#FitFoodmom 2 | Na een valse start nu écht aan de gang

Laten we het artikel dat ik een paar weken geleden plaatste over de #FitFoodmom challenge even vergeten, dat was gewoon een valse start. Ik had ook beter moeten weten, een fitchallenge beginnen zonder te kunnen sporten heeft voor mij gewoon geen zin. Mijn motivatie voor gezond eten haal ik uit het kunnen sporten en als dat laatste wegvalt heeft het gevoelsmatig geen nut. Stom natuurlijk, aangezien het overgrote deel van gezond leven uit voeding komt – maar in mijn hoofd werkt het nou eenmaal zo. Afgelopen week heb ik samen met coach Tobias, die weer terug is van vakantie, echt een plan gemaakt. Er zijn metingen gedaan, we hebben een nieuw nulpunt gecreëerd en gaan vanaf nu volle bak weer aan de slag.

Fitfoodmom

Nulmeting

Metingen
Die nulmeting vond ik best wel even spannend. Vorig jaar heb ik natuurlijk in juli een fitchallenge gedaan en voor die tijd vond ik het ook spannend om te meten. Maar nu ik een bevalling achter de rug heb en mijn lijf helemaal niet (meer) is wat het is geweest, zweette ik best peentjes afgelopen week. Toch viel het me stiekem best een beetje mee. Hoewel sommige metingen uiteraard wat hoger uitvielen (hallo puddingbuikje!) begin ik nu overall gezien beter met deze challenge dan in juli vorig jaar. In ieder geval 4kg lichter en met hier en daar ook wat minder centimeters.

De centimeters:
omtrek borst: 108
linkerarm: 32
rechterarm: 33
linkerbeen: 69
rechterbeen: 68
taille: 110
heupen: 116

Laten we eerlijk zijn, er is werk aan de winkel maar de bovenstaande metingen verbazen me niet zo. Natuurlijk is mijn taille (een stuk) breder geworden door de bevalling en ik merkte het aan m’n heupen ook al. Alle spieren zijn slap en dat is te merken.

Met de huidige centimeters draag ik momenteel maat L/42.

Fitfoodmom

Sporten
Ik heb nog het meeste moeite met mijn conditie en spierkracht op dit moment. Ik ben zo fit de zwangerschap doorgekomen dat het me vies tegenvalt hoe mijn lijf zich nu gedraagt. Tobias legde het logisch en ook wel mooi uit: mijn hele zwangerschap heb ik ervoor gezorgd om zo fit mogelijk de bevalling in te gaan. Die fitheid heeft zich opgebouwd en is er tijdens de bevalling in één keer allemaal uitgekomen. Nogal logisch dat het lijf daarna instort.

Mijn fysieke gesteldheid is beter dan gemiddeld hoor, laat ik daar vooral voor mezelf duidelijk in zijn, maar het is ontzettend frustrerend om niet (goed) mee te komen in een CrossFit workout terwijl dit eerst wel ging, kilo’s minder te liften dan met 37 weken zwangerschap, nog niet alle oefeningen kunnen doen omdat mijn bekken nog niet volledig hersteld zijn etc. Het is irritant om anderhalfjaar lang een stijgende lijn te hebben gezien en nu ineens weer vanaf nul (ok 50% misschien) te moeten beginnen.

Maar eerlijk is eerlijk, en nu spreek ik mezelf even vermanend toe, het is het wel waard geweest want ik heb er een prachtig kind voor terug gekregen.

Het doel

Ik werk het beste met doelen en die heb ik voor mezelf nu ook opgesteld. Er is één hoofddoel: algehele (mentale) fitheid. Dat hoofddoel bevat uiteraard een aantal subdoelen:

 1. Gewicht verliezen, het liefst zo’n 15-20kg in totaal;
 2. Centimeters verliezen, het liefst zo dat ik in een maat M/38-40 terecht kom;
 3. Conditie en spierkracht weer opbouwen met als resultaat uiteindelijk een pull-up kunnen doen aan het rek;
 4. Maar het allerbelangrijkste: zelf weer lekker in mijn vel zitten en blij kunnen zijn als ik in de spiegel kijk.

Fitfoodmom

Hoe dan?

Met Tobias heb ik de afspraak gemaakt om weer drie keer in de week te gaan trainen. Eén keer per week is dit personal training, twee keer per week is dit CrossFit. Hopelijk breiden we het over niet al te lange tijd uit naar vier keer per week, maar laten we er eerst voor zorgen dat mijn lijf zich weer helemaal hersteld.

Natuurlijk ook door beter op mijn eten te letten. Ik ben met Tobias aan het bespreken wat de beste opties zijn qua maaltijden. Ik heb natuurlijk OMF om rekening mee te houden dus bij het avondeten zal ik zo nu en dan wat concessies moeten doen, maar de overige maaltijden kunnen streng en zo gezond mogelijk. Dit houdt in dat:

 • Ik 6 kleine(re) maaltijden per dag eet in plaats van drie grote. Dit is voor mij echt een uitdaging aangezien ik nu met Vic wel eens vergeet om te eten.
 • Een goede balans moet vinden tussen eiwitten, vetten, koolhydraten en groenten.
 • Afstap van mijn cheat weekenden en dit beperkt tot slechts één dag met mate.
 • Maar ook: niet al te panisch doen over het eten. ‘Challenges’ zoals deze werken bij mij gewoon het beste als ik niet al te streng ga doen. Een bakje kwark met fruit en wat noten is bijvoorbeeld ook een gezonde keuze, ook al zou je fruit eigenlijk los moeten eten volgens sommige healthgoeroes, en kan prima mijn omeletje met spinazie in de ochtend eens vervangen. En in een restaurant kies ik echt niet voor kipfilet met rijst en groenten maar ik zou wel het brood met de smeersels kunnen laten staan.

Ik moet weer even in een goede flow komen. Op dit moment zit ik nog zo vastgeroest in mijn ‘iedere dag iets lekkers’ ritme, iets dat ik mezelf heb aangeleerd de afgelopen maanden, dat ik daar weer even uit moet. Maar hey, als ik mezelf die gewoonte kan aanleren dan kan ik mezelf het andere ook weer aanleren. Ik heb vorig jaar tijdens de fitchallenge gemerkt hoe makkelijk het na een paar weken ging, dit moet nu toch ook weer lukken?

Updates over de #FitFoodmomchallenge volgen vanaf nu iedere 4 weken. Per 4 weken doen we namelijk metingen en kan ik jullie updaten over de voortgang.

En nu écht van start.

Join the Conversation

 1. Melanie Huyghe says:

  Go Sabine, na enkele dagen zal je het weer gewoon zijn. Als je vooruitgang zal voelen, zal je vanzelf in de gezonde flow blijven!
  Veel succes vanuit België !!!

 2. Marion says:

  Veel succes Sabine!
  Ik weet zeker dat het je gaat lukken!

 3. Laura says:

  Heel veel succes! Ben benieuwd naar m de results .zet em op!

 4. Laura says:

  Niet gek dat je een valse start had! Maakt ook niet uit toch? Een zwangerschap en bevalling is niet niks. Je kan er ook pas voor gaan als je mind het ook helemaal wilt! Dus veel succes! Gaat je zeker lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close