Foodie valt af: Weight Watchers #3

Na de domper van vorige week viel het me alles mee hoe snel ik de draad weer oppakte deze week. Velen van jullie kwamen met logische verklaringen: menstruatie, het warme weer, zout eten. Het zou er inderdaad allemaal mee te maken kunnen hebben en een combinatie van menstruatie én warm weer is helemaal giftig voor een gewicht. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik het belangrijker vind hoe alles eruit ziet en hoe ik me voel dan wat de weegschaal laat zien hoor, en gelukkig voel ik me goed waardoor ik vol goede moed verder kon! In deze derde editie van Foodie valt af bespreek ik uiteraard de resultaten van week drie maar ook geef ik je een aantal gezonde tips voor tussendoortjes!

Waarom tussendoortjes?
Waarom zou je tussendoortjes eten wanneer je aan het afvallen bent. Ik kan me voorstellen dat veel mensen het alleen houden bij de drie basismaaltijden op een dag en dit voldoende achten. Het hongergevoel dat er bij gepaard gaat ‘hoort nu eenmaal’. Helemaal niet waar! Het schijnt voor je lichaam/stofwisseling juist goed te zijn wanneer je je eten verspreid over de dag. Bij mij houdt dit in dat ik vijf à zes keer per dag iets eet. Op deze manier heb ik eigenlijk nooit honger en grijp ik dus ook minder snel naar slechte snacks en eet ik bovendien ook niet teveel. Mijn eetschema ziet er ongeveer zo uit:

07.30 uur – Ontbijt
10.30 uur – Tussendoortje 1
13.00 uur – Lunch
15.00 uur – Tussendoortje 2
17.30 uur – Diner
20.30 uur – Tussendoortje 3 (optioneel)

Het laatste tussendoortje van de dag geef ik mezelf optioneel. Als ik nog vol zit van het avondeten neem ik niets meer, lust ik toch nog wel iets dan neem ik nog iets kleins.

Dit schema zorgt er bij mij voor dat ik vrijwel nooit trek heb tussendoor. Met een goed ontbijt en een licht tussendoortje in de ochtend red ik het makkelijk tot de lunch. En na een verzadigde lunch en bijvoorbeeld een stuk fruit in de middag heb ik ’s avonds weer genoeg trek voor het avondeten. Ideaal.

foto 5

foto 9

foto 6

Maar wat eet je dan?
Tussendoortjes verzinnen lijkt vaak nog lastiger te zijn dan te variëren met het ontbijt of de lunch. Iedereen denkt dat fruit de to go is voor een gezond tussendoortje en ergens is dit natuurlijk ook zo. Maar met teveel fruit op een dag krijg je ook (te) veel fruitsuikers binnen waardoor dit weer minder gezond is. Op één dag eet ik minimaal twee stuks fruit. Af en toe drie maar dit is dan ook wel de max.

Wanneer je gaat kijken naar ProPoints is het maximaal aantal punten dat ik aan tussendoortjes besteed 3 ProPoints. Meer heb ik niet nodig en bovendien vind ik het ergens ook zonde om punten op te maken aan tussendoortjes. Ik eet dan bij het avondeten of de lunch liever iets meer.

Hoewel het prima binnen mijn dagtotaal zou kunnen passen, maak ik mijn punten nooit op door chocolade of chips te nemen. Ik vind dit zo ontzettend zonde en bovendien nergens voor nodig. Ik heb immers mijn cheatdag ingelast op zaterdagen en dan mag ik dit eten. Prima vooruitzicht en hierdoor hoef ik dit de rest van de dagen niet te eten. Maar wat eet ik dan wel als tussendoortje op een dag? Hieronder een lijstje van mijn favorieten:

 • Uiteraard onmisbaar: fruit. In de vorm van een stuk fruit of een fruitsalade (0 ProPoints)
 • 2 dunne plakjes volkoren ontbijtkoek (3 ProPoints voor 2 plakken van 20 gram)
 • 1 mueslireep met minder suiker (2 ProPoints voor 1 AH huismerk mueslireep met chocolade, minder suiker)
 • 30 gram gemengde noten (5 ProPoints, dus alleen als ik teveel punten over heb op een dag)
 • groentestengels met humus (1 ProPoints voor 2 koffielepels humus)
 • 1 banaanmuffin (3 ProPoints per stuk)
 • 1 plakje bananenbrood met bosbessen (3 ProPoints per plakje)
 • 1 rijstwafel met kipfilet (1 ProPoint voor 1 rijstwafel met 1 plakje kipfilet)
 • plakjes komkommer met Aromat (0 ProPoints)
 • een schaaltje cherrytomaatjes (0 ProPoints)
 • 125 gram sojayoghurt naturel met 1 banaan (1 ProPoint voor de yoghurt)

Ik probeer het altijd zo te verdelen dat ik één (of twee wanneer ik mijn derde tussendoortje ook neem) tussendoortje met punten neem en eentje zonder, zo houd je het mooi gebalanceerd.

Natuurlijk vervangen de bovenstaande gezonde tussendoortjes niet zomaar een lekker koekje of een plakje cake. Maar ik weet uit ervaring dat wanneer je één dag in de week inlast waarop je dit wel mag eten, je de rest van de dagen content bent met gezondere alternatieven.

Resultaat week 3
Goed, tijd voor de resultaten van afgelopen week. Hoewel de + 0,2 kg van vorige week gelukkig geen drastische toename in gewicht betekende, zou het natuurlijk wel bijzonder fijn zijn om die 200 gram de volgende week weer kwijt te zijn. En dus heb ik deze week goed opgelet. Ik ben iedere dag (ruim) binnen mijn punten gebleven, at voldoende fruit en dronk ook zeker genoeg water. Sinds ik altijd een flesje naast mijn computer heb staan blijf ik voldoende drinken, iets dat ik anders totaal niet zou doen. En blijkbaar heeft het geholpen, de weegschaal gaf gisterochtend – 0,7 kg aan.

Als ik heel eerlijk moet zijn vind ik dat het langzaam gaat, maar dit heeft een reden. Ik ben gewend om fanatiek te sporten en wanneer ik dan aan Weight Watchers begin, val ik zo’n 1 – 1,5 kg per week af. Nu moet ik het voorlopig natuurlijk alleen nog hebben van het gezonde eten en dan is het logisch dat het langzamer gaat. Maar hey! 700 gram staat gelijk aan bijna drie pakjes boter en het brengt me toch weer een stukje dichter bij mijn streefgewicht. En daar gaat het natuurlijk om!

Tussenstand: – 8,1 kg / – 20,0 kg

Join the Conversation

 1. Sabrina says:

  Ah wat goed van je dat het zo lekker gaat! En hele fijne tips voor gezonde tussendoortjes, ik heb zelf altijd moeite met het bedenken dan iets gezonds tussendoor omdat bepaalde dingen nooit zo vullend zijn!

 2. nicole says:

  Wat goed van je. Toch afgevallen terwijl je eigenlijk niet veel kunt bewegen.

 3. Marjan says:

  Je gaat hartstikke lekker! Goede tips ook voor tussendoortjes, ik moet toch een keer aromat aan gaan schaffen want daarmee maak je komkommer inderdaad een stuk lekkerder! Wat jij zegt over dat je gewend bent meer af te vallen herken ik wel, maar ik heb het gevoel dat het warme weer ook daar invloed op heeft. Normaal gesproken maak ik ook knallers de eerste weken van 1 – 2 kilo, en dat is bij deze ‘poging’ die 6 weken geleden begon niet gebeurd.. Ik vind je updates hartstikke leuk en haal er veel inspiratie uit! :) Succes deze week!

 4. Charlotte says:

  Wat ik geleerd heb in de afgelopen maanden is dat het beter langzaam kan gaan want dan heb je minder kans op het jojo effect en dat het er uiteindelijk allemaal weer bijkomt. Dus 0.7 kg per week is erg goed! Ik ben zelf ook bezig met afvallen en ben nu ongeveer 16 kg afgevallen sinds januari. Ik houd me niet echt aan een dieet maar tel calorieën en probeer/zorg dat ik tussen 1200 en 1800 calorieën eet per dag.

  Ik vind je artikelen echt onwijs motiverend en hier en daar haal ik er ook weer tips uit. Ga vooral zo door!

 5. Lara R says:

  Slow progress = Progess!

  Het gaat dan misschien wat langzamer maar je hebt er ook weer langer baat bij, en als je eerdaags weer kan sporten gaat er nog meer ”af” of juist niet want je bouwt dan spiermassa op en omdat je spieren natuurlijk moeten herstellen kan je meer eten terwijl je figuur zich wel mooi vormt!

  Ik reageer eigenlijk nooit maar wilde toch even laten wezen dat je al goed bezig ben, zet ‘m op!

 6. MySimplySpecial says:

  Goed bezig en leuk om te lezen over die tussendoortjes!

 7. Susanne says:

  Ik vind meer dan 0,5 kilo echt niet weinig hoor! Ik ben altijd nog van mening dat je het beter langzamer kunt doen dan te snel. Super trouwens dat je bij elk artikel ook een stukje informatie schrijft! Zo blijft het boeiend voor iedereen. Blijf zo doorgaan!

 8. Julie says:

  Goed dat je de moed niet opgeeft! Ben het trouwens volledig eens met wat je zegt over tussendoortjes. Nog veel succes!

 9. Hester says:

  Het lijkt mij ook best lastig om door te zetten als je ‘maar’ 0,7 kilo bent afgevallen in een week. Aan de andere kant: als je vijf weken lang zo doorgaat ben je alweer zo’n 3,5 kilo kwijt en dát merk je wel! Goed dat je nog zo gemotiveerd bent :)

 10. Elsbet | La Vie Pure says:

  You can do this!

 11. Julie Hapjesprincess says:

  Wat leuk om te lezen!! Je bent alvast heel goed bezig! Ik vind tussendoortjes ook belangrijk. Mijn probleem is vaak dat ik bv. een handje van iets neem en dan nog zin heb en dan opnieuw een tweede, derde, … handje neem ! Dan is het natuurlijk weer niet goed…. Ik zou graag afkomen van die snaaidrang, het gevoel om meer te willen eten van iets, het gevoel van zin hebben om iets te eten, … Tips om daar vanaf te komen?

 12. Nathalie says:

  Goed dat je deze week weer de draad weer hebt opgepakt!

 13. Sanne says:

  Goed bezig geweest!
  En wat goed dat je nu ook weer meer kwijt bent dan wat je vorige week bent aangekomen. Je komt er wel :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close