Foodie valt af: Weight Watchers #4

Ik heb het iedere week weer op donderdagavond: “Oh shit, ik moet morgen wegen… Er zal vast niets af zijn en wat als er dan niets af is? Kan ik dan nog wel de motivatie opbrengen om gewoon door te gaan? Ja maar het is ook wel heel warm buiten, dus ik houd ook veel vocht vast. Maar ik heb wel goed gegeten en veel water gedronken deze week..” Gek word ik er van, dat onzekere gedoe en die nervositeit. Al is het anderzijds ook wel weer goed, het houd me namelijk wel scherp en bezig. Ik ben er bewust van dat vrijdag mijn weegdag is en dat ik dan weer met de neus op de feiten word gedrukt: heb ik goed mijn best gedaan of niet. En vooral dat motivatiepuntje, wat nou als ik niet afgevallen zou zijn, kan ik dan wel weer op goede voet verder? Ik weet dat veel mensen struggelen met het vol blijven houden. Geen resultaat op de weegschaal betekent voor veel mensen al gauw dat ze gaan versloffen. En daar wil ik het vandaag in Foodie valt af over hebben. Hoe blijf ik gemotiveerd, ook als er nul resultaat is geboekt. En uiteraard onderaan dit artikel ook mijn resultaten van de afgelopen week.

Motivatiepunten
Ik ben het toonbeeld van iemand die haar motivatie gauw kwijtraakt al moet ik zeggen dat ik er de laatste maanden (jaren misschien) wel stukken beter in ben geworden. Ik ben absoluut geen opgever, maar wanneer het over mijn eigen gezondheid gaat wil ik daar nog wel eens in schipperen. “Ik kan dat koekje net zo goed nemen, blijkbaar werkt dat gezond eten toch niet” is een gedachte die ik al heel gauw had wanneer ik een week geen resultaat boekte. En zeker nu, nu ik er niet bij kan sporten heb ik al gauw het idee dat ik er te weinig aan trek, ik moet het immers enkel van het eten hebben. Er zijn echter een aantal dingen die me heel gemotiveerd houden en die wil ik graag met je delen, wellicht heb jij er ook wat aan!

1. Niet iedere dag wegen
Van veel mensen die aan het afvallen zijn – of het nu met Weight Watchers is of met een ander programma – hoor ik dat ze iedere dag op de weegschaal staan. WAAROM? Nee, maar even serieus: waarom? Je gewicht schommelt dagelijks, zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je op woensdagochtend een halve kilo meer weegt dan op dinsdagochtend, wanneer je de avond ervoor zout hebt gegeten. Zelf ben ik een voorstander van zo min mogelijk obsessief bezig zijn met het gewicht op de weegschaal en daarom weeg ik me slechts één keer per week. Het liefst nog minder, maar bij Weight Watchers moet je nu eenmaal wekelijks je gewicht invullen. Waarom zou je het jezelf in vredesnaam zo moeilijk maken door jezelf dagelijks te wegen? Word je daar nu echt blij en gemotiveerd van?

2. Cheatdag
Mijn overall tip die ik aan iedereen zou willen meegeven die van snoepen/lekker eten houdt: las een cheatdag in. Ik heb het al zoveel vaker gezegd maar dit is hetgeen dat bij mij het beste werkt. Ik houd van lekker eten, ben verzot op chocolade en lekkere broodjes voor de lunch. Door mijzelf dit één dag in de week te gunnen is het de overige zes dagen zo makkelijk vol te houden. Ik geloof heel erg dat mensen sneller gedemotiveerd raken wanneer ze zichzelf vanalles ontzeggen en dus doe ik dit niet. Eén dag in de week mag ik los gaan en eten waar ik zin in heb en door mezelf dit in te prenten kan ik die reep chocolade (Rittersport, omg!) met gemak de rest van de week laten liggen.

Overigens is het ook een kwestie van gewenning he, mensen hebben het zichzelf aangeleerd om te grijpen naar iets lekkers wanneer ze zich vervelen of even niets te doen hebben. Gewoontes kunnen ook aangepast worden!

3. Gezondheid
Toen ik nog tien kilo zwaarder was dan nu hield ik me er niet zo mee bezig of was ik me er beter gezegd nog niet zo van bewust, maar ongezond eten doet veel geks met je lichaam. Nu ik al enkele weken gezond en uitgebalanceerd eet merk ik dat mijn energielevel hoger is, mijn huid ziet er egaler uit, mijn ogen stralen meer en ik heb zin om dingen te ondernemen. Zin om de deur uit te gaan of aan het werk te gaan.

Al sinds ik me kan herinneren last van PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) en reageren mijn darmen soms best heftig op voedingsmiddelen. Nu ik zo bewust met eten bezig ben merk ik dat ik veel minder vaak kramp in mijn buik heb, maar ook minder vaak last heb van een opgeblazen gevoel.

Hoewel het een bekend gegeven is dat men zich van gezondere voeding veel beter gaat voelen, is het fijn om dat nu ook zelf te ondervinden. Hoewel de cheatdag erin blijft (want lekker eten blijft mijn ding), denk ik zondagochtend direct weer: “Goed, nu doen we tot aankomende zaterdag weer lekker normaal.”

4. Zichtbare resultaten
En tot slot zijn daar de zichtbare resultaten. Neem van mij aan als ik zeg dat ik het getal op de weegschaal echt niet zo belangrijk vind. Ik moet het wekelijks invullen en aan de hand van deze resultaten is het makkelijker om dit artikel te schrijven, maar ik vind het vele malen belangrijker hoe alles eruit ziet. Als ik merk dat een zwembandje minder zichtbaar is geworden, mijn broeken te groot worden of een strak shirt nu net even iets beter zit, maakt me dat veel gelukkiger dan die paar honderd gram minder in een week.

voor_na

Foodie valt afHierboven zie je voor- en na- foto’s, screenshots uit video’s die ik opnam voor OMF. Op de linkerfoto zie je mij 10 kilo zwaarder, rechts is nu. Een aanzienlijk verschil, vind je niet? En dat zijn nou dingen waar ik gelukkig van word. Het afvallen mag dan wel langzaam gaan, op de lange duur word je er keihard voor beloond.

Ik zou iedereen dan ook bijna aanraden om bij de start van het afvaltraject een foto van de ‘voor-sitatuatie’ te maken. Confronterend, dat vond ik ook!, maar hey, je werkt er nu toch aan? Als je over een paar weken weer een foto neemt zul je zien hoe goed je op weg bent En dat werkt pas motiverend!

Resultaten
Tot zover mijn motivational verhaaltje, haha. Zoals ik mijn artikel begon, zo voelde ik mij ook echt donderdagavond. Het was de afgelopen dagen zo warm en ik ben dan wel zo iemand die veel vocht vasthoudt. Sowieso had ik veel last van een opgeblazen gevoel de afgelopen week. Ik stapte gisterochtend dus met vrij weinig vertrouwen op de weegschaal en bereidde me voor op het ergste. Of ik zou een paar honderd gram zwaarder zijn dan vorige week of ik zou gelijk zijn gebleven. Grammen afvallen leek me eigenlijk niet mogelijk, ondanks het goede eetpatroon en het vele drinken van de afgelopen dagen. En toch werd ik positief verrast met – 0,6 kg. Yes! Hoewel ik het nog steeds lastig vind dat ik er niet bij kan sporten, moet ik dat op de een of andere manier toch naast me neerleggen. Ik kan er nu gewoon nog niets aan doen en daarom moet ik me juist focussen op het eten, want daar moet ik het van hebben. En tot nu toe vind ik het alleen maar leuk om alles zo gevarieerd en gezond mogelijk klaar te maken. Dus yaay! we gaan gewoon op dezelfde voet verder.

Volgende week even geen Foodie valt af op OMF, ik ben op vrijdag (weegdag) namelijk nog in Noorwegen op een culinaire perstrip. Ik sla aankomende week het wegen dan ook even over. Over twee weken dus een extra lange editie!

Tussenstand: – 8,7 kg / – 20,0 kg

Join the Conversation

 1. nicole says:

  Goed gedaan deze week met een super resultaat!

 2. MySimplySpecial says:

  Goed bezig en veel plezier tijdens de perstrip!

 3. Monique van Loon says:

  Je ziet er supergoed uit mop. Keep up the good work!

  1. Sabine Author says:

   Thanks Mo <3

 4. Susanne says:

  Je bent super goed bezig! En je hoeft je helemaal niet zo te laten beïnvloeden door dat idiote getalletje op de weegschaal. Je houdt met dit warme weer dan misschien wel vocht vast. Who cares?! Het enige wat er dan is , is dat in je boekje het minder mooi staat. Blijf gewoon op jezelf en je lichaam vertrouwen, je doet het super goed!

  1. Sabine Author says:

   Precies, het gaat er veel meer om hoe alles eruit ziet toch!

 5. Wauw wat mooi geschreven!! inderdaad ik ben ook niet van de weegschaal, dat zegt ook niet zoveel… beter kijk je lekker naar foto’s en hoe je kleding zit en hoe je er uit ziet in de spiegel!! als je straks weer wat meer gaat bewegen, dan kweek je ook spieren.. die zwaarder zijn! dan is het helemaal lastig om op de weegschaal te vertrouwen..! ik heb echt onwijs veel respect voor je! wauw zo knap!!!!! KEEP UP THE GOOD WORK!!! Wat een verschil op de foto’s! je bent prachtig!

  1. Sabine Author says:

   Wat een lieve comment Suuz, dankjewel!

 6. Hester says:

  Supergoed! Keep it up! Ik vind het altijd zo bijzonder dat mensen zoveel verandering merken tussen ongezond en gezond eten (al is het heel logisch). Dat wil ik toch ook nog een keertje ervaren.
  In de zin ‘het houd me namelijk wel scherp en bezig’ moet het trouwens ‘houdt’ zijn :)

 7. Betty says:

  Wow, wat een verschil Sabine!
  en ja die before en after foto’s werken heel verhelderend.
  Ga zo door meid, want je ziet er stralen uit op die laatste foto!

  1. Sabine Author says:

   Lief, dankjewel Betty ^^

 8. Sabrina says:

  Super dat het zo goed gaat, ga zo door!!

 9. Sanne says:

  Je bent al goed op weg en die foto’s laten echt goed het verschil zien!

  Ik ben officieel niet echt met afvallen bezig, maar sta wel iedere dag op de weegschaal. Of ben ik onbewust dan toch met afvallen bezig, misschien ook wel. Ik ga proberen om 1x in de week mezelf te wegen. Thanks voor de tip en veel plezier in Noorwegen!

  1. Sabine Author says:

   Misschien ben je gewoon heel bewust met je gewicht bezig en niet zo zeer met afvallen ;)

 10. Je ziet het verschil op de foto’ s supergoed!! Knap gedaan hoor! Keep up the good work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close