Foodpreppen voor de baby doe je zo!

Inmiddels is Vic alweer 6 maanden oud wat betekent dat hij ook al 2 maanden bijvoeding krijgt. Bijvoeding in de vorm van groenten en fruit. Het is bijna zover dat we hem voorzichtig wat stukjes gaan geven. Plakjes banaan bijvoorbeeld en een sneetje brood zonder korstjes. Maar tot nu toe is het enkel groente en fruit geweest. Iets dat ik heel vaak tijdens mijn zwangerschap en nu nog steeds te horen krijg is ‘Oh, jij gaat hem zeker geen potjes geven?’. Soms op een heel vriendelijke manier, ook regelmatig met een minachtende ondertoon. Ik weet niet welk hormoon ervoor zorgt dat mama’s minachtend kunnen reageren tegenover andere mama’s, maar ik snap daar niets van. Laat ik dus vooropstellen dat het mij niet uitmaakt of jij je kind borstvoeding, kunstvoeding, potjes of verse hapjes geeft: doe vooral wat voor jou het beste voelt. In dit artikel wil ik je in ieder geval laten zien hoe foodpreppen voor de baby in zijn werk gaat. Of althans, hoe ik het aanpak. Ik hoor van veel kanten dat het zelf maken van hapjes voor de baby zoveel werk is en dat menig persoon er geen tijd voor heeft, maar mijns inziens zijn dit alleen maar excuses. Het is namelijk zo gedaan!

Waarom wij voor vers gaan

Er zijn verschillende redenen om aan te dragen waarom wij liever voor verse (eigengemaakte dus) hapjes gaan. Eén van de redenen is dat er aan potjes vaak ingrediënten toegevoegd zijn die ik onnodig vind. Overigens zijn lang niet al deze ingrediënten slecht hoor. Maar wanneer ik wil dat Vic een mango- en peerhapje krijgt, vind ik het raar dat hier, in het geval van AH Biologisch fruithapje mango-peer, appel, banaan, peerconcentraat, water en zilvervliesrijstmeel aan toegevoegd moet worden. Waarom? Ik ben bang dat als ik Vic op deze manier kennis zou laten maken met fruit, hij alsnog niet aan de smaak van mango of peer went. En dat is toch juist de bedoeling van het hele hapjes geven? Voor baby’s vanaf 6 maanden heeft Olvarit bijvoorbeeld een hapje: pompoen-kip-aardappel. Top, een volledige maaltijd. De ingrediëntenlijst geeft echter nog meer aan dan die drie ingrediënten. Water, dit is nodig voor de bereiding, maar ook wortel, maiszetmeel en koolzaadolie. Hè? Misschien is het onnozel van mij en is er een hele goede reden dat deze ingrediënten worden toegevoegd, maar ik snap het niet zo.

Een andere reden waarom wij voor vers kiezen is de structuur van de hapjes. Hapjes uit een potje zijn vaak zo geblend en gezeefd dat alles een smeuïge pasta wordt. Is natuurlijk hartstikke fijn voor de baby, maar mij lijkt het lastiger om over te gaan op normale voeding wanneer de baby hier eenmaal aan is gewend. Vandaar bij ons dus wel geprakte en geblende (verse) hapjes, maar we zorgen er wel voor dat er nog enige structuur te herkennen is.

Uiteraard zal ik het gemak van potjes en kant-en-klare babyhapjes niet ontkennen, maar hierover zometeen meer.

Foodpreppen

Foodpreppen voor de baby is makkelijker dan foodpreppen voor jezelf. Zo’n hummeltje mag immers nog lang niet alles eten, zeker niet als hij/zij nog geen half jaar is. Wanneer ik ga foodpreppen voor Vic ben ik ook altijd maar even bezig, maximaal 15 tot 20 minuten en dat is dan goed voor dagen eten.

Toen wij begonnen met het bijvoeden van Vic hielden we ons aan het ‘4 dagen principe’: vier dagen lang kreeg hij dezelfde groente en hetzelfde fruit om hem aan de smaak te laten wennen maar ook om uit te sluiten of hij toevallig ergens allergisch voor was.

Maar goed, foodpreppen dus. Het liefst zou ik Vic alles zo vers mogelijk willen geven. Iedere dag een vers gepureerd stuk fruit en iedere dag verse groenten maar helaas heb ik daar een te druk schema voor. Daarom bereid ik alles van te voren en bewaar ik dit in de vriezer zodat ik Vic binnen 5 minuten van eten kan voorzien.

Foodpreppen voor de baby

Foodpreppen doe ik meestal op zondag, dan kook ik wat groenten en pureer ik fruit en dit vries ik vervolgens in. Heb ik voor de hele week genoeg! Ik kies er dus altijd voor om groenten te koken. Ja, ik weet dat er hele handige stoomapparaten zijn en ja ik weet ook dat door de groenten te stomen er meer voedingswaarden bewaard blijven, MAAR: voor onszelf stoom ik ook nóóit groente. Ik wil Vic zoveel mogelijk voorbereiden op het eten dat wij ook eten, vandaar dus deze keuze.

Foodpreppen voor de baby

Ik kook de groenten altijd in stukjes (en het fruit snijd ik in stukken) zodat het wat makkelijker te blenden is. Dat blenden doe ik altijd in de foodprocessor, dan is het snel klaar én klontvrij. Hier en daar een stukje vind ik niet erg en sommige fruitsoorten lenen zich beter om te prakken. Hier zie je bijv. banaan: NIET handig om te preppen. Gepureerde banaan kun je NIET bewaren (door schade en schande word je wijs) dus doe me vooral niet na in deze, prak gewoon een halve banaan op het moment dat je het wilt geven.

Foodpreppen voor de baby

De gepureerde hapjes verdeel ik over ijsblokbakjes. De linkertwee zijn van Zeeman en zijn echt héél handig. Het zijn ijsblokvormpjes met siliconen bodem waardoor je de bevroren blokjes er een stuk makkelijker uit kunt wippen. IJsblokvormpjes zijn handig omdat je hiermee heel makkelijk porties kunt bepalen. Zo begon ik toen Vic 4 maanden was met één ijsblokje om hem te laten wennen, inmiddels krijgt hij er drie tot vier.

Foodpreppen voor de baby

De ijsblokbakjes gaan een nachtje de vriezer in zodat de groenten en het fruit kunnen bevriezen…

Foodpreppen voor de baby

En de volgende dag verdeel ik de ijsblokjes over ziplockbags. Op het zakje schrijf ik wat ik erin doe en tot wanneer het houdbaar is. Groente- en fruithapjes zijn drie maanden houdbaar.

Foodpreppen voor de baby

En zodra ik alle groenten en fruit dan verdeeld heb…

Foodpreppen voor de baby

… zet ik de zakjes weer terug in de vriezer. Dit neemt a. minder ruimte in beslag dan gevulde ijsblokblakjes en b. je kunt snel zien wat je nog hebt liggen en tot wanneer alles houdbaar is.

De avond van te voren doe ik blokjes groenten en blokjes fruit in tupperwarebakjes en deze zet ik in de koelkast. Op deze manier kan het weer langzaam ontdooien. Groenten warm ik voor het geven even kort op in de magnetron (ik ben niet zo’n zeur wat betreft straling, loedermoeder), fruit geef ik zo uit de koelkast.

En dat is de manier waarop ik eten klaarmaak voor Vic! Later gaat hij gewoon met de pot eten en is dat wellicht weer een nieuw artikel waard, maar nu hij steeds maar één soort groente en één soort fruit eet vind ik dit de makkelijkste manier.

Favoriete hapjes

Wellicht vind je het leuk om te weten wat nou de favorieten zijn van Vic. Daar kan ik vrij kort over zijn: alles. In deze video kon je zien dat wortel er wat lastig in ging en dat bloemkool ook niet je-van-het-was, maar inmiddels vindt hij alles lekker. Ook qua fruit eet en lust hij alles, het is echt een klein veelvraatje.

De hapjes die we tot nu toe hebben gegeven:

Groente:

 • wortel
 • bloemkool
 • zoete aardappel
 • broccoli
 • doperwtjes
 • pompoen
 • sperziebonen
 • courgette
 • aubergine (geroosterd, zonder olie)

Fruit:

 • aardbeien
 • nectarine
 • framboos
 • kiwi
 • peer
 • appel (moes van gemaakt)
 • banaan
 • perzik
 • mango
 • avocado

Er zijn bepaalde ‘regels’ voor het geven van hapjes aan baby’s. Zo mag je kiwi en mango eigenlijk nog niet geven maar ik moet zeggen dat ik alles op gevoel doe. Als ik merk dat Vic iets heel lekker vindt en er vooral geen last van krijgt (niet spugen, geen krampjes, geen verstopping etc.) dan geef ik het gewoon.

Toch potjes?

Ik kan me helemaal voorstellen dat er momenten zijn waarop een potje toch makkelijker is. Als je op vakantie gaat bijvoorbeeld, is een potje voor onderweg (of zelfs op de plek van bestemming) veel makkelijker dan verse babyhapjes. Of als je een dagje erop uit gaat is een potje makkelijker om mee te nemen, zo’n bakje met vers fruit zou maar gaan lekken in je tas – yuk. Hoe dan ook, welke reden je ook hebt om toch voor potjes te kiezen: er zijn zeker een aantal merken/potjes die ik wél goed genoeg vind, waar geen onnodige ingrediënten aan zijn toegevoegd.

Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Alle hapjes van Ella’s Kitchen. Zij maken 100% biologische baby- en peuterhapjes, zonder toegevoegde ingrediënten en zonder suiker en zout. Ella’s Kitchen heeft knijpzakjes voor kindjes vanaf 4 maanden, snackjes – ‘smikkelvingers’ voor kindjes vanaf 12 maanden maar ook warme maaltijden als pasta met een he-le-boel groenten voor kinderen vanaf 8 maanden;
 • Knijpfruit van Zonnatura, met enkel natuurlijke suikers uit fruit;
 • De producten van Goodies Organix, zij hebben diverse fruithapjes zonder toevoegingen, maar ook snacks als rijstewafeltjes, koekjes en kaasknabbeltjes. De koekjes worden gemaakt met volkorenmeel en gezoet met druivensap.

Kookboeken kids

Boeken

Tot slot zijn er de laatste jaren heel veel kookboeken verschenen die zich richten op het eten met/kindjes leren eten. Dit zijn mijn aanraders:

Zo, dat was een flínke lap tekst maar hopelijk vond je het interessant om te lezen en/of heb je er iets aan gehad! Zoals je merkt doe ik niet alles volgens de officiële regeltjes maar tot nu toe bevalt dit allemaal prima. Over een paar maanden zal er ongetwijfeld een deel 2 komen waarin ik jullie meenemen in het foodprep-proces voor dreumesen, maar eerst geniet ik nog even van de fase waarin Vic nu zit.

Join the Conversation

 1. Marion says:

  Heel leuk en intressant om te lezen.
  Ook voor degene die net zoals ik geen kinderen hebben.

 2. Sandra says:

  Hier sluit ik mij bij aan!

  Ik koop soms Ellas knijpzakjes met fruit voor mijzelf voor onderweg (zoals je zelf ook al zegt, fruit in bakjes is niet altijd handig om mee te nemen en dit past makkelijk in mijn mini handtas). En in tegenstelling tot ‘volwassen’ knijpzakjes zit hier tenminste geen (extra) rotzooi in ;)

  1. Sandra says:

   Die 1e zin slaat dus op de vorige reageerder :’-))

 3. Marije says:

  Dat bevroren eten in zakjes doen is een hele goede tip, want toen ik het in een ijsblokjesgeval deed droogde het binnen no time uit. Gelukkig had en heb ik meestal wel tijd om dagelijks een hapje voor mijn kleine te maken, dus ik vries bijna nooit meer wat in. Vers gepureerd fruit voor onderweg doe ik trouwens in een Squiz zakje. Dat zijn herbruikbare knijpzakjes, su-per handig! Overigens geef ik mijn zoon ook wel knijpzakjes uit de winkel hoor. Die van Ella’s Kitchen zijn inderdaad ook heel fijn en ik haal veel knijpzakjes uit Duitsland, biologisch en ook zonder extra suikers. Fijn dat je er zo uitgebreid over hebt geschreven! Dat zal veel jonge vaders en moeders helpen!

 4. Rebecca says:

  Op vakantie werkt dit ook prima :-). Voor de heenreis had ik ingevroren blokjes mee. ’s Middags op de camping pruttelt er vaak een klein pannetje groente wat daarna even grondig geprakt wordt. Fruithap is ook zo klaar. Ik had me voorgenomen om alles vers te doen, dat lukt tot nu toe echt prima. Ze hebben heerlijk fruit in Frankrijk, dus Anouk zit er echt van te smullen. Ze is vooral dol op perzik. Van de groente is rode biet favoriet.

  Heel leuk artikel om te lezen. Onze dochter Anouk (21-2-17) is net een paar weekjes ouder dan Vic, dus ik vind alles heel herkenbaar!

 5. Margot says:

  Wat een fijne post! Ik moet nog even geduld hebben tot ik met hapjes aan de slag kan, maar ik kijk er nu al naar uit. Helaas verkoopt de Zeeman bij ons die ijsblokvorm alleen niet.

 6. hafida says:

  Ik heb ooit van keurendienst van waarde een aflevering gezien dat oltravit claimde geen onnodige e nummers te gebruiken in de potjes mochten de programmamakers niet naar binnen, dus ze hebben geheimen voor ons. Doe jezelf en je baby plezier kook gewoon zelf

 7. Miekje says:

  Ik (een 65 jarige vrouw) lees je berichtjes en recepten erg graag :-) Wat een handige ideeen heb je!
  Superlief mannetje die Vic , erg leuk het filmpje te zien..
  Ook de andere youtube filmpjes zie ik graag
  groetjes, Miekje

 8. Danielle says:

  Die ijsblokjes bakjes zijn toch niet bpa vrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close