Foodie valt af: Weight Watchers #2

Allereerst dank voor de leuke reacties op de eerste editie van Foodie valt af van vorige week. Leuk om te zien hoe de meesten van jullie, ook al zijn jullie lang niet allemaal bezig met afvallen, het interessant vinden om te lezen hoe een ander het af gaat. Fijn ook, want mij houdt het enerzijds gemotiveerd omdat ik nu wel mijn best moet blijven doen maar anderzijds ook omdat ik al een aantal van jullie succesverhalen heb mogen lezen. Zoals beloofd zal ik vandaag wat tips geven over gezonde lunches. Omdat het artikel anders wel heel lang zou worden, ga ik volgende week over op de tussendoortjes. Uiteraard bespreek ik ook mijn resultaten van week 2 met Weight Watchers.

Disclaimer
Iedereen heeft andere opvattingen over wat wel en niet gezond is. Hoewel ik het niet eens ben met alles dat Weight Watchers propageert, vind ik het wel een enorm fijn programma en heb ik voldoende houvast aan hun puntensysteem. Dit betekent echter dat bij het voedingsprogramma dat jij volgt tussendoortje x strikt verboden kan zijn terwijl het bij Weight Watchers wel is toegestaan voor een beperkt aantal punten. Weight Watchers baseert het aantal punten per voedingsmiddel op alle voedingswaarden welke zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen. Ik claim dus met mijn tips over tussendoortjes en lunches niet dat ze supergezond zijn, maar ze passen wel binnen het programma van Weight Watchers. Daarnaast geloof ik heilig in het feit dat je jezelf zo af en toe moet kunnen verwennen met een stuk chocolade of een lekkere cake, zolang je dit alles maar goed balanceert.

Lunchideeën
Waar de meeste mensen tegenaan hikken wanneer het aankomt op afvallen is de sleur waarin ze terecht komen. Iedere ochtend hetzelfde ontbijtje, iedere middag dezelfde lunch en iedere avond wat wokgroenten met een stukje kip. Zonde en bovenal helemaal nergens voor nodig. Als ik thuis werk (wat deze weken natuurlijk iedere dag is) probeer ik mijn lunch zo gevarieerd mogelijk te houden en iedere dag iets anders te eten. Mijn lunches liggen meestal tussen de 6 en 10 ProPoints, prima als je bedenkt dat ik 32 punten op een dag mag. Hieronder drie voorbeelden van lunches die ik de afgelopen week at:

komkommernoedelsKomkommernoedels met eigen gemaakte pindasaus – 7 ProPoints

Komkommer eet je voor nul punten waardoor je dus enkel voor de pindasaus hoeft te rekenen. Nu is pindasaus verre van gezond maar door het uit te balanceren met de andere voedingsmiddelen op je bord of gedurende de rest van de dag, mag je het jezelf zo af en toe best cadeau doen. En uiteraard gebruik je ook geen liters voor alleen jezelf maar heb je aan een eetlepel of twee/drie voldoende. Het recept voor deze noedels + de saus komen binnenkort nog voorbij op OMF. Ik kan in ieder geval alvast verklappen dat deze lunch mijn favoriet was van de hele week.

eiwitomeletEiwitomelet met tonijn en komkommersalade – 7 ProPoints

Eieren zijn bij WW vrij duur in punten (2 ProPoints per ei) en dus wordt een omelet al gauw een flinke maaltijd wat punten betreft, maar wanneer je het eigeel achterwege laat wordt dit een heel ander verhaal. De vier eiwitten die ik voor deze omelet gebruikte kostten me slechts 1 punt! Voor de groente-inname bakte ik er een rode ui (0 punten), 100 gram champignons (0 punten) en 50 gram diepvrieserwten (1 punt) doorheen. Als extra vulling nam ik 80 gram tonijn uit blik (op water: 2 punten). Ik bakte alles in een koffielepeltje zonnebloemolie, ook dit kostte slechts 1 punt. De komkommersalade maakte ik zelf en kostte me ook slechts 2 punten, wat cherrytomaatjes erbij en klaar is de lunch. En neem van mij aan: na zo’n omelet zit je echt wel vol!

tostiTosti met kaas, kipfilet en basilicum – 7 ProPoints

Ik sta mijn favoriete 48+ Jong Belegen kaas niet af, zeker niet voor een veel minder lekkere 20+ of 30+ variant. Dit hoeft ook niet, het past namelijk prima binnen mijn punten. Voor twee sneetjes brood wordt 3 punten gerekend, hetzelfde geldt voor 30 gram Jonge kaas. Kipfilet is lekker mager en daar eet je twee plakjes van voor slechts 1 punt. Het is hiermee ook een goede vervanger voor andere vettere ingrediënten en op een tosti ook gewoon erg lekker. De paar blaadjes basilicum op de tosti zorgen voor een heerlijke smaak, de eetlepel ketchup (0 punten!) maakt het gevoel van een tosti compleet. Wat komkommerschijfjes met Aromat ernaast voor de groente-inname en deze lunch voelt stiekem als een beetje cheaten terwijl je dat eigenlijk niet doet!

Natuurlijk heeft niet iedereen de luxe om iedere dag werk te maken van zijn/haar lunch. Daarom hieronder nog een aantal meeneem-ideeën die stuk voor stuk WW-proof zijn.

En uiteraard passen de makkelijke lunches zoals een boterham met kaas, een lekker (groente, geen room!) soepje en andere salades ook prima binnen een uitgebalanceerd voedingspatroon. Zorg er in ieder geval voor dat je varieert en niet in een sleur terecht komt door iedere dag hetzelfde te eten.

Resultaten
Goed, genoeg gekletst over de lunches: tijd om eens te kijken naar mijn afgelopen week. Ik moet zeggen dat het allemaal best redelijk ging! Het weekend was slecht in verband met cheatdag en het Drakenbootfestival in Apeldoorn, maar doordat mijn weegdag op vrijdag is heb ik altijd nog genoeg tijd om dat weer te herstellen. Wat ik mezelf na moet geven is dat ik erg netjes ben geweest met het water drinken. Normaliter red ik die 2 – 2,5 liter vocht op een dag gewoon niet, maar ik heb mezelf aangeleerd om gewoon continu een flesje naast mijn Mac te hebben staan zodat ik vrijwel continu drink. Yaay!

Maar goed, tijd voor het resultaat want gisterochtend was het weer mijn weegmoment! + 0,2 kg. WHUT? Hoe dan? Nee, maar even serieus. Ik hou me aan mijn punten, drink veel meer water dan eerst en laat de lekkere dingen bewust staan en het helpt gewoon niet? Je kunt begrijpen dat ik mijn vrijdag enorm zuur begon ook al weet ik dat 200 gram niet het einde van de wereld is.

En na wat geklets op het Weight Watchers forum (Facebook) en wat diep graven denk ik dat ik de oorzaak wel weet: menstruatie. Sorry heren, niet de verhalen waar jullie op zitten te wachten maar dit is wel zo’n week waarin ik standaard een kilo tot anderhalf zwaarder ben dan normaal. Ik slik op dit moment de pil door want ik zit niet echt te wachten op zo’n week wanneer het zo warm is, maar het lijkt erop dat ik dan alsnog veel vocht vasthoud. Meh, wat een domper in de tweede week al weet ik nu waarschijnlijk wel waar het vandaan komt.

In ieder geval zit er niets anders op dan gewoon netjes door te gaan, volgende week ga ik zien of het inderdaad hieraan heeft gelegen en of die 200 gram er dan wel weer af is.

Tussenstand: – 7,4 kg / – 20,0 kg

Join the Conversation

 1. Miriam says:

  Ik ken het gevoel. Echt een dikke tegenvaller is dat! Maar, dan ben je volgende week misschien in verhouding wel ineens veel meer kwijt :) Komt goed! En heel knap dat je al zo’n 7.5 kg kwijt bent.

 2. Diana says:

  Hartstikke knap van je, die kilo’s die je al kwijt bent! Vlg week heb je vast en zeker wat extra’s eraf :-) De gerechten op de foto’s zien er heerlijk uit, ik krijg meteen spontaan trek in die tosti!

 3. Kim - Foodstyle says:

  Heel frusterend als je je best doet en je komt aan!! Probeer jezelf er niet teveel aan op te hangen wat je weegschaal zegt. Menstruatie (maar ook darm/maaginhoud, vochtbalans) kunnen al snel een verschil van een kilo maken. Weet niet of je dat ook doet maar als je jezelf opmeet op bepaalde punten (buik, benen, taille) met een meetlint krijg je vaak een beter en realistischer beeld of je wel of niet bent aangekomen.Succes in ieder geval weer de komende week!!

 4. Alice says:

  Wss niet alleen je menstruatie maar ook de warmte. Die doet je ook wat vocht vasthouden.

  1. Sabine Author says:

   Stom, daar had ik nog niet eens aan gedacht! Maar dat zou inderdaad ook nog heel goed kunnen ja.

 5. MySimplySpecial says:

  Jammer dat het resultaat even tegenvalt, maar leuke lunchideetjes!

 6. Sanne says:

  Het zou inderdaad aan die menstruatie kunnen liggen! Je bent deze week in ieder geval goed bezig geweest :)
  Hopelijk ligt het daar aan en is het resultaat volgende week beter!

  Succes en hou vol!

 7. Susanne says:

  Van die menstruatie heeft iedereen last, maar het kunnen tal andere dingen zijn. De warmte, je drinkt dan waarschijnlijk ook meer, een paar dagen minder ontlasting, zware maaltijd de avond van te voren. Kan er allemaal mee te maken hebben! Ik moet eerlijk zeggen dat je lunch met komkommer en pindasaus me nog niet helemaal overtuigd heeft, lijkt me een aparte combinatie om alleen als lunch te eten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close