Voordat ik naar San Francisco ging had ik nog nooit van Kouign Amann gehoord. Dus ik had ook geen idee hoe je het uitspreekt. Maar bij deze: Kouign Amann spreek je uit als Queen Aman. Het is een Bretons cakeje van gelaagd deeg. Zelf vind ik het iets meer op een bladerdeegbroodje lijken. Ik kocht een exemplaar bij Joy the Baker in San Francisco en was blij verrast! Het recept moest dus op mijn to-make lijstje komen te staan en eenmaal thuis ging ik er vrij snel mee aan de slag. Jullie kennen mij: ik hou er niet van om recepten moeilijk te maken als ze ook makkelijk kunnen, dus ik ging voor een foolproof variant met bladerdeeg. Naast bladerdeeg heb je maar twee andere ingrediënten nodig dus dit is een recept dat jij sowieso ook kunt maken!
Kouign Amann kopen
Waarom croissants wel populair zijn in Nederland maar Kouign Amann niet is me eigenlijk een raadsel. Zulke eenvoudige gebakjes/cakejes/broodjes met toegankelijke smaken… dat zou toch bij iedereen aan moeten slaan zou je denken! Wellicht is dit omdat de broodjes strikt genomen niet met bladerdeeg worden gemaakt waardoor het hele proces te intensief is ofzo? Of misschien is het te vet?
Ik moet de eerste winkel waar je Kouign Amann kunt kopen in ieder geval nog tegenkomen. Tot die tijd zou je het kunnen proberen bij webshops. En anders toch maar dat ticket naar San Francisco boeken! Of naar Frankrijk natuurlijk.
Kouign Amann maken
Het maken van deze zoete broodjes is echt niet heel ingewikkeld, zeker niet omdat je er dus maar drie ingrediënten voor nodig hebt: bladerdeeg, boter en suiker. Als je googelt op deze Franse broodjes zul je ook zien dat ze iedere keer weer een ander uiterlijk hebben. Ik maakte er zelf een soort bloemetjes van en gelukkig is dat ook héél makkelijk.
Het is ’t makkelijkst om een muffinvorm te gebruiken. In ieder vormpje drapeer je één vel bladerdeeg. Een ander vel snijd je in dunne reepjes van ongeveer 1 centimeter breed. Rol deze reepjes op en leg in ieder muffinvormpje zo’n rolletje deeg. Vouw vervolgens het overhangende deeg een beetje naar binnen et voilá! Ziet er hartstikke feestelijk en ingewikkeld uit, maar is dus ontzettend eenvoudig.
Wil je weten wat je nog meer kunt maken met bladerdeeg? Hierbij een paar suggesties:
- Bladerdeegtaartjes met peer, pecan en karamel
- BBQ Pulled Pork bladerdeeghapjes
- Bladerdeegtaartjes met ricotta en serranoham
- Bladerdeegcadeautjes met pittige tonijn
- Deense Tebirkes
Tot slot, mocht je deze Franse broodjes maken: laat dan een reactie achter en geef het recept een beoordeling door middel van sterren! Ik vind het altijd erg leuk om iets te horen van jullie, dan heb ik toch iets minder het gevoel dat ik alleen aan het ‘zenden’ ben, en doe mijn best om op alles en iedereen te reageren. Je mag me natuurlijk ook altijd een berichtje sturen via Instagram.
Kouign Amann
Benodigdheden
- muffinbakvorm
Ingrediënten
- 10 plakjes bladerdeeg (diepvries) - ontdooid
- 50 g roomboter - gesmolten
- 100 g fijne kristalsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht en vet de muffinbakvorm goed(!) in.
- Smeer alle plakjes bladerdeeg in met gesmolten boter en bestrooi ze met de fijne kristalsuiker.
- Drapeer 8 plakjes bladerdeeg in de muffinbakvorm en snijd de andere 2 plakjes in repen van 1 cm breed. Rol deze reepjes op en leg ze in het midden van iedere gevulde muffinvorm.
- Drapeer het overhangende bladerdeeg over het midden van de vormpjes.
- Bak de Kouign Amann in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen voordat je ze eet.
Voedingswaarden indicatie (per persoon/portie)
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.