Kip in gegrilde paprikasaus

Kom maar door met gezonde recepten deze maand hoor, als je het mij vraagt. Deze kip in gegrilde paprikasaus valt zéker onder de gezonde maaltjes.

Een súper simpel recept, want ik geloof dat we ook allemaal wel klaar zijn met uitgebreid koken zo na de feestdagen, die je ook nog eens heel goed van tevoren kunt klaarmaken.

Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig om de saus te maken en vervolgens kun je kijken naar wat je nog in huis hebt om erbij te serveren. Pasta, vers brood, rijst, couscous, alles kan. Fijne boost voor een doordeweekse dag.

kip in gegrilde paprikasaus

Kip in paprikasaus

Deze kip in paprikasaus heb je in een handomdraai gemaakt. Goed, je moet er een beetje geduld voor hebben omdat je de groenten wel moet grillen in de oven, maar daarna doet vooral de blender het werk en is het alleen nog een kwestie van de kip garen.

Zoals altijd heb ik voor kipdijfilet gekozen. Dit is weliswaar wat vetter, maar juist daardoor is het vlees ook een stuk malser en smaakvoller als je het mij vraagt. Mocht je er niet van houden, dan kun je ook prima kipfilet gebruiken voor dit recept of zelfs kippenbouten.

Liever helemaal geen kip? Ik denk dat de paprikasaus ook erg lekker is bij een biefstukje.

Voor de kip in paprikasaus maak ik eerst de saus klaar, daarvoor vind je hieronder de instructies. De kipdijfilet braad ik vervolgens rondom bruin in een koekenpan zodat de kip een lekker kleurtje krijgt.

Gaar hoeft het vlees nog niet te zijn, ik laat de kip namelijk stoven in de paprikasaus. Zo krijgt het gerecht een extra lekkere smaak en komt het zowel de saus als het vlees ten goede.

kip in gegrilde paprikasaus

Gegrilde paprikasaus maken

Gegrilde paprikasaus maken is onwijs eenvoudig: je grilt de paprika’s samen met ui en knoflook in de oven en mikt dit naderhand zo met wat Tomato Frito en gedroogde kruiden in de blender. Een kind kan de was doen.

Ik heb zelf voor uitsluitend rode paprika’s gekozen omdat deze zo’n heerlijke kleur geven aan de saus. Je kunt hiermee prima variëren hoor. Mocht je toevallig nog ergens een verdwaalde groene of gele paprika hebben liggen, voeg die dan vooral lekker toe!

Door de uien en knoflook met de paprika’s mee te grillen, krijgt de gegrilde paprikasaus een extra lekkere smaak. Dit zou je ook kunnen doen bij de Tagliatelle met geroosterde paprikasaus trouwens, een echt hitnummer-recept van OMF is dat.

Mocht je nou helemaal lui zijn, dan kun je voor dit recept ook gegrilde paprika’s uit een pot gebruiken. Wel is het dan noodzakelijk dat je alsnog de ui en de knoflook goed aanbakt in een pan, zodat deze niet rauw de saus in gaan.

kip in gegrilde paprikasaus

Gegrilde paprika uit de oven

Gegrilde paprika uit de oven is zo heerlijk veelzijdig. Ik gebruik het als topping op mijn Broodje Steak Tartaar met gegrilde paprika, serveer ze als bijgerecht in de vorm van Gegrilde paprika’s met burrata en dukkah, als saus in de Gegrilde paprikarisotto met groene groenten of ik pureer de hele handel tot een lekkere Gegrilde paprika-roomsoep.

Echt, je kunt er alle kanten mee op.

Waar je even op moet letten bij het grillen van paprika in de oven, is dat je de groente goed besprenkelt met olijfolie voordat het de oven in gaat. Doe je dit niet, dan krijg je van die droge, zwartgeblakerde velletjes op de paprika. Die kun je er makkelijk af trekken naderhand hoor, maar dat kost je wel weer een beetje tijd.

Sowieso ontdoe ik negen van de tien keer de gegrilde paprika’s niet van hun velletje, simpelweg omdat ik er te lui voor ben en als je de groenten toch pureert tot saus, merk je er niet zoveel van.

Wil je het velletje wel verwijderen, leg d de gegrilde paprika’s zodra ze uit de oven komen dan in een schaal. Dek de schaal af met een zak of plasticfolie en laat de paprika’s tien minuten staan. Op deze manier laat het velletje los van de groente en kun je het er makkelijker afhalen.

kip in gegrilde paprikasaus

Wat eten bij deze kip in gegrilde paprikasaus?

Ik zei het net al even, maar in principe kun je vrijwel alles eten bij deze kip in gegrilde paprikasaus. Zelf serveerde ik het met stokbrood, omdat de paprikasaus echt heerlijk is om op te lepelen met brood. Maar eenvoudig gekookte rijst of pasta gaan er ook hartstikke goed bij.

Sterker nog, als je de kip in kleinere stukken snijdt (wel even letten op de gaartijd dan!) kun je de gekookte pasta bij de paprikasaus en kip in de pan scheppen. Dan zet je gewoon de hele pan op tafel.

Wil je iets uitgebreider koken, maak dan Pilav bij dit gerecht – mega lekker.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

paprikasaus maken
No ratings yet

Kip in gegrilde paprikasaus

Deze kip in gegrilde paprikasaus is lekker om te eten op een warme dag, maar kan juist ook weer heel goed als comfortfood op een regenachtige dag. Eet het met stokbrood, rijst of pasta. Waar je dan ook maar zin in hebt.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • blender of foodprocessor

Ingrediënten

  • 3 rode paprika's – in grove stukken
  • 1 ui – in grove stukken
  • 3 teentjes knoflook – geplet en gepeld
  • olijfolie
  • 400 ml Tomato Frito
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl oregano
  • 4 kippendijen
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Verspreid de stukken paprika, ui en de teentjes knoflook over een bakplaat en grill de groenten in 30 minuten zacht.
  • Doe de gegrilde groenten in een blender, samen met de Tomato Frito, paprikapoeder en oregano. Maal het geheel tot een gladde saus.
  • Smelt een klontje boter in een ruime pan en bak hierin de kippendijen bruin.
  • Schenk de paprikasaus bij de kip in de pan en breng deze aan de kook. Draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat zachtjes sudderen tot de kip gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Breng de kip in gegrilde paprikasaus op smaak met peper en zout. Voeg eventueel een beetje crème fraîche toe voor een romige saus.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: gegrilde paprika, kip, kiprecept, nieuwsbrief recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close