Kabeljauw uit de oven met paprikasaus & parelcouscous

Zin in een licht en smaakvol gerecht dat je zonder stress op tafel tovert? Deze kabeljauw uit de oven met paprikasaus en parelcouscous is precies wat je zoekt. Kleurrijk en niet met té intense smaken, dus het was ook een gerecht dat in de smaak viel bij mijn jongens.

Ondanks de vrij neutrale smaken zit dit gerecht alsnog bomvol smaak dankzij de saus van geroosterde paprika, tomaat en knoflook. De zachte kabeljauw en stevige parelcouscous maken het helemaal af. Een combi die er misschien uitziet als veel werk, maar eigenlijk verrassend makkelijk is.

De groenten zitten allemaal verstopt in de paprikasaus, maar voel je uiteraard vrij om extra groenten aan het gerecht toe te voegen als je dit wilt.

Kabeljauw in de oven

Super simpel kabeljauw recept uit de oven

Laten we eerlijk zijn: vis bereiden kan soms wat spannend lijken. Maar met dit kabeljauw recept hoef je je daar echt geen zorgen over te maken. De oven doet het meeste werk voor je en mislukken is vrijwel niet mogelijk.

Ook ik betrap mezelf er nog vrij vaak op dat ik te weinig vis eet in een week en iedere keer neem ik mezelf voor om daar verandering in te brengen. Met dit vis recept moet dat zeker lukken.

Wat je doet? Je begint met het roosteren van rode paprika’s, tomaten, ui en knoflook in de oven. De groenten gaan lekker karamelliseren en geven de saus straks een diepe, zoete smaak. Pureer alles samen met gezeefde tomaten, een snuf paprikapoeder, oregano en een kneepje citroensap tot een gladde saus.

In de tussentijd kook je de parelcouscous. Parelcouscous vind ik veel lekkerder dan gewone couscous en is ideaal voor dit gerecht. Eventueel zou je ook mini pasta kunnen gebruiken of macaroni. Wanneer de parelcouscous gaar is, roer je dit door de paprikasaus. Lekker bedje voor de vis!

Leg de kabeljauwfilets tussen de saus en schuif de schaal de oven in. Het gerecht heeft niet lang nodig in de oven, kabeljauw is immers zo gaar. Tien à vijftien minuutjes later heb je een prachtig ovengerecht op tafel staan dat heerlijk ruikt én fantastisch smaakt.

P.S: de geweldige emaillen ovenschaal op de foto’s is een aanrader! Goed geprijsd, licht in gewicht en kan op iedere vuurbron gebruikt worden.

kabeljauw recept uit de oven

Verse kabeljauw uit de oven in paprikasaus

Voor dit recept gebruik ik het liefst verse kabeljauwfilet. Die blijft mooi stevig tijdens het garen, maar wordt vanbinnen superzacht. Doordat je de vis in de saus legt, droogt hij ook niet uit en neemt hij alle smaken van de paprikasaus lekker op.

Maar mocht je niet zo van de kabeljauw zijn of de vis te duur vinden, dan kun je ook heel goed andere witvis gebruiken. Pangafilet of Tilapia kunnen bijvoorbeeld ook heel goed voor dit gerecht. Pas dan eventueel wel de oventijd een beetje aan. Panga of tilapiafilets zijn natuurlijk een stuk platter dan kabeljauwfilets, waardoor ze iets minder lang de tijd nodig hebben om te garen.

kabeljauw uit de oven

Hoe lang moet kabeljauw in de oven?

Een van de meest gestelde vragen als het gaat om vis uit de oven: hoe lang moet kabeljauw in de oven? Het antwoord is simpel: niet te lang!

Bij een voorverwarmde oven van 180 graden is kabeljauw meestal in 10 tot 15 minuten gaar. Dit hangt natuurlijk wel een beetje af van de dikte van je filets. Dikkere stukken hebben iets meer tijd nodig, maar het is beter om iets korter te bakken en eventueel nog een paar minuten toe te voegen dan andersom.

Je kunt op een paar manieren checken of de kabeljauw goed gaar is. Kijk eerst naar de kleur: als de vis volledig wit en een beetje glanzend is, zit je goed. Vervolgens kun je met een vork voorzichtig in het dikste gedeelte van de vis prikken.

Valt de vis makkelijk uit elkaar in grote vlokken? Dan is hij perfect gegaard. Blijft de vis wat glazig of stevig vanbinnen? Geef hem dan nog een paar minuten. En onthoud: te lang bakken maakt de vis droog, dus hou hem goed in de gaten.

Mocht je bang zijn dat de vis toch dreigt uit te drogen, dek de ovenschaal de laatste minuten dan even af met aluminiumfolie. Zo blijft de warmte goed hangen, gaart de vis gelijkmatig én droogt de bovenkant niet uit.

Maak de kabeljauw uit de oven af met wat verse basilicum en serveer het gerecht met een frisse salade.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

kabeljauw uit de oven in de paprikasaus
No ratings yet

Kabeljauw uit de oven in paprikasaus

Ben je op zoek naar een super simpel maar smaakvol gerecht met vis? Dan zit je met deze kabeljauw uit de oven zeker goed. De kabeljauw zit verstopt in een bedje van paprikasaus en parelcouscous. Een complete maaltijd dus met minimale moeite.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • bakplaat met bakpapier
  • foodprocessor of blender
  • ovenschaal

Ingrediënten

Paprikasaus

  • 2 rode paprika's – in stukken
  • 200 g tomaten – in stukken
  • 1 ui – in stukken
  • 3 teentjes knoflook – gepeld
  • 200 ml gezeefde tomaten
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 handje verse basilicum
  • sap van 1/2 citroen
  • olijfolie
  • peper en zout

En verder

  • 200 g parelcouscous
  • 4 kabeljauwfilets
  • verse basilicum

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃.
  • Leg de paprika's, tomaten, ui en knoflook op de bakplaat en sprenkel hier olijfolie overheen.
  • Rooster de groenten in het midden van de oven in 30 minuten zacht.
  • Doe de geroosterde groenten samen met de rest van de ingrediënten voor de saus in een blender en maal fijn tot een gladde saus. Breng de paprikasaus op smaak met peper en zout.
  • Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Schep de couscous door de paprikasaus en schep het geheel in de ovenschaal.
  • Leg de kabeljauwfilets tussen de couscous en strooi peper en zout over het gerecht.
  • Schuif de ovenschotel 15 minuten in de oven, tot de vis gaar is.
  • Maak het gerecht af met verse basilicum en schijfjes citroen.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Mediterraans
Trefwoord: kabeljauw, kabeljauw uit de oven, parelcouscous, pasta ovenschotel, vis uit de oven, visgerecht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close