer aan een hele varkenskop kan komen. Dus dan mag je het sowieso! Het enige wat je nodig hebt is een heleboel hamlappen, flink wat rommelkruid en boekwijtmeel. Nomnomnom en pregnancy proof!

 15. Roxanne says:

  Hebben wij zwangere vrouwen niet allemaal zo’n lijstje? Haha! Hoewel ik echt niet elke avond of elke week wijn naar binnen tik, heb ik wel af en toe behoefte aan een wijntje. Of een rosé biertje, of een lekker glaasje likeur…. En cervelaatworst! Mmmm! En zo kan ik echt nog wel wat dingen opnoemen hoor haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close