#Fitfoodmom #1 | Daar gaan we dan!

Ja jongens, daar gaan we dan. Vier weken na mijn bevalling van kleine Vic is het zover: tijd voor een nieuwe fitchallenge! Als je mij al wat langer volgt dan weet je misschien wel dat ik vorig jaar zomer een fitchallenge deed, de OMF Fit Challenge. Mijn juli maand stond compleet in het teken van gezond eten, zo min mogelijk suikers tot me nemen en zoveel mogelijk sporten. Samen met coach Tobias nam ik al mijn maten op, bepaalden we een trainingsstrategie en bekeken we wekelijks mijn eetdagboek. Doel? Kijken wat deze korte periode van hard trainen en super gezond eten zou doen met mijn lichaam maar óók met mijn geest. De resultaten logen er niet om maar toch was er een reden om na vier weken te stoppen: we kwamen erachter dat ik in verwachting was. En na bekendmaking van dit nieuws kwam ook al gauw de vraag: ga je dan ook het traject ná de bevalling met ons delen? Hier zijn we dan. Vier weken en 1 dag na dato met een best ok after-pregnancy-body, aan de start van een nieuwe fitchallenge.

#Fitfoodmom

Credits voor deze term/hashtag gaan naar mijn vriendinnetje Francesca die momenteel alweer vijf weken aan het shinen is met personal body plan en super goede resultaten boekt. Voor haar ging de knop om na de geboorte van haar tweede zoontje, er moest iets veranderen en heel snel. Het was voor mij niet een kwestie van een knop die om moest, die was al langere tijd om namelijk. Ik sport al maanden veel, heb tijdens mijn zwangerschap tot 37 weken doorgetraind en voelde me voor de zwangerschap maar ook voor de bevalling oprecht fit. En toch ben ik nooit echt tevreden geweest met mijn lijf. Zomers in bikini maken me nog altijd onzeker, ik draai nog altijd vier rondjes voor de spiegel ’s ochtends om te kijken of er ergens een vetrol zichtbaar is en nog altijd is het me niet gelukt om een gewicht te bereiken waar ik tevreden mee kan zijn.

Voor de zwangerschap had ik mezelf voorgenomen geen stereotiep luie zwangere te zijn. Ik vertikte het om in joggingbroek op de bank te hangen en alleen maar slecht te eten. Ik vertikte het om meer dan 12 kilogram aan te komen (voor zover dat binnen mijn bereik lag natuurlijk) om vervolgens zó hard te moeten werken om die kilo’s er weer af te krijgen en ik vertikte het om ondanks een dikke buik het sporten vroegtijdig vaarwel te zeggen. Vol motivatie ben ik de zwangerschap door gedenderd en toen ik mijn doelstellingen eenmaal had behaald besloot ik verder te kijken. Verder te kijken naar de periode ná de zwangerschap. Een #fitgirl zal ik nooit (meer) worden maar een #fitfoodmom moet zeker lukken. En voor mij houdt dat het volgende in:

 1. Me ondanks vermoeidheid en drukke dagen niet laten verslonzen. Dus: iedere dag je best doen om goed voor de dag te komen, aandacht besteden aan mijn innerlijk én uiterlijk om zo een leuke, jonge en hippe moeder te kunnen zijn.
 2. Gezond en uitgebalanceerd eten met ruimte voor genoeg lekkernijen. Genieten van eten moet altijd prioriteit nummer 1 zijn maar dan wel op de juiste manier. Het goede voorbeeld geven aan kleine Vic wanneer hij straks ook gaat eten.
 3. Voldoende blijven sporten om zo lichamelijk maar ook mentaal fit te zijn en hierdoor nooit te moe zijn om later activiteiten met Vic te ondernemen. Daarnaast wil ik ook hier een goed voorbeeld zijn voor mijn kind.

 

De situatie nu

Ergens moet er een nulmeting zijn want ergens moet je beginnen. Mijn nulmeting is vandaag. Ik heb de ‘mazzel’ – ik geloof niet dat het uitsluitend met geluk te maken heeft gehad maar ook met een flinke dosis discipline – dat ik tijdens mijn 9 maanden zwangerschap slechts 8 kilo ben aangekomen. In de afgelopen weken zijn al deze kilo’s er afgevlogen inclusief een paar kilo extra. Op het moment van schrijven weeg ik 2,5 kilo minder dan vóór mijn zwangerschap. Een prettig en zeer motiverend uitgangspunt.

Lichamelijk is er echter wel het een en ander veranderd. We hebben natuurlijk de buik die al heel flink geslonken is maar het is nog steeds een klein puddinkje zoals ik ‘m graag liefkozend noem. Alle banden en spieren in mijn buik zijn flink opgerekt en de stevigheid is eruit. Daarnaast zijn mijn borsten niet zo stevig (meer) als ik ze graag zie en is er op mijn rug ter hoogte van mijn bh-bandje ook wat vet bijgekomen.

Hoe we qua maten en afmetingen staan weet ik niet, hier komt over een paar weken meer duidelijkheid over als ik weer kan gaan trainen.

Conditiewise is het verschrikkelijk. Ik voel me alles behalve fit. Omdat ik al een paar weken niet heb gesport en dit momenteel ook nog niet mag krijg ik (weer) last van mijn rug en knie. Daarnaast kosten een hoop dingen naar mijn smaak veel te veel energie en begin ik sneller te hijgen bij het sjouwen van boodschappen dan me lief is. Oh ja, ik ben natuurlijk bevallen vier weken geleden. Niet zonder reden wordt het ‘de zwaarte workout van je leven’ genoemd. 

Concrete doelstellingen

Een #fitfoodmom worden, ik heb je zojuist al uitgelegd wat dit voor mij betekent maar erg concreet zijn deze doelstellingen natuurlijk niet. Aangezien ik altijd enorm vastklamp aan gestelde doelen was het onoverkomelijk ook hier een lijstje voor op te stellen.

Lichamelijk
Het allerbelangrijkste? Blij zijn met mijn eigen lijf. Ik hoef niet in een maatje 36 maar 38 zou prettig zijn. Van shirtmaat L naar M zou ik ook fijn vinden en uiteindelijk zo’n 15 kilo afvallen is toch wel het doel. Maar het allerbelangrijkste? Blij zijn met mijn lichaam en er echt oprecht tevreden mee zijn als ik in de spiegel kijk en in de zomer in bikini loop.

Sporten
Gemiddeld mag je zo’n 6 weken na de bevalling weer voorzichtig beginnen met sporten, momenteel is dit nog even niet aan de orde dus. Ik word binnenkort ‘gecheckt’ door de gynaecoloog en hoop dan groen licht te krijgen om het trainen weer op te pakken. Zoals ik al zei is mijn conditie nihil en zullen mijn spieren ook niet meer zijn wat ze zijn geweest, dus mijn voornaamste doelstelling is eerst om weer net zo fit te worden als voor de zwangerschap/bevalling. Van daaruit kijken we wel verder. In een ideale wereld wil ik proberen drie keer per week te sporten en uiteindelijk dingen kunnen doen die ik nooit heb kunnen doen. Een pull-up bijvoorbeeld. #goals.

Eten
Het eeuwige struikelblok en de doelstelling die steeds weer terugkomt bij iedere (fit)challenge van mij: minder snoepen, méér groenten eten. En daarnaast wil ik wekelijks graag een goede balans tussen vis, vlees en vega gerechten. Verder: alleen eten waar ik écht blij van word en voor dingen kiezen die goed zijn voor mijn lijf.

Supermom!
Een beetje gekscherend natuurlijk deze term maar ja, ik wil mezelf wel als een supermom kunnen zien. Eentje die alle ballen hoog houdt. Een leuke, fitte en hippe mamma die genoeg tijd en aandacht heeft voor haar kind maar af en toe ook alleen even vrouw van Tim kan zijn of alleen zelfstandig ondernemer of alleen dat meisje dat even lekker gaat sporten. Hoe? Discipline, plannen en hard werken maar ook weten wanneer een stapje terug te moeten doen.

Nou jongens, daar gaan we dan. Met dit (lange!) artikel heb ik officieel mijn #fitfoodmom challenge afgetrapt. Natuurlijk ga ik jullie op de hoogte houden maar met welke frequentie weet ik nog niet. Wellicht iedere twee weken maar misschien is iedere vier weken wel beter. Zodra ik weer ga sporten deel ik uiteraard de meetbare resultaten met jullie en ik zal in de komende updates ook meer openheid geven in mijn eetschema’s van ontbijt tot en met de laatste snack van de dag.

Wish me luck! x

Join the Conversation

 1. Rachel says:

  Wat ben je goed bezig!

 2. Debbie Bodewes says:

  Succes!! Fijn dat je een coach hebt om je erbij te helpen en gewoon doorgaan ook al gaat het langzaam. Je lijf heeft heel wat te verduren gehad.

 3. Marion says:

  Toppie!
  Wat een voorbeeld ben je.
  Heel veel succes!

 4. Margot says:

  Wat een motivatie, mooi! Ik ben benieuwd naar je updates!

 5. Kevser says:

  Haaaaa, good luck! Door jou heb ik ook nu al zin in een fitchallenge na de bevalling haha!
  Lekker dat je dit gevoel alweer zo snel hebt, toi toi toi!

 6. Roxanne says:

  Go Sabine! Ik stapte 2,5 week geleden met 37 weken zwangerschap voor het eerst sinds week 8 op de weegschaal en ontdekte dat er maar 5 kilo waren bijgekomen, whut?! Morgen is het 2 weken geleden dat ik ben bevallen, en stiekem ben ik benieuwd naar de huidige stand van de weegschaal…. Ook hier een pudding buikje (duh) maar ook mensen die roepen dat ik echt wel ben afgevallen…. De weegschaal zal het laten zien, maar stiekem vergeet ik dat steeds en durf ik ook niet goed haha

 7. Sofie VD says:

  Hoi Sabine! Mag ik vragen wat je tijdens je zwangerschap nog deed/kon doen van sport? Bedankt!

  Groetjes

  Sofie

  1. Sabine Author says:

   Tuurlijk mag je dat vragen :) Ik ben de hele zwangerschap blijven Crossfitten, al dan niet aangepast. Met buikspieroefeningen stopte ik al vrij snel maar weightlifting ben ik gewoon blijven doen. Na 37 weken stopte ik ermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close