How to: Uien karameliseren

Uitjes vind ik bijna overal lekker bij en het liefst doe ik het dan ook overal door heen. Liever niet rauw, maar gebakken is het heerlijk. Nóg lekkerder is om je uien te karameliseren. Niet heel erg lastig om te doen, maar wel tijdrovend en je moet erbij blijven. Vergelijk het een beetje met het maken van risotto, houd je het niet goed in de gaten dan kun je het resultaat op je buik schrijven. Om je niet direct te ontmoedigen leg ik je in een paar simpele stappen uit how to: uien karameliseren. Want neem van mij aan dat dit écht niet te vergelijken is met gewoon gebakken uien.

uien karameliseren

Wat heb je nodig? (2 personen)

 • 4 – 5 uien 
 • olijfolie

Karameliseren is eigenlijk niets meer dan het omzetten van suiker in karamel. De suiker smelt en krijgt een bruine kleur waardoor de smaak compleet verandert. Dit gebeurt eigenlijk ook wanneer je uien karameliseert. Uien bestaan voor een groot deel uit suiker en tijdens het karameliseren zetten deze natuurlijke suikers zich om in karamel waardoor je enorm zachte en smaakvolle zoete uitjes krijgt.

1. Snijd de uien in partjes en verhit ondertussen een eetlepel goede olijfolie in een koekenpan.

2. Voeg de uien bij de olie en draai het vuur halfhoog. En nu komt het tricky gedeelte en dat is tijd. Uien karameliseren kun je niet in tien minuten, dit heeft zeker een minuut of veertig/vijftig nodig. Door de uien langzaam te bakken -dus op niet te hoog vuur- komen de suikers vrij en dit gaat zich dus omzetten in karamel. Het is belangrijk dat je goed bij de pan blijft en dat je de uien zo af en toe om schept. Ze hebben namelijk ontzettend snel de neiging om vast te bakken aan de bodem van de pan en dan is je kans op gekarameliseerde uien al verkeken. Zodra de uien zwart kleuren zijn ze te ver en kun je er net zo goed mee stoppen.

Na een minuut of vijftig heb je als het goed is het resultaat zoals je op de foto’s kunt zien. Boterzachte uien met een zeer zoete smaak, er is niets meer over van de enorm sterke smaak van rauwe uien.

Wellicht dacht je in eerste instantie dat vier tot vijf uien wel enorm veel is, maar dat is niet zo. Tijdens het karameliseren nemen de uien enorm in formaat af waardoor je uiteindelijk met veel minder komt te zitten dan je aanvankelijk zou denken.

Deze uien zijn eigenlijk overal lekker bij. Serveer ze bijvoorbeeld op een broodje hamburger of bij de biefstuk in combinatie met gebakken champignons. Heerlijk!

uien karameliseren

Join the Conversation

 1. Joyce says:

  Ik hou echt van uien, rauw, gebakken, alles dus moet dit zeker ook eens proberen!

 2. Eline says:

  Hmm ziet er heerlijk uit!

 3. Hester says:

  Ik ben ook groot fan van uien, dit lijkt me superlekker! Alleen jammer dat het zoveel tijd kost, maarja.

  1. Sabine Author says:

   Het is het wel waard hoor!

 4. Judith says:

  Zoals ik altijd denk bij jouw artikelen: Dit ga ik proberen!

 5. Janneke says:

  Ziet er lekker uit, ga ik morgen ook eens proberen!

 6. Ik had geen idee dat hier zoveel tijd in zou gaan zitten! Dit lijkt me trouwens zoooooo lekker bij een home made hamburger

 7. Keukenprinses says:

  Dacht dat het karamelliseren van ui met suiker gebeurde. …Zoals het karamelliseren van worteltjes ;)

 8. Kook-analfabeet. says:

  Beste ….?….,
  Naar aanleiding van de “fantastische” herhalingen van Gordon Ramsy, vroeg mijn zoon of we “Hamburgers met gekaramelliseerde uitjes” konden eten , want dat zag er zo smaakvol uit. Nu moet u weten dat ik pas sinds kort weet hoe onze kookplaat en keuken in het algemeen werkt. Dus ik met veel bravoer “Tuurlijk” geroepen. Ik het de bereidingswijze opgezocht…. Pfff … Daar had ik me dus redelijk in vergist. Maar de foto’s trokken me toch over de streep… Ik 5 uien pellen, snijden, olie in de pan en vol goede moed gaan… 60 minuten later na alles netjes volgens de instructies te hebben gedaan, sta ik hier met een pan snot uien die in de verste verte niet lijken op “uw” foto’s. Qua hoeveelheid wat u weergeeft op de foto’s , heb ik voldoende om een klein weeshuis voor een week van hachee te voorzien, waarna de kinderen waarschijnlijk de volgende week nog op het toilet zitten. Goeie tip van mij ? Stop met tips geven.
  Met vriendelijke groet,
  “De andere kook analfabeet”
  Ton.

  1. Sarah says:

   Beste,
   Wat een haatdragende commentaar. Ik heb al enkele malen dit recept gevolgd en kom altijd een goed resultaat uit. Misschien ligt de fout bij u? Hebt u daar al eens aan gedacht?

   Goeie tip van mij? Wees steeds beleefd, ook via het internet.
   Groetjes!

  2. Als ik U een tip mag geven: Als dit recept niet eens lukt: Ga op kookles !! En wat meer vriendelijkheid kost geen geld !! MVG Ria.

  3. Jammer dat jij zo’n reactie achter laat , ik denk dat het toch aan jou ligt Ton .
   Ik heb hietr nu heerlijke uien door gewoon het recept te volgen !
   Ik denk dat jij een ingredient bent vergeten ….. Liefde !
   Koken doe je met liefde , passie , gevoel en geduld .
   Ik hoop dat het je nog lukt om te maken .
   Niet iedereen op internet is een hater .

   Sabine <3 blijf gewoon je tips delen , is super lekker !

   1. Enne , ik denk dat je temperatuur te laag is geweest , uien slinken erg in .
    Dus als je nog een hele pan vol hebt is het misschien een iedee om het vuur aan te doen .
    Geef nooit op !

 9. Patrick says:

  Net geprobeerd, ongeveer een uurtje verder en…. Een prachtig en heerlijk resultaat !!!

  1. Sabine Author says:

   Wat goed om te horen!

 10. Peter says:

  Kan je de uien afkoelen en later weer verwarmen zodat je dit bijvoorbeeld bij bbq en gewoon avondeten kan gebruiken.
  M.v.g. Peter

 11. Aan “kook-analfabeet”: je naam zegt het al zelf: die veronderstelt nodige bescheidenheid. Een paar voorbeelden:
  1) velen willen de uien niet laten aanbakken/verbranden. Door gebruik van teveel olie/boter/vetstof gaan ze eerder koken ipv bakken. Resultaat kan dan worden wat jij “snot” noemt
  2) er zijn tal van soorten uien op de markt, de ene al wat zoeter (of juist minder zoet) dan de andere. Het gaat hier vooral om karameliseren, m.a.w. het omzetten van de suikers. Gebruikte je een zoete versie of eerder een andere?? Is van belang

  Zelf ben ik ook beginnend amateur, maar met bescheidenheid, je eigen kennis en kunde in vraag stellen, en oog en oor hebben voor meerdere meningen kun je al een hééél eind verder komen

  Enfin, bij mij lukte het voortreffelijk…

 12. Anoniem says:

  Hoi, ik had misschien wat teveel olie gebruikt. Maar dat bleek niet zo erg, want ik heb het in een vergiet gegoten en laten uitlekken. Daarna had ik perfect gekarameliseerde uien

 13. Helen says:

  Zojuist gemaakt mrt vegetarische hamburgers van de vegetarische slager: de bofkipburger was echt superlekker, ook nog gebakken champignons bij gedaan.

 14. Karst says:

  Heerlijk! Zonet ook gemaakt.. ik heb ze nog wel even nageblust met bier en daar nog even een paar minuutjes in laten pruttelen.

  1. Sabine Author says:

   Wat een goed idee om het nog even na te blussen met bier; dat lijkt me heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close