Kaas-ui pizza, Detroit Style (Fastfood Friday)

Ik sluit deze week van lekkere recepten af met een héeerlijke kaas-ui pizza. Het stond al een tijdje op mijn lijstje om een Detroit Style pizza te maken, daarover zometeen meer, en in plaats van voor de ‘veilige’ pepperoni- of salami-weg te kiezen, koos ik deze keer voor de mix van véél kaas en véél gekarameliseerde uien.

Het resultaat was geweldig.

Ik liet op Instagram in mijn stories al een kleine sneak peek zien en tientallen keren werd er gevraagd “WAT IS DAT?!”. Nou, hierbij het antwoord.

Een heerlijk zachte, dikke pizzabodem die rijkelijk is belegd. Perféct als lunch voor het weekend of om te serveren bij een kom soep.

Detroit style pizza

Detroit style pizza

Ja, een Detroit Style Pizza dus. Het is iets dat we hier in Nederland totaal niet kennen maar in Amerika is het wel echt een ding.

Een Detroit Style Pizza is een rechthoekige pizza met een dikke bodem, die eigenlijk altijd wordt gebakken in een grote ovenschaal. Het deeg zelf is voor het bakken vrij plakkerig, dus mocht je dit recept gaan maken: schrik daar niet van. Het hoort!

Het deeg hoort aan de randen krokant te zijn en licht chewy te zijn van textuur. Verder is het de bedoeling dat je zoveel kaas gebruikt dat het iets over de randen van de pizza heen loopt en langs de randen karameliseert.

Bij deze pizza is het dus geen probleem als je hem net een tikkeltje verder bakt dan je normaal gesproken zou doen. Langs de randen moet de pizza juist extra crispy zijn.

Oh, en met de hoeveelheid kaas zit het in mijn recept wel goed hoor. 300 gram genoeg denk je?

welke kaas op pizza
kaas-ui pizza

Welke kaas op pizza?

Over die kaas gesproken: welke kaas op pizza is nu het allerlekkerst? Vooropgesteld dat dit een kwestie van smaak is, vind ik het altijd ’t lekkerst om meerdere soorten kaas voor een pizza te gebruiken.

Om te beginnen is mozzarella voor mij onmisbaar. Puur vanwege het feit dat deze kaas perfect smelt en van die heerlijke kaasdraden trekt. I LOVE IT. Ik gebruik voor pizza’s wel altijd mozzarella die al is geraspt. Verse mozzarella is vaak te nat waardoor de pizzabodem sompig wordt. Zonde!

Daarna is het afhankelijk van het soort pizza dat ik wil maken. Voor deze op en top Amerikaanse pizza gebruikte ik geraspte Cheddar, dat zorgt voor een heerlijke goudbruine/oranje kleur.

Een echte Hollandse Jong Belegen kaas smelt ook altijd lekker en zorgt voor een lekkere smaak, mits je een goede kwaliteit kaas gebruikt. En Parmezaan kan weer zorgen voor een diepere smaak.

Het is maar net waar jouw voorkeur naar uit gaat!

kaas-ui pizza

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

detroit style pizza
5 van 1 stem

Kaas-ui pizza (Detroit Style)

Een Detroit Style pizza is een pizza met dikke bodem die in een ovenschaal wordt gebakken. Hartstikke lekker, zeker als je de pizza belegd met lekker veel kaas en ui zoals ik heb gedaan.
Porties8 stukken
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rijstijd 1 uur 45 minuten
Totale tijd 2 uur 35 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer*
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • elektrische (hand)mixer met deeghaken
  • rechthoekige ovenschaal van 25×35 cm

Ingrediënten

Voor het pizzadeeg

  • 300 g bloem
  • 1 zakje instant gist (7g)
  • 1 tl zout
  • 225 ml lauwwarm water

En verder

  • 2 rode uien – in halve ringen
  • 2 witte uien – in halve ringen
  • 200 ml pizzasaus
  • 150 g Cheddar – geraspt
  • 150 g mozzarella – geraspt

Instructies

  • Doe de bloem, gist, zout en het water in de kom van de keukenmachine. Zorg ervoor dat het gist en zout niet direct met elkaar in aanraking komen.
  • Kneed het deeg in 10 minuten tot een plakkerig, egaal deeg. Dek het deeg af en laat het een uur rijzen.
  • Bak ondertussen de uien in een koekenpan gedurende 25-30 minuten tot ze zacht zijn en een mooie karamelkleur hebben.
  • Verdeel na een uur het (plakkerige!) pizzadeeg over de ovenschaal. Maak eventueel je handen nat met wat olie om ervoor te zorgen dat het deeg niet blijft plakken.
  • Dek het deeg weer af en laat nogmaals 45 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven naar 250℃ boven- en onderwarmte.
  • Verdeel de pizzasaus over de bovenkant van het pizzadeeg en strooi hier beide soorten kaas en de gekarameliseerde uien overheen.
  • Bak de pizza in het midden van de oven in 20 minuten gaar.

Notities

*Mocht je de pizza bewaren, warm hem vlak voor het serveren dan weer even op in de oven. Doe dit gedurende 10-15 minuten op 180 graden Celsius, dan smaakt je pizza weer lekker.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: detroit pizza, fastfood friday, gekarameliseerde ui, kaas, kaaspizza

Join the Conversation

  1. Marinke says:

    Deze was echt heerlijk! Fijn dat je erbij gezet had dat het klopt dat het deeg plakkerig is, maar het komt helemaal goed uiteindelijk. Heerlijk hoor, en biedt ook nog genoeg variantie mogelijkheden voor wie wil.
    En de restjes waren de volgende dag (zelfs koud) haast nog lekkerder. Jum!

  2. Jitske says:

    Nou, deze pizza was echt heerlijk!! Lekker krokante bodem!
    Dacht eerst dat het niet goed kwam in de ovenschaal, maar na nog 45 minuten rijzen was hij perfect verdeeld over de ovenschaal. Goed dat je schreef dat het erg plakkerig is
    Wat ik misschien de volgende keer probeer is om de bodem eerst 10minuten te bakken, dan de saus, kaas en ui er op en dan nog een keer 10 minuten op 250°. Dan wordt de ui misschien iets minder donker.

    1. Wat fijn dat het in de smaak viel!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close