Ja jongens, deze krokante varkenshaas in Szechuan saus is niet geschikt voor mensen die niet tegen pittig eten kunnen. De pittige woksaus brandt lekker op je tong en lippen, zonder direct verlammend heet te zijn. Je proeft dus alsnog de diepgang in de saus en de andere ingrediënten, maar een beetje blussen is wellicht wel nodig.
De Sichuanese keuken
Szechuan, Sichuan, het is een andere bereidingswijze voor hetzelfde onderwerp. Szechuan is een regio in China en de keuken daar kenmerkt zich met name door sterke, aanwezige smaken. Er wordt rijkelijk gebruik gemaakt van knoflook en de bekende Szechuan pepers.
Szechuan pepers hebben een hele typische smaak, heel anders dan rode pepers of jalapeños bijvoorbeeld. Strikt genomen is Szechuan geen echte peper maar een vruchtsoort.
Héél pittig is de Szechuan peper bovendien ook niet. Het smaakt een beetje… citrus-achtig haast en het zorgt voor een tintelend effect op je lippen.
Bekende gerechten uit de regio Szechuan zijn Dan Dan noodles en Kung Pao Chicken, misschien heb je er wel eens van gehoord.
Szechuan saus maken
Met zijn oorsprong in de Sichuan provincie in China, staat Szechuan saus bekend om zijn intense pittigheid en complexe smaken. Gemaakt van een combinatie van verschillende pepers, kruiden en specerijen, is de saus echt een smaakbommetje met pit.
Of je het nu toevoegt aan roerbakgerechten, noedels, dumplings of gewoon als dip, Szechuan saus tilt elke maaltijd naar een hoger niveau.
Ik speel een beetje vals met het maken van de woksaus voor dit recept. Onlangs gebruikte ik voor een maaltijd namelijk de Sichuan Hot & Spicy saus van Lee Kum Kee en dat potje stond nog in de koelkast. Deze gebruikte ik dan ook als basis voor de pittige woksaus en ik voegde daar nog sojasaus, mirin en een scheutje water aan toe.
De Sichuan saus van Lee Kum Kee is voor zover ik weet niet in de supermarkt te koop, dus je zult ervoor naar de toko moeten.
Helemaal zelf maken kan ook; dan ga je als volgt te werk.
Ingrediënten:
- 2 el Szechuan-peperkorrels
- 2 el gedroogde chilipepers
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 el verse gember, fijngehakt
- 1 tl gemalen steranijs
- 1 tl korianderzaad
- 2 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 1 tl kristalsuiker
- zout naar smaak
Zo ga je te werk:
1. Rooster de Szechuan-peperkorrels en gedroogde chilipepers in een droge koekenpan tot ze geurig zijn. Maal ze daarna fijn in een vijzel of hakmolentje.
2. Verhit een beetje olie in een pan en voeg de knoflook, gember, gemalen steranijs en korianderzaad toe. Bak ze kort tot ze geurig zijn.
3. Voeg de gemalen Szechuan-peper en gedroogde chilipepers toe aan de pan en roer goed door.
4. Voeg de sojasaus, rijstazijn, sesamolie en suiker toe. Roer alles goed door en laat de saus sudderen op laag vuur tot de smaken goed zijn vermengd.
5. Breng op smaak met zout en voeg indien nodig meer suiker of azijn toe.
Varkenshaas krokant frituren
In dit gerecht gebruik ik krokant gefrituurde varkenshaas. Laat ik vooropstellen dat je ook prima vis, kip of rundvlees kunt gebruiken als je om, welke reden dan ook, geen varkensvlees eet.
Waarom al die moeite doen om het vlees eerst te frituren vraag je je wellicht af. Nou, door krokant vlees toe te voegen aan de pittige Sezchuan saus creëer je een heel andere smaakbeleving. De verschillende texturen in het gerecht zorgen echt voor een feestje in je mond en dat lichte knappertje van het vlees, voegt echt veel toe.
Gelukkig is varkenshaas frituren super simpel. Dit doe je gewoon in een pannetje met een klein laagje olie. Je hebt er echt geen frituurpan voor nodig!
Schenk een laagje van ongeveer 1 cm neutrale olie in een koekenpan en verwarm dit tot het een beetje begint te bruisen. Zodra het vlees in aanraking komt met de olie, moet het beginnen te sizzelen. Hieraan kun je testen of de olie heet genoeg is.
‘Marineer’ de varkenshaas in sojasaus en wentel de plakjes vlees vervolgens door de maizena, vlak voordat je het in de hete olie dompelt. De maizena zorgt voor een heerlijk subtiel krokant laagje om het vlees.
Voeg de gefrituurde varkenshaas pas op het allerlaatste moment aan het wokgerecht toe, dan blijft het vlees lekker krokant.
Liever een minder pittig wokgerecht?
Gaat zo’n pittig wokgerecht je echt een beetje te ver en heb je meer zin in iets anders? Deze wokgerechten vind je misschien ook lekker!
- Wokschotel met krokante knoflook-paneer
- Kip in zwarte bonensaus
- Zwarte peperkip
- Zoetzure wokschotel met kip
Dit Pittig rundvlees met komijn is overigens ook een aanrader. Weer een hele andere smaaksensatie, maar echt een topper.
Voor meer Aziatische receptinspiratie bekijk je al onze Aziatische recepten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Krokante varkenshaas in Szechuan saus
Benodigdheden
- pan met laagje olie om te frituren
- vel keukenrol
Ingrediënten
- 250 g varkenshaas – in dunne plakjes
- 2 el sojasaus
- 2 el maizena
- 1 rode paprika – in reepjes
- 1 ui – in grove stukken
- 4 el Sichuan chili stir fry saus (van Lee Kum Kee)
- 1 el sojasaus
- 1 el mirin
- 50 ml water
Instructies
- Verhit een laagje neutrale (zonnebloem)olie van ong. 1cm in een koekenpan tot het begint te bruisen.
- Meng de plakjes varkenshaas met de sojasaus en wentel ze vervolgens door de maizena.
- Leg het vlees in de hete olie en frituur aan beide kanten bruin en krokant. Dit duurt hooguit 4 minuten, afhankelijk van de dikte van de plakjes vlees. Laat uitlekken op een vel keukenrol.
- Verhit in een wokpan een beetje olie en bak hierin de ui en paprika 5 minuten.
- Roer de ingrediënten voor de Szechuan saus door elkaar en voeg toe aan de groenten in de wok.
- Verwarm het geheel goed en voeg op het laatste moment de krokante varkenshaas toe.
- Schep even goed om en serveer met gekookte rijst.