Gepofte aardappels uit de Airfryer met bieslookroom

Aardappelliefhebbers opgelet! Als je een keer heerlijke krokante en smaakvolle aardappels wilt proberen, dan zijn gepofte aardappels uit de Airfryer een absolute must-try. Dit gerecht is niet alleen super lekker, maar het is ook verrassend eenvoudig te bereiden.

Ik ben niet iemand die iedere dag haar Airfryer gebruikt. Er zijn mensen die complete maaltijden bereiden in het apparaat, maar zelf gebruik ik ‘m eigenlijk alleen voor het opwarmen van snacks, het bakken van friet en echt als alternatief voor de frituurpan.

Verder gebruik ik liever mijn oven(s), die heb ik namelijk niet voor niets en ik heb daar wat meer controle over. Deze gepofte aardappels uit de Airfryer zijn echter wel top. 

Waarom zijn gepofte aardappels met de airfryer zo lekker?

Gepofte aardappels zijn knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant, met een onweerstaanbare smaak. Traditioneel worden ze vaak in de oven bereid, maar de Airfryer biedt een moderne en efficiënte twist op dit gerecht.

Het geheim van gepofte aardappels uit de Airfryer zit hem in de technologie. De Airfryer gebruikt hete luchtcirculatie om gerechten te bereiden, en dit maakt het mogelijk om die knapperige textuur te bereiken zonder de toevoeging van grote hoeveelheden olie. Hierdoor zijn je aardappels niet alleen lekker, maar ook een gezonder alternatief voor traditioneel gefrituurde aardappelen.

Gepofte aardappels uit de airfryer

Ingrediënten

Het bereiden van gepofte aardappels uit de Airfryer begint met het selecteren van de juiste ingrediënten. Hier is wat je nodig hebt:

– Aardappels: Normaal gesproken kost het je minimaal een uur om aardappels te poffen in de oven, maar nu was het in een halfuur gepiept. Mooi makkelijk! Over dat halfuurtje trouwens: dit is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van het formaat aardappels dat je hebt. Ik had echt grote aardappels (groter dan mijn hand) en die waren na 45 minuten perfect gegaard. Houd daar dus een beetje rekening mee. Het formaat aardappels dat ik gebruikte was trouwens ook prima voor twee volwassenen en twee kinderen. Zo’n grote aardappel is altijd best machtig dus wij hebben ‘m lekker gedeeld. Omdat dit een beetje lastig op te nemen is in het recept, hanteer ik 2 personen als portie voor twee grote aardappels, maar weet dus dat je hier wellicht meer mond(jes) mee kunt voeden.


– Boter: Als de aardappels uit de oven komen snijd je ze open en leg je een klontje boter in iedere aardappel. Vouw het pakketje weer dicht zodat de boter kan smelten.


– Knoflook en bosui: Deze stap maakt de aardappels echt lekker! Schep de knoflook en bosui samen met de bieslook, dille, peper en zout door de crème fraîche en schep het in iedere gepofte aardappel.

Bereidingstips

Om perfect gepofte aardappels te bereiden, volg je deze handige tips:
1. Snijd de aardappels gelijkmatig: Zorg ervoor dat alle aardappels ongeveer dezelfde grootte hebben, zodat ze gelijkmatig garen.
2. Voorverwarmen: Verwarm je Airfryer voor op 200°C om een knapperige buitenkant te garanderen.
3. Halverwege omdraaien: Halverwege het kookproces kun je de aardappels omdraaien voor een gelijkmatige garing aan beide zijden.
4. Controleer de gaartijd: De baktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de aardappels en de specificaties van je Airfryer. Houd ze goed in de gaten om te voorkomen dat ze te lang in de Airfryer blijven.

Serveertips

– Dipsauzen: Serveer met een assortiment van dipsauzen zoals zure room, cheddar kaassaus, of knoflookmayonaise.
– Als bijgerecht: Gepofte aardappels zijn een geweldige aanvulling op bijna elke maaltijd, van gegrilde kip tot vegetarische gerechten.

Het basisrecept voor deze gepofte aardappels uit de Airfryer zou je overigens ook heel goed kunnen gebruiken om Kumpir mee te maken. In plaats van de bieslookroom gebruik je dan dus toppings voor Kumpir. Lekkeeeerrr!

OMF Airfryer recepten

Op OMF hebben we een pagina gemaakt met allerlei airfryer recepten. Met stipt op 1 vind ik de tosti uit de airfryer. Zo’n krokante tosti heb ik nog nooit geproefd! Of deze supersnelle pizzabroodjes uit de Airfryer, daar maak je ook iedereen blij mee!

En ik tip nog heel graag deze krokante kip uit de airfryer. Als er een gerecht is dat een krokant laagje goed kan gebruiken, dan is dat kip. Deze moet je ook echt een keer uitproberen, zo lekker!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Gepofte aardappels uit de airfryer
4.13 van 8 stemmen

Gepofte aardappels uit de Airfryer

Aardappels poffen is niet ingewikkeld, maar door dit in de Airfryer te doen bespaar je een hoop tijd. Binnen 30 minuten kunnen ze namelijk klaar zijn. Extra lekker met bieslookroom.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • Airfryer
  • aluminiumfolie

Ingrediënten

  • 2 grote aardappels – schoongeboend
  • 2 klontjes boter
  • 125 g crème fraîche
  • 1 teentje knoflook – geraspt
  • 1 bosuitje – in dunne ringen
  • 1 tl verse bieslook
  • 1 tl verse dille
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de Airfryer voor op 200℃.
  • Pak de aardappels in met aluminiumfolie en leg ze in het mandje van de Airfryer. Pof de aardappels in 30 – 45 minuten zacht.
  • Snijd de aardappels open en leg een klontje boter in iedere aardappel. Vouw het pakketje weer even dicht zodat de boter kan smelten.
  • Roer de crème fraîche, knoflook, bosui, bieslook, dille, peper en zout door elkaar en schep een flinke lepel van de room in iedere gepofte aardappel. Serveer direct.
Gang: bijgerecht
Keuken: Hollands
Trefwoord: airfryer, bieslookroom, bijgerecht, gepofte aardappel, vegetarisch

Join the Conversation

  1. Je hoeft dus geen gaatjes in de aardappel te prikken?

    1. Sabine Author says:

      Nee, dat hoeft inderdaad niet.

  2. Kun je aangeven hoe zwaar de aardappels waren die je gebruikt hebt? Dat is in recepten een stuk praktischer om te hanteren dan termen als “groot” (ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe groot jouw hand is ;)). En op die manier is de timing ook een stuk makkelijke aan te passen als je grotere of kleinere aardappels in huis hebt. Alvast dank! :)

    1. Sabine Author says:

      Ik heb de aardappels niet gewogen maar ze waren zo’n 10cm groot en 5-7cm dik. Maar ik raad je aan om uit te gaan van de kortste kooktijd en vanaf daar te kijken of de aardappels gaar zijn. Zo niet: nog wat langer erin.

  3. hai ik ook begonnen aan ou.nl psych en rechten en natuurwetenschappen en mileukunde 3 vakken de starterspakketten..nooit keuze kunnen maken. en gestopt. t was in 2009. gaat totaal niet over eten dit hihi

  4. Franca says:

    Hoi hoi. In de voorlooptekst geef je onder punt 2 aan de airfryer voor te verwarmen op 180 graden, maar in het recept zelf staat 200 graden. Welke van de twee moet ik doen? Alvast bedankt.

  5. Marian says:

    Ja idd is het nou 180 of 200 gr voorverwarmen? En daarna zacht poffen in 30 45 min is dat ook op 180 of 200?? Mijns inziens gaat het vaak best sneller in de aurfryer..i.p.v bijv de oven.

    1. Sorry! 200 graden gebruik ik in het recept en die tijd heb je wel nodig om te poffen. In de oven duurt het nog langer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close